Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

ΛΑΪΚΟ ΚΙΝΗΜΑ, ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΛΕΙΔΑΡΑΣ: ΒΑΣΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΕΚΤΑΚΤΩΝ ΑΝΑΓΚΩΝ

Επειδή έρχονται δύσκολες μέρες σας δίνουμε ένα πολύπλευρο σχέδιο δράσης, πόνημα του μέλους μας Γιώργου Κλειδαρά

                                                 ΒΑΣΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΕΚΤΑΚΤΩΝ ΑΝΑΓΚΩΝ


ΟΡΓΑΝΩΣΗ-ΔΙΑΦΥΓΗ

Πρόνοια και μέτρα για κρίσιμα γεγονότα

Τα τρία πράγματα που προσέχουμε είναι τα εξής: πρόγνωση προμηθειών, μετακίνησης και καταφυγίων.

Έχετε πάντοτε φυλαγμένο κοντά στην έξοδο του σπιτιού σας ή στο μεταφορικό σας μέσο ένα αδιάβροχο σακίδιο πλάτης εφοδιασμένο όπως αναφέρεται παρακάτω
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ ΕΦΟΔΙΑΣΜΟΥ
Ατομική ένδυση
·         Φοράμε ρούχα γερά, όχι έντονα χρώματα, παντελόνι με τσέπες (στρατιωτικού τύπου),
·         Μποτάκια ειδικού τύπου αδιάβροχα
·         Μπανάνα με μπλοκ, στυλό, δίπλωμα, ταυτότητες, διαβατήριο, πιστωτικές κάρτες, λίγα χρήματα, τηλεκάρτες, κινητό, κάρτα κινητού, μίνι τηλεφωνικό κατάλογο και χρήσιμα τηλέφωνα, χαρτομάντιλα, κλειδιά, ρολόι, σφυρίχτρα, χρήματα, πυξίδα, μικρός χάρτης.

Βασικές αρχές επιβίωσης -Προφυλάξεις ατόμου, ομάδας
Θα αντιμετωπίσετε: ανησυχία, φόβο, πόνο, ασθένεια, τραυματισμό, κρύο – ζέστη, πλήξη, μοναξιά, απομόνωση, στέρηση, οργή, λύπη.
1.      Θέληση για επιβίωση
2.      Γνώση αντικειμένου, δημιουργία εμπιστοσύνης, εξαφάνιση φόβου.
3.      Εκπαίδευση, απόκτηση ικανοτήτων , διαφύλαξή τους, φυσική εξάσκηση, προμήθεια, αποθήκευση και συντήρηση εργαλείων και προμηθειών.
4.      Δοχεία άμμου, σκαπτικά εργαλεία, επιδιορθωτικά εργαλεία, φακοί, εστίες, καραβάνες αλουμινίου (και σκεύη), φαρμακευτικό υλικό, διατηρημένα τρόφιμα και νερό.
5.      Καταφύγιο – όρυγμα
6.      Οργάνωση (οικογένειας) στρατιωτικά.
7.      Ανάλογο καταφύγιο πλήρως εξοπλισμένο.
8.      Ήπιας μορφής φυσικές ασκήσεις σώματος, ομαδικά παιγνίδια, ομαδική ανάγνωση-σχολιασμοί.
9.      Οργάνωση (αρχηγός, οικοφύλακες, οικοπυροσβέστες, οικονοσοκόμοι).
10.    Υλικά (κοινή συνεισφορά)
11.    Σεμινάρια
12.    Εύρεση χώρων ανάλογων καταφυγίων, πλήρως εξοπλισμένων

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΥ-ΚΑΤΑΦΥΓΙΟΥ
Πρόνοια και μέτρα για προετοιμασία μέσου μεταφοράς
·         Σέρβις οχημάτων
·         Ρεζέρβα
·         Φορτιστή αυτοκινήτου για κινητό
·         Γρύλος
·         Φαρμακείο
·         Πυροσβεστήρας
·         Μπετόνι νερού
·         Ένα σωληνάκι για βενζίνη

Πρόνοια και μέτρα για πρόχειρο καταυλισμό – κατασκήνωση στην ύπαιθρο

Τα βασικά σημεία τα οποία προσέχουμε είναι: νερό, τροφή, φωτιά, χώρος.
1.    Επιλέγουμε χώρο προστατευμένο από αέρα, βροχοπτώσεις, ανέμους και ανάλογα με τις αναγκαιότητες που υπάρχουν. Προτιμούνται χώροι κοντά σε πόσιμο νερό και δέντρα για σκιά και κάλυψη. Αποφύγετε κορυφές βουνών, υγρά υψίπεδα ή κοιλάδες, βάλτους ή όχθες ποταμών που δεν γνωρίζετε και ποτέ κάτω από ένα δέντρο που βρίσκεται μόνο του σε ανοιχτό χώρο, διότι έλκει κεραυνούς. Αν δεν έχετε σκηνή χρησιμοποιήσετε φυσικά υλικά που βρίσκονται στο χώρο που διαλέξατε.
2.    Προσέχουμε τη φύλαξη και συντήρηση των τροφίμων και προμηθειών από παράσιτα, έντομα, ζώα, ήλιο, βροχή και αέρα. Τα διατηρούμε σε τάξη, κλειστά και όχι εκτεθειμένα, σε περιοχή που έχετε ελέγξει. Χρησιμοποιείτε τις προμήθειες σας με οικονομία και πρόνοια.
3.    Φροντίστε την καθαριότητα του χώρου του ύπνου σας και του χώρου που μαγειρεύετε, καθώς και το χώρο της φωτιάς, να είναι αποψιλωμένος όχι κάτω από δέντρο ή κοντά σε ξερούς θάμνους και χόρτα. Εσείς επιλέγετε ανάλογα τις ανάγκες αν η φωτιά σας θέλετε να φαίνεται ή όχι από μακριά. Φροντίστε επίσης να έχετε συγκεντρωμένη περιοχή για πλύσιμο, τουαλέτα και σκουπίδια πάντα μακριά από το χώρο διαμονής.
4.    Σε περίπτωση μόλυνσης από ραδιενέργεια καθαρίζεστε και χρησιμοποιείτε νερό και τροφές που βρίσκονται κάτω από την επιφάνεια της γης. Σε περίπτωση μολυσμένου νερού αν δεν έχουμε ειδικές ταμπλέτες καθαρισμού, ρίχνουμε 2-3 σταγόνες χλωρίνης για κάθε λίτρο ή 3-4 σταγόνες βάμμα ιωδίου.
5.    Εάν έχετε τακτοποιήσει τα παραπάνω, διατηρείτε μοιρασμένες τις εργασίες και αποφύγετε την απομόνωση και την πλήξη. Αξιοποιήστε τις παρακάτω χρήσιμες πληροφορίες εφόσον υπάρχει αναγκαιότητα. Όταν δεν υπάρχει άλλος φωτισμός, πάρτε μια παλιά καφετιέρα ή τσαγιέρα. Περάστε από τη βρύση της ένα αρκετά μακρύ φυτίλι που θα προβάλλει 2-3 εκ. από τη βρύση. Στερεώστε το καλά, ρίξετε οινόπνευμα ή φωτιστικό πετρέλαιο μέσα και περιμένετε να ποτίσει. Μετά ανάψτε το. Απομακρύνει και τα κουνούπια. Άλλο φυσικό εντομοκτόνο είναι το θυμάρι, όταν καίγεται ή βράζεται. Αν δεν έχετε φιδόσκοινο για να καλύψετε την περίμετρο του καταυλισμού, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε σπόγγο ή κλαδιά στα οποία έχετε τρίψει σκόρδο ή μουστάρδα. Αν δεν έχετε ούτε αυτά χρησιμοποιήστε καλάμια με τα φύλλα τους. Το καλύτερο ψάρεμα γίνεται ανάμεσα σε πανσέληνο και νέα σελήνη ή όταν το νερό είναι ξάστερο μεταξύ 13 και 23 βαθμών Κελσίου. Δηλαδή ούτε παγωμένο ούτε πολύ ζεστό. Όταν το κύμα είναι ελαφρύ το βαρομετρικό είναι υψηλό και ο άνεμος νότιος ή δυτικός. Ψωμοτύρι σκουλήκι ή φτερό και καλό ψάρεμα. Πετάτε τα μικρά ψάρια, εκτός και αν δεν έχετε τίποτα άλλο να φάτε. Για τη λαβή του τσεκουριού ή του σφυριού που χαλάρωσε μην βάλετε καρφιά αλλά ξύλινες σφήνες και έπειτα αφήστε τα να φουσκώσουν στο νερό. Φυσικό ψυγείο φτιάχνετε στα βράχια της θάλασσας μπήγοντας παλούκια και δένοντας σε σακούλες τα είδη που κινδυνεύουν από τον ήλιο. Διαφορετικά τα κρεμάτε σε εσοχές βράχων ή δέντρων ή τα τοποθετείτε σε καλαμένια αποθήκη ή σε λάκκο στο οποίο φτιάχνετε στερεό σκέπασμα.
Τα τρία πράγματα που προσέχουμε είναι τα εξής: πρόγνωση προμηθειών, μετακίνησης και καταφυγίων.

ΠΡΟΝΟΙΑ ΔΙΑΒΙΩΣΗΣ
·         Αποθηκεύσατε σπέρματα καλλιεργειών μόνο σε συνεργασία με γεωργούς.
·         Καλλιεργείτε σε: αυλές, κήπους, εδάφη σας, πρωτεϊνούχα δέντρα: καρυδιές, αμυγδαλιές, καστανιές και οπωροφόρα, δημιουργείτε «συμβιωτικό περιβάλλον μικροβιολογικών πληθυσμών «προς αλληλοθεραπεία και λίπανση καλλιεργειών» όχι φυτοφάρμακα – γνωρίζετε δημόσιες, εκκλησιαστικές κλπ απομακρυσμένες εκτάσεις και μεταφορά σας οικογενειακώς, προς διάσωση – επιβίωση.
·         Διατηρείτε ζεύγη ζώων τροφής, παραγωγής, ζεύξης.
·         Αναπτύξατε τη μελισσοκομία.
·         Αφαλατώνετε νερό με ψύξη των υδρατμών του, σε φωτιά από ξύλα.
·         Κάτοπτρα αλουμινίου, προσφέρουν αφή φλόγας.
·         Ενημερώνεστε από προσωπικούς χάρτες σας μικρής κλίμακας, μεγάλης λεπτομέρειας.
·         Εφοδιαστείτε με τριπλές σειρές εργαλείων: αλιείας, γεωργίας, κτηνοτροφίας, ξυλουργίας, σιδηρουργίας, μηχανολογίας.
·         Δημιουργείτε καύσιμο μεθάνιο από σήψη απορριμμάτων, βόθρων, σάπιων φύλλων , χωρίς οξυγόνο.
·         Κατασκευάστε ανεμογεννήτριες και ηλιακούς συλλέκτες.
·         Δημιουργείτε καύσιμο ξυλόπνευμα από σύκα, σταφύλια, παντζάρια.

ΤΡΟΦΕΣ:
·         Εάν δεν έχετε τροφή και δεν μπορείτε ούτε να ψαρέψετε ούτε να βγάλετε μύδια και πεταλίδες επειδή είστε στο βουνό και μακριά από ποτάμια, θυμηθείτε ό,τι χόρτα, καρπούς, φρούτα του δάσους, ρίζες ή βολβούς γνωρίζετε καλά και μην διακινδυνεύετε να δοκιμάσετε ό,τι η οσμή ή η γεύση του σας κρούει τον κώδωνα του κινδύνου. Εάν δεν υπάρχει η δυνατότητα ούτε για μικρά θηράματα ή σαλιγκάρια, τότε μπορεί να σας διατηρήσει στη ζωή ο εσωτερικός φλοιός του πεύκου, της ιτιάς, της λεύκας και οι σπόροι της οξιάς.
·         Αφυδατώνοντας τα βρασμένο ρύζι (ξήρανση) συντηρείται ευκολότερα. Όταν χρειάζεται βγάζετε λίγο, το βρέχετε με νερό ή βροχή και τρέφεστε όπως οι νικητές βιετκόγκ (Βιετνάμ).
·         Ζάχαρη, σιρόπια, μέλι, μελάσα, ξερά – φρέσκα φρούτα (υδατάνθρακες). Ζώα, ψάρια, αυγά, γάλα, καρύδια, λαχανικά, βρώσιμα μανιτάρια (λίπη). Γαλακτοκομικά, ξηροί καρποί, δημητριακά, όσπρια (πρωτεΐνες) φυτά, βολβοί, ρίζες, σπόροι. Μην τρώτε φυτά που βγάζουν γάλα.
·         Αποθήκευση: παστά, καπνιστά, ελιές (δοχεία κιούπια κ.α.) λάδι, κρασί, πολτό ντομάτας (σε δοχεία – καλύψτε με στρώμα ελαιολάδου 2 εκ. Πάχους τουλάχιστο), ζυμαρικά κάθε τύπου, ρύζι, όσπρια (τακτική ζωυφιοκτονία). Τρώγονται: γάτες, χάμστερ, σκύλοι, παπαγάλοι, σκουλήκια, σαλιγκάρια. Τα δέρατα ζώων γίνονται ρούχα, παπούτσια, γάντια, καπέλα, μάσκες. (αδιαβροχοποιούνται με λίπος και ξύγκι).

ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΣΑΚΚΙΔΙΟΥ Α’ ΑΝΑΓΚΩΝ
ΕΦΟΔΙΑΣΜΟΣ ΣΑΚΙΔΙΟΥ: Έχετε πάντοτε φυλαγμένο κοντά στην έξοδο του σπιτιού σας ή στο μεταφορικό σας μέσο ένα αδιάβροχο σακίδιο πλάτης εφοδιασμένο με τα εξής:
Σακίδιο (αδιάβροχο): Στο σακίδιο τοποθετούμε πάντα τα βαριά αντικείμενα στον πάτο, τα ρούχα ψηλότερα και τα μικροαντικείμενα στις τσέπες. Έχετε πάντοτε φυλαγμένο κοντά στην έξοδο του σπιτιού σας ή στο μεταφορικό σας μέσο ένα αδιάβροχο σακίδιο πλάτης εφοδιασμένο με τα εξής:
·         Σκηνή δύο (2) ατόμων
·         Ατομικά υποστρώματα
·         Ψάθες
·         Υπνόσακο
·         Ένα κομμάτι λεπτό αδιάβροχο
·         Φακό
·         Πολυεργαλείο-σουγιά
·         Πτυσσόμενο παγούρι νερού
·         Ξηρά τροφή (κονσέρβες, γαλέτα, ζάχαρη, καφές, ντολμαδάκια, γίγαντες, τόνο, τυρί σκληρό-ημίσκληρο, μπισκότα, σταφίδες, βούτυρο, κύβοι κρέατος –αποξηραμένο, παστό- σοκολάτες χάπια αλατιού, σκόνες αλάτων και ηλεκτρολυτών )
·         Καραβάνα, ατομικό σέικερ, μαχαιροπήρουνα
·         2 αλλαξιές εσώρουχα
·         Κάλτσες
·         2 μπλουζάκια κοντομάνικα
·         Δυο μπουφάν αδιάβροχα
·         2 μπλούζες χειμωνιάτικες
·         2 ζευγάρια γάντια χωρίς δάχτυλα
·         2 τζόκεϊ καπέλα
·         1 πετσέτα
·         2 σκούφους
·         2 πουκάμισα στρατιωτικού τύπου
·         Ένα ραδιοφωνάκι
·         Ένα κερί
·         φωτοβολίδες,
·         κύπελλο
·         άδειες νάιλον σακούλες σκουπιδιών (μόνωση)
·         γραφική ύλη
·         επιπρόσθετος εξοπλισμός ειδικών αναγκών
·         κιάλια
·         τσεκούρι
·         ρουχισμός πολικού ψύχους
·         μικρός χάρτης οδικού δικτύου
·         πετρέλαιο
·         σχοινιά γάντια
·         χαρτοταινίες ψαλίδια
·         γυαλιά ηλίου- χιονιού
·         λαδόκολλες
·         υδροχλωρικό οξύ
·         ανεμόσκαλες
·         γάντζοι αναρρίχησης / ρυμούλκησης
·         άρβυλα.
·         Κουτί επιβίωσης (χρήσιμο για μαγείρεμα ή βράσιμο νερού) γεμάτο με τα εξής: ξυράφι πτυσσόμενο, μεγενθυτικός φακός, αγκίστρι, πετονιά, κερόσπαγγος, ένα κομμάτι διπλωμένο αλουμινόχαρτο για διάφορες χρήσεις (π.χ. κατασκευή σκεύους, ηλεκτροδίων, σήματα με τον ήλιο), μια κάλτσα γυναικεία νάιλον (για σουρωτήρι νερού), αλάτι, σπίρτα βουτηγμένα σε κερί, κεριά, μεγεθυντικός φακός (αφή φλόγας), βελόνες, κλωστές, μπρούτζινη συρμάτινη θηλιά 90 εκ. για πουλιά, εύκαμπτα πριόνια, προφυλακτικά (αποθήκευση 1 ½ λίτρα νερού), μπαταρίες, αναπτήρας (zippo, ζιπέλαιο, πέτρες), σπίρτα ασφαλείας, λίγο λάδι, δισκία καθαρισμού νερού, κλωστή, βελόνα, ημερολόγιο 2001, πετρέλαιο, σχοινιά, φαρμακείο, θερμόμετρο, πιεσόμετρο, γάντια, μάσκες χειρουργείου, σφυρίχτρα, χαρτοταινίες ψαλίδια, γυαλιά ηλίου- χιονιού, λαδόκολλες, υδροχλωρικό οξύ, ανεμόσκαλες, γάντζοι αναρρίχησης / ρυμούλκησης, άρβυλα.
·         Σακίδια επιβίωσης (αδιάβροχα): φωτοβολίδες, κύπελλο, άδειες νάιλον σακούλες σκουπιδιών (μόνωση) γραφική ύλη, κιάλια, ρουχισμός πολικού ψύχους.
Κουτί φαρμάκων: Αναλγητικά, χάπια κατά ελονοσίας, υπερμαγγανικό κάλλιο, τσιμπιδάκια ραφής τραύματος, ιώδιο, τραυμαπλάστ, οινόπνευμα, αντισηπτικό σαπουνάκι, οξυζενέ, μπεταντίν (μικρό), γάζες, ελαστικό επίδεσμο, αλοιφή για καψίματα, επουλωτική σκόνη, στικ για τσιμπήματα, 2-3 σύριγγες, θερμόμετρο, πιεσόμετρο, νυστέρι, βαμβάκι, τσιρότο, αντίδοτο για φίδια, αντιαλλεργικά, αντιδιαρροϊκά, ασπιρίνες, πολυβιταμίνες, αντιβιοτικό, μάσκες χειρουργείου, γάζες, λευκοπλάστες, μικρός καθρέπτης, τσιμπιδάκι, ψαλίδια, υγρά αντισηψίας, βιταμίνες, καθετήρες, αλοιφές εγκαυμάτων, τραυμάτων βελόνες, ράμματα τραυμάτων σαπούνι, ασπιρίνες, καυστικά υγρά, δηλητήρια, παρασιτοκτόνα
Μια πολύ καλή ιδέα είναι να έχετε από πριν ορίσει μαζί μα τα φιλικά σας πρόσωπα εναλλακτικούς τρόπους επικοινωνίας και ένα χώρο σαν καταφύγιο σε βουνό (προτιμότερο κοντά σε βραχώδη περιοχή με κοιλότητες ή σε δάσος) και ένα εναλλακτικό σημείο διαφυγής από τη θάλασσα, αν αυτό είναι εφικτό και υπάρχουν οι βασικές προϋποθέσεις. Αν έχετε κάποιο ιδιόκτητο κατάλυμα, καταφύγιο, φροντίστε να έχει λάμπες πετρελαίου, κουβέρτες, ξηρά τροφή (τσάι, ζάχαρη, λάδι, αλάτι, ρύζι, όσπρια, ζυμαρικά τα οποία πρέπει να ανανεώνονται και να συμπληρώνονται), σκοινιά, βασικά εργαλεία, απορρυπαντικά, κάποιο μέσο για να μπορείτε αν χρειαστεί να δώσετε το στίγμα σας π.χ. κινητό τηλέφωνο, ασύρματος, πομπός, φωτοβολίδες, άθραυστα σκεύη, χαρτί τουαλέτας, πλαστικές στολές, κεριά, καύσιμα, δοχεία νερού, ξύλα, εστία, φάρμακα για στομαχικά αλλεργικά, τραύματα, πόνους, τσιμπήματα, πληγές, επιδέσμους και βασικά είδη φαρμακείου και πολυβιταμίνες.
Καταπολεμήστε τον πανικό, τους φόβους και την ταραχή στο περιβάλλον σας, για να αξιοποιήσετε όλα τα παραπάνω.

Ταξινόμηση σακκιδίου
Τμήμα 1,Ένδυσης  (ανά ζεύγος) : 2 μπλουζάκια κοντομάνικα, 2 αλλαξιές εσώρουχα - κάλτσες, δύο μπουφάν αδιάβροχα, 2 μπλούζες χειμωνιάτικες, 2 ζευγάρια γάντια δερμάτινα (χωρίς δάκτυλα), 2 τζόκεϋ καπέλα, 1 πετσέτα, 2 σκούφοι, 2 πουκάμισα στρατιωτικού τύπου, κλωστή και βελόνα.
Τμήμα 2,Επιβίωσης: ημερολόγιο 2001, χάρτης Ελλάδας, φορτιστής (κινητού) αυτοκινήτου, τρανζίστορ.
Τμήμα 3, Ατομικό φαρμακείο: οινόπνευμα, οξυζενέ, ιώδιο, μπεταντίν (μικρά μπουκαλάκια), γάζες αποστειρωμένες, χανζαπλάστ, ελαστικός επίδεσμος, αλοιφή για καψίματα, επουλωτική σκόνη, στικ για τσιμπήματα, σύριγγες 2-3, θερμόμετρο, νυστέρι, βαμβάκι, τσιρότο, αντίδοτο για φίδια, αντιαλλεργικά, παυσίπονα, αντιδιαρροϊκά, πολυβιταμίνες, αιμοστατικά, Autan, σετ για ράψιμο πληγών, επιμέρους ατομικά φάρμακα, σερβιέτες.
Τμήμα 4: παγούρι πτυσσόμενο ει δυνατόν, αλάτι, ταμπλέτες καθαρισμού νερού, ξηρά τροφή (γαλέτα, ζάχαρη, καφές, κονσέρβες, τυρί σκληρό - ημίσκληρο, μπισκότα, σταφίδες, ντολμαδάκια, γίγαντες, τόνος) καραβάνα, ατομικό σέικερ, μαχαιροπήρουνα.
Τμήμα 5: πολυεργαλείο σουγιάς, φακός, ρεζέρβα μπαταρίες, κερί, κοπίδι, αγκίστρι, πετονιά, κερόσπαγγος, αλουμινόχαρτο, κάλτσα νάυλον (καλσόν μονό), σαπουνάκι, ένα μπουκαλάκι απορρυπαντικό, αναπτήρας (zippo , ζιπέλαιο, πέτρες), σπίρτα, λίγο λάδι, χαρτί υγείας,  μαχαίρι επιβίωσης, λάμες, πριονάκι, νυχοκόπτης, φωτοβολίδα (κόκκινη, λευκή).
Τμήμα 6: Σκηνή 2 ατόμων το λιγότερο, ατομικά υποστρώματα - ψάθες, σλίπιγκ - μπαγκ (συνδέονται με το σακκίδιο), ένα μικρό μπουκαλάκι απορρυπαντικό. 

ΧΡΗΣΗ ΒΟΤΑΝΩΝ
ΤΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΑ ΒΟΤΑΝΑ, ΟΙ ΚΑΡΠΟΙ
Βότανα για υγεία
Η χρήση των βοτάνων για θεραπευτικούς σκοπούς  εμφανίζεται  στην  ιστορία όλων των φυλών. Είναι παλιά όσο και η ανθρωπότητα. Κι όμως, αυτή η μορφή της ιατρικής, της οποίας τα περισσότερα φάρμακα χρησιμοποιούνται εδώ και χιλιάδες χρόνια, θεωρείται «εναλλακτική», ενώ τα σύγχρονα βιομηχανικά φάρμακα, που αναπτύχθηκαν στη Δύση, θεωρούνται «ορθόδοξα».
Παρά την εμφάνιση των εξελιγμένων φαρμάκων, τα παραδοσιακά γιατροσόφια από βότανα εξακολουθούν να δίνουν περίπου το 85% των φαρμάκων-κι όχι μόνο στις φτωχότερες, αναπτυσσόμενες χώρες, ενώ το κόστος των σύγχρονων φαρμάκων είναι πολύ υψηλό. Με την αυξανόμενη ανησυχία για τις πολλές παρενέργειες των σύγχρονων συνθετικών φαρμάκων, ολοένα και περισσότεροι άνθρωποι αναζητούν πιο φυσικά, ασφαλή και αποτελεσματικά φάρμακα, όπως τα βότανα, αντιμετωπίζοντας με μεγαλύτερη ευθύνη το θέμα της υγείας τους.
Αντίθετα από πολλά σύγχρονα φάρμακα, που έχουν στόχο την απλή ανακούφιση των συμπτωμάτων μιας πάθησης, η βοτανοθεραπεία ακολουθεί μια ολιστική προσέγγιση των ασθενειών, κι έχει ως στόχο να αντιμετωπίσει τις αιτίες των προβλημάτων και να βοηθήσει το σύνολο του οργανισμού. Για παράδειγμα, ο πυρετός είναι ένας τρόπος με τον οποίο ο οργανισμός προσπαθεί να καταπολεμήσει μια μόλυνση. Το να απαλλαγούμε απλώς από τον πυρετό όχι μόνο δεν μας βοηθάει καθόλου στην αντιμετώπιση της μόλυνσης, αλλά και καταστέλλει την άμυνα του οργανισμού. Η βοτανοθεραπεία ενισχύει και αυξάνει τους φυσικούς αμυντικούς μηχανισμούς του οργανισμού και διεγείρει την αντίδραση του, θεραπεύοντας αποτελεσματικά την πάθηση.
Τα φάρμακα από βότανα, όμως, δεν μπορούν να εξασφαλίσουν θαυματουργές θεραπείες. Το να φροντίζετε τον εαυτό σας ακολουθώντας ένα ισορροπημένο διαιτολόγιο, φροντίζοντας να κοιμάστε καλά, γυμναζόμενοι τακτικά και χαλαρώνοντας αρκετά, είναι η καλύτερη βάση για την προαγωγή της θεραπείας και για τη μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα των φαρμάκων από βότανα. Το να περιλάβετε στο διαιτολόγιο σας φρέσκα βότανα, που περιέχουν πολλά πολύτιμα ιχνοστοιχεία, μέταλλα και βιταμίνες, μπορεί επίσης να βοηθήσει στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος του οργανισμού.
Αυτές τις θεραπείες μπορείτε να τις ακολουθήσετε μόνο για ελαφριές λοιμώξεις και παθήσεις. Για σοβαρότερες ασθένειες πρέπει πάντοτε να συμβουλεύεστε γιατρό ή ειδικό πρακτικό βοτανολόγο.
Δεν πρέπει να ξεχνάτε ποτέ ότι τα βότανα είναι και ισχυρά φάρμακα. Τα φάρμακα δεν πρέπει να λαμβάνονται για μεγάλα διαστήματα, και οι συνιστώμενες δόσεις δεν πρέπει ποτέ να υπερβαίνονται. Αν τα συμπτώματα επιμένουν ή αν η κατάσταση επιδεινωθεί, συμβουλευτείτε το γιατρό σας. Μερικά βότανα μπορούν να αλληλοαντιδράσουν με ορθόδοξα φάρμακα, οπότε, αν υποφέρετε από μια επίμονη πάθηση και παίρνετε φάρμακα για ένα συγκεκριμένο σύμπτωμα, πρέπει να συμβουλεύεστε πάντοτε το γιατρό σας ή έναν ειδικό βοτανολόγο προτού πάρετε φάρμακα από βότανα.
Για κάθε πάθηση, δίνονται ορισμένα φάρμακα από βότανα, και η επιλογή του φαρμάκου που θα χρήσιμοποιήσετε θα εξαρτηθεί από το πόσο εύκολα μπορείτε να βρείτε το συγκεκριμένο βότανο και από την ειδική σχέση του με τα συμπτώματα του ασθενούς.
Όταν χρησιμοποιείται ένας συνδυασμός από βότανα, η συνολική ποσότητα δεν πρέπει να υπερβαίνει την τυποποιημένη συνιστώμενη ποσότητα.
Τυποποιημένη συνιστώμενη δόση για τους ενήλικες είναι ένα φλυτζάνι του τσαγιού τρεις φορές την ημέρα, εκτός αν αναφέρεται κάτι άλλο.
Πολλά σπιτικά γιατρικά από βότανα δεν διατηρούνται πολύ καιρό, κι έτσι είναι καλύτερα να τα παρασκευάζετε φρέσκα για κάθε χρήση, αντί να φτιάχνετε μεγάλες ποσότητες και να τις αποθηκεύετε. Φροντίστε όλα τα μπουκάλια και τα δοχεία όπου αποθηκεύετε τα φάρμακα να είναι καθαρά, και αποστειρώστε τα καλά με βραστό νερό προτού τα χρησιμοποιήσετε. Διατηρείτε τα στο ψυγείο, μακριά απ’ τα τρόφιμα, εκτός εάν ορίζεται κάτι άλλο. Μην ξεχνάτε να βάζετε ετικέτα και ημερομηνία σε κάθε φάρμακο.
                         
Βότανα για Πρώτες Βοήθειες
Υπάρχουν ορισμένα φάρμακα από βότανα (που διατηρούνται αρκετό χρόνο) τα οποία μπορούν να προστεθούν στο φαρμακείο του σπιτιού σας και να τα έχετε έτοιμα για χρήση όποτε τα χρειαστείτε: λάδι λεβάντας ως εντομοαπωθητικό, αντισηπτική και αντιμικροβιακή αλοιφή από κατιφέ για κοψίματα, γδαρσίματα και πληγές, αποσταγμένη αμαμηλίδα για μικρά εγκαύματα, μώλωπες, διαστρέμματα, κέντρισμα σφήκας και τσίμπημα κουνουπιού, βάμμα αχίλλειας για την αιμορραγία από μικρά κοψίματα και τραύματα, και βάμμα μύρου για αντισηπτικές γαργάρες.

 

Αρωματικά Βότανα

Καθένα από τα αρωματικά χόρτα -που αποκαλούνται βότανα- έχει μιαν ιδιαίτερη σχέση με ορισμένα είδη τροφών- ο φρέσκος βασιλικός με τις τομάτες, ο δυόσμος με τις πρώιμες πατάτες, το δεντρολίβανο με το αρνί, το φασκόμηλο με το χοιρινό.
Τα χρησιμοποιούμε καθημερινά στην κουζίνα και είναι αυτά που πολλές φορές δίνουν κάτι παραπάνω στη νοστιμιά του φαγητού. Πολλές φορές παίζουν και πρωταγωνιστικό ρόλο αφού έχουν ιδιαίτερη σχέση με μερικά προϊόντα όπως ο φρέσκος βασιλικός με τις ντομάτες, ο άνηθος με τα ψάρια, ο δυόσμος με τις πατάτες και το δεντρολίβανο με το αρνάκι. Τα βότανα και τα μυρωδικά δεν τα χρησιμοποιούμε μόνο στην κουζίνα. Η χρήση τους για φαρμακευτικούς σκοπούς είναι τόσο παλιά όσο και ο πολιτισμός και η πρώτη γνωστή γραπτή αναφορά για θεραπευτικά φυτά έρχεται από τους Σουμέριους το 2200 π.Χ.
Ο πατέρας της ιατρικής, ο Έλληνας Ιπποκράτης κατέγραψε 400 είδη βοτάνων που η χρήση τους ήταν γνωστή κατά τον 5ο αι. π.Χ. και ο Διοσκουρίδης κατά τον 1ο μ.Χ. αι. έγραψε μια βοτανική χρησιμοποιώντας 600 φυτά. Αυτό το έργο ήταν βάση για πολλές μεταγενέστερες βοτανικές έρευνες. Κατά τη διάρκεια του Μεσαίωνα οι προλήψεις σε συνδυασμό με την άγνοια απέδωσαν μαγικές ιδιότητες στα φυτά, μερικές φορές για ασήμαντη αιτία και ανέπτυξαν ιεροτελεστίες για να συντηρήσουν το μυστήριο και τη μαγεία. Η ουσία πάντως είναι ότι σε όλο τον κόσμο, από την αρχαιότητα μέχρι την σύγχρονη εποχή, διαφορετικές κουλτούρες έχουν ανακαλύψει πολλά κοινά σημεία όπως και ποικίλες χρήσεις για βότανα και αιθέρια έλαια. Οι μύθοι, οι θρύλοι, η παράδοση και η ιατρική αντικατοπτρίζουν αυτές τις γνώσεις.
Κάτι που έχουμε ξεχάσει εδώ και καιρό είναι τη φύση. Η φύση αποτελεί το μεγαλύτερο φαρμακείο. Ο άνθρωπος ξέχασε τις θεραπείες της και προτίμησε να στρέψει το ενδιαφέρον του στα κατασκευάσματα των χημικών εργαστηρίων. Στην ελληνική φύση ευδοκιμούν πλήθος βοτάνων που άλλα με την υπέροχη γεύση και άλλα με το άρωμά τους μας χαρίζουν ωφέλεια και μας φτιάχνουν τη διάθεση.
Τα τελευταία είκοσι χρόνια έχει ανανεωθεί το ενδιαφέρον όσων ασχολούνται με την επιστήμη όσον αφορά τα φυτά. Ο στόχος είναι να εξακριβωθεί επιστημονικά η αποτελεσματικότητα και η ασφάλεια όχι μόνο της μιας δραστικής ουσίας που βγάζουμε από το φυτό, αλλά του ίδιου του φυτού στο σύνολό του (φυτοσύμπλεγμα). Εμφανίζονται λοιπόν πολύ ενδιαφέροντα δεδομένα όσον αφορά τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσουμε φαρμακευτικά φυτά για τη θεραπεία συνηθι­σμένων ασθενειών, με ικανοποιητική αποτελεσματικότητα και περιορισμένες παρενέργειες. Σε μερικές χώρες, όπως η Γερμανία, η φυτοθεραπεία αποτελεί μέρος του ιατρικού συ­στήματος. Μια ειδική κυβερνητική επιτροπή, η λεγόμενη Επιτροπή Ε, εξασφαλίζει τη συνεχή ενημέρωση της βιβλιογραφίας για τα 100 περισσότερο χρησιμοποιούμενα φαρμακευτικά φυτά. Αξίζει να σημειώσουμε ότι το 1995 αυτά τα φυτά αντιπροσώπευαν το 8% της αγοράς όλων των φαρμάκων στη Γερμανία. Εν συντομία αναφέρονται παρακάτω τα φυτά για τα οποία υπάρχει στέρεη επιστημονική τεκμηρίωση και μπορούν να χρησιμοποιούνται άφοβα.
Η σωστή χρήση των ξηρών αρωματικών χόρτων μπορεί να οδηγήσει σε αξιοθαύμαστες ανακαλύψεις, καθώς γνωρίζουμε τις ευεργετικές ιδιότητές τους, γι’ αυτό φροντίζετε να διατηρείτε πάντα μια μεγάλη ποικιλία από αυτά -όχι απλώς ένα βάζο με ανακατεμένα αρωματικά χόρτα.
Τα αρωματικά χόρτα μπορείτε να τα ξηράνετε και στο σπίτι, αλλά θα πρέπει να τα κόψετε την κατάλληλη στιγμή, μόλις πριν ανθίσουν, γιατί αλλιώς χάνουν τη δύναμή τους. Τα συλλέγετε κάποια ξηρή αλλά συννεφιασμένη μέρα και τα ξεπλένετε ελαφρά.
Χωρίζετε τα αρωματικά χόρτα που έχουν μικρά φύλλα, όπως το θυμάρι, το εστραγκόν και η θρούμπη, σε ματσάκια και τα δένετε χαλαρά με σπάγκο. Τα κρεμάτε μέσα σε σακουλίτσες από λεπτό ύφασμα ή τουλουπάνι ή τα απλώνετε πάνω σε ένα πανί ή μια εφημερίδα, στρωμένα πάνω σε μια σχάρα και τα αφήνετε να ξηραθούν σε θερμό μέρος.
Τα αρωματικά χόρτα με τα μεγάλα φύλλα, όπως η δάφνη, η φασκομηλιά και ο δυόσμος μπορούν να δεθούν χαλαρά και να ξηραθούν με τον ίδιο τρόπο ή να βουτηχτούν μέσα σε νερό που βράζει για 1 λεπτό, να τιναχτούν από το νερό και να ξηραθούν καλά σε πολύ σιγανό φούρνο. Ο μαϊντανός είναι πιο δύσκολος γιατί είναι πολύ υδατικό χόρτο. Τον στεγνώνετε πάνω σε σχάρα σε δυνατό φούρνο (200o C) για 1 λεπτό, χαμηλώνετε αμέσως μετά τη θερμοκρασία και τον αφήνετε μέχρι να ξηραθεί καλά.
Αν θέλετε να τρίψετε τα αρωματικά χόρτα για να φυλάξετε σε βάζα χρησιμοποιείτε το ρολό που ανοίγετε φύλλο ή τα ρίχνετε σε μια μικρή συσκευή κοπής λαχανικών, που θα τους ξαναδώσει το ωραίο τους πράσινο χρώμα. Γεμίζετε τα βάζα μέχρι πάνω χωρίς να τα πατικώσετε και κλείνετε τα καπάκια καλά για να διατηρηθεί το άρωμα.
Τα περισσότερα από τα πιο τρυφερά αρωματικά χόρτα, όπως ο δυόσμος, το εστραγκόν, ο μαϊντανός, τα τσάιβ, ο άνηθος, ο βασιλικός, ο φραγκομαϊντανός κ.λπ. μπορούν να καταψυχθούν. Το χρώμα τους θα σκουρύνει όταν ξεπαγώσουν αλλά η γεύση τους διατηρείται καλά. Επειδή τα αρωματικά χόρτα έχουν πολύ έντονη μυρωδιά, να τα φυλάτε μέσα σε αεροστεγείς θήκες, αλλιώς θα αρωματίσουν τα πάντα μέσα στο ψυγείο. Γράψτε το όνομά τους σε αυτοκόλλητες ετικέτες.
Αρωματικά βότανα: Μαϊντανός ή πετροσέλινο, Φραγκομαϊντανός, Τσάιβ ή σχοινόπρασο ή σκορδόπρασο, Εστραγκόν, ταραγκόν ή τραχούρι, Άνηθος, Μάραθο, Κόλιαντρο, Γλυκομάραθο, Βασιλικός, Ματζουράνα, Ρίγανη, Αγριορίγανη, Δεντρολίβανο, Δάφνη, Φασκομηλιά, Θυμάρι, Θρούμπη, Δυόσμος ή μέντα, Μπουρνέτ ή ποτήρι, Ρόκα, Μελισσόχορτο, Βούγλωσσο, Ασπερούλη, Λοβάζ, Αγγελική, Χορσράντις ή χράνο, κυνόροδο.
Ο σωστός τρόπος για τη συλλογή, τη διατήρηση και την προετοιμασία των βοτάνων
Συλλογή
Αν μαζεύετε και καλλιεργείτε μόνοι σας τα βότανα σας, δεν θα έχετε μόνο μια διακοσμητική ποικιλία από αρωματικά φυτά, αλλά θα εξασφαλίσετε και την ποιότητα των φυτών σας. Τα περισσότερα βότανα αναπτύσσονται εύκολα, και πολλά ανθούν σε γλάστρες στο μπαλκόνι ή στην αυλή, ή ακόμα και σε εσωτερικούς χώρους.
Μια βασική προϋπόθεση για να συλλέξει κανείς βότανα είναι να τα γνωρίζει. Η ακριβής αναγνώριση των φυτών είναι ζωτικής σημασίας, γιατί μερικά φυτά είναι δηλητηριώδη, και κάποια άλλα μπορεί να αποδειχτούν βλαβερά, αν δεν ακολουθήσετε τις οδηγίες. Αν έχετε αμφιβολίες, ρωτάτε πάντοτε κάποιον ειδικό. Μπορείτε εύκολα να αγοράσετε αποξηραμένα βότανα από καταστήματα υγιεινής διατροφής ή από εξειδικευμένα καταστήματα.
Η συλλογή πρέπει να γίνεται τη σωστή εποχή, στο σωστό τόπο και με το σωστό τρόπο. Η πείρα δείχνει ότι καλύτερα αποτελέσματα έχουμε με τα φρεσκοκομμένα βότανα, τα οποία είναι απολύτως απαραίτητα για τη θεραπεία σοβαρών ασθενειών. Μπορούμε να συλλέξουμε τα φρέσκα βότανα νωρίς την άνοιξη, μερικές φορές από το τέλος Φεβρουαρίου μέχρι το Νοέμβριο. Κάποια μπορούν να βρεθούν ακόμη και το χειμώνα κάτω από το χιόνι (π.χ. το χελιδώνιο), αν ξέρουμε πού να ψάξουμε. Για το χειμώνα διατηρούμε μια μέτρια ποσότητα αποξηραμένων βοτάνων. Σ’ αυτή την περίπτωση, τα συλλέ­γουμε την εποχή της μέγιστης ακμής τους: Συλλέγουμε τα άνθη στην αρχή της ανθοφορίας. Συλλέγουμε τα φύλλα πριν και κατά τη διάρκεια της ανθοφορίας. Ξεθάβουμε τις ρίζες νωρίς την άνοιξη ή το φθινόπωρο. Συλλέγουμε τους καρπούς όταν ωριμάσουν.
Η ποιότητα του βοτάνου είναι πολύ σημαντική. Όταν χρησιμοποιείτε φρέσκα φυτά για βοτανοφάρμακα, διαλέγετε τέλεια φύλλα, καθαρά και χωρίς λεκέδες, στην περίοδο της ακμής τους, δηλαδή όταν υπάρχουν τα περισσότερα δραστικά συστατικά τους. Γενικά, η καλύτερη εποχή για τα φύλλα είναι λίγο πριν ανοίξουν τα λουλούδια, η καλύτερη εποχή για τα άνθη είναι μόλις ανοίξουν, για τους καρπούς μόλις ωριμάσουν-αλλά προτού μαλακώσουν πάρα πολύ και δεν μπορούν να αποξηρανθούν καλά-για τις ρίζες η καλύτερη εποχή είναι το φθινόπωρο, όταν τα μέρη του φυτού που βρίσκονται πάνω απ’ την επιφάνεια της γης έχουν στεγνώσει (εκτός από τις ρίζες της πικραλίδας, που πρέπει να μαζεύονται την άνοιξη), και για τη φλούδα η καλύτερη εποχή είναι μετά την άνοιξη, όταν οι χυμοί έχουν αρχίσει να αδυνατίζουν. Όταν μαζεύετε φλούδες, μην αφαιρείτε ποτέ ολόκληρη τη φλούδα, ή μια ολόκληρη ζώνη απ’ το δέντρο, γιατί θα το ξεράνετε. Σκουπίζετε πάντα καλά τη φλούδα, για να αφαιρέσετε τα βρύα ή τα έντομα.
Συγχρόνως τηρήστε τις ακόλουθες συμβουλές: Κόψτε μόνο υγιή, καθαρά φυτά. χωρίς παράσιτα. Το καλύτερο είναι να μαζεύετε τα βότανα τα ηλιόλουστα πρωινά, όταν η πρωινή πάχνη έχει στεγνώσει, γιατί η υγρασία θα κάνει τα βότανα να χαλάσουν γρήγορα. Μη μαζεύετε ποτέ βότανα που φυτρώνουν σε απόσταση μικρότερη από 10-15 μέτρα απ’ το δρόμο, γιατί θα έχουν μολυνθεί από τα καυσαέρια των αυτοκινήτων. Τα φυτά τα οποία φυτρώνουν κοντά σε καλλιεργημένα χωράφια που έχουν ραντιστεί πρέπει επίσης να αποφεύγονται. Οι αγροί και τα λιβάδια με χημικά λιπάσματα, οι όχθες βρόμικων, μολυσμένων νερών, τα αναχώματα των σιδηροδρομικών γραμμών και τα μέρη που γειτνιάζουν με πολυσύχναστους αυτοκινητόδρομους και βιομηχανι­κές εγκαταστάσεις δεν είναι τα κατάλληλα μέρη για συλλογή.
Φερθείτε στη Φύση με σεβασμό! Μην ξεριζώνετε τα φυτά, μη διασαλεύετε την τάξη. Μερικά είδη προστα­τεύονται από το νόμο. Υπάρχουν αρκετά είδη βοτάνων με την ίδια αποτελεσματικότητα, τα οποία δεν προ­στατεύονται (π.χ. Auricula-Πριμούλα). Μη συνθλίβετε τα άνθη και τα φύλλα καθώς τα κόβετε και μη χρησιμοποιείτε πλαστικές σακούλες ή κουτιά. Τα βότανα ιδρώνουν και αργότερα μαυρίζουν κατά την αποξήρανση.

Αποξήρανση
Αν αποξηραίνετε μόνοι σας τα βότανα σας, έχει σημασία να μη χάνονται τα πολύτιμα πτητικά έλαια που περιέχουν τις φαρμακευτικές και θεραπευτικές ιδιότητες του φυτού. Μπορείτε να μαζεύετε ένα-ένα τα μεγάλα φύλλα, για να τα αποξηράνετε, ενώ τα μικρότερα φύλλα είναι καλύτερο να μένουν πάνω στο κοτσάνι. Σκουπίζετε προσεκτικά το χώμα ή την άμμο.
Δεν πλένουμε τα βότανα πριν τα αποξηράνουμε και αποφεύγουμε να τα ξεπλένουμε, εκτός αν είναι απολύτως απαραίτητο. Τα απλώνουμε αραιά πάνω σε ύφασμα ή σε ατύπωτο χαρτί και τα αποξηραίνουμε όσο το δυνατόν γρηγορότερα στη σκιά ή σε ζεστά, αεριζόμενα δωμάτια (σοφίτες). Οι ρίζες, ο φλοιός ή τα πολύ σαρκώδη τμήματα των φυτών συχνό αποξηραίνονται σε χλιαρό φούρνο, σε θερμο­κρασία που δεν πρέπει να υπερβαίνει τους 35οC.
 Δέστε τα επιφανειακά μέρη του φυτού σε ματσάκια και κρεμάστε τα ανάποδα για να στεγνώσουν. Μπορείτε, επίσης, να τα απλώσετε, σε μία στρώση, πάνω σ’ ένα δίσκο ντυμένο με χαρτί και να τα τοποθετήσετε σε ζεστό και καλά αεριζόμενο μέρος, όπως, για παράδειγμα, σ’ ένα ντουλάπι με την πόρτα ανοιχτή. Αποφεύγετε το γκαράζ, γιατί τα βότανα μπορεί να μολυνθούν από τις αναθυμιάσεις της βενζίνης. Όταν αποξηραίνετε ρίζες, πλένετέ τες καλά και κόβετέ τες σε μικρά κομμάτια προτού τις απλώσετε για να ξεραθούν. Γυρίζετε συχνά τα βότανα τις επόμενες ημέρες, ιδίως τους καρπούς (πετάτε τους καρπούς που παρουσιάζουν ίχνη μούχλας), για να εξασφαλίσετε ομοιόμορφη αποξήρανση, και, όταν ξεραθούν, σπάστε τα σε μικρά κομμάτια.
Γενικά, τα βότανα θα έχουν ξεραθεί τελείως μέσα σε έξι μέρες. Τα φύλλα πρέπει να σπάνε εύκολα, τα κοτσάνια πρέπει να σπάνε χωρίς να λυγίζουν, τα πέταλα πρέπει να είναι ξερά χωρίς να τρίβονται, και οι φλούδες και οι ρίζες πρέπει να είναι αρκετά ξερές ώστε να σπάνε σε κομμάτια, ή, αν είναι παχιές, μπορείτε να τις σπάσετε μ’ ένα σφυράκι. Τα αποξηραμένα βότανα πρέπει να έχουν την ίδια όψη, γεύση και μυρωδιά με τα φρέσκα φυτά, αλλά να έχουν περίπου το ένα όγδοο του βάρους τους.
Όταν ξεραθούν, αποθηκεύστε τα βότανα σε αποστειρωμένα αεροστεγή γυάλινα ή πήλινα δοχεία, μακριά από την άμεση επίδραση των ακτίνων του ήλιου. Μην τα αποθηκεύετε ποτέ σε πλαστικές σακούλες ή δοχεία, γιατί μπορεί να πιάσουν υγρασία. Βάζετε πάντα ετικέτες και ημερομηνία στα βότανα σας. Τα φύλλα και τα άνθη, όταν αποξηρανθούν, διατηρούνται περίπου 12-18 μήνες, ενώ οι ρίζες και οι φλούδες περίπου δύο χρόνια.
Για το χειμώνα μπορούμε να διατηρήσουμε μόνο πλήρως αποξηραμένα βότανα, που σπάνε όταν τα λυγίζουμε. Τα γυάλινα βάζα ή τα αεροστεγή χαρτόκουτα είναι τα πλέον κατάλληλα για τη διατήρηση. Αποφύγετε τα πλαστικά και μεταλλικά δοχεία. Τα βότανα πρέπει να προστατεύονται από το φως (χρησιμοποιήστε βάζα από χρωματιστό γυαλί, τα πράσινα είναι τα πλέον ενδεδειγμένα). Κρατήστε μια προμήθεια για ένα μόνο χειμώνα. Με τον καιρό τα βότανα χάνουν τη θεραπευτική τους δύναμη. Κάθε χρόνος μας προσφέρει μια νέα εσοδεία βοτάνων.
Τρόποι παρασκευής
Οι μέθοδοι παρασκευής των βοτάνων για χρήση σε φάρμακα χρησιμοποιούν σταθερές ποσότητες από τα διάφορα φυτά. Οι ποσότητες και οι δόσεις είναι αυτές που συνιστώνται για τους ενήλικες, εκτός αν αναφέρεται κάτι διαφορετικό. Για τα φαρμακευτικά βότανα για παιδιά και ηλικιωμένους, οι δόσεις πρέπει να μειώνονται ανάλογα με την ηλικία. Όταν σε κάποιο φάρμακο χρησιμοποιείται ένας συνδυασμός από βότανα, η συνολική ποσότητα των βοτάνων που θα χρησιμοποιήσετε δεν πρέπει να υπερβαίνει την ορισμένη ποσότητα.
Υγρά                                            Στερεά
1 ml = 20 σταγόνες          10 γρ. = 1 κ.γ.
5 ml = 1 κ.γ.                     30 γρ. = 1 κ.σ.
20 ml = 1 κ.σ.
75 ml = 1/2 φλιτζάνι
150 ml = 1 φλιτζάνι
Αποθηκεύετε τα παρασκευάσματα σε αποστειρωμένα μπουκάλια ή βάζα με πλαστικό βιδωτό καπάκι (όχι μεταλλικό) και διατηρείτε τα στο ψυγείο ή σε δροσερό μέρος, εκτός αν δίνονται διαφορετικές οδηγίες. Μια εναλλακτική λύση είναι τα μικρά βάζα με πώμα από φελλό ή πλαστικό φελλό.
Σημείωση
κ.γ. = κουταλάκι του γλυκού,
κ.σ. = κουτάλι της σούπας (γεμάτο).

Τσάγια Βοτάνων
Εγχύματα
Κόβουμε τα φρέσκα βότανα και βάζουμε την καθορισμένη ποσότητα σε μια τσαγιέρα ή άλλο, μη μεταλλικό, σκεύος. Βάζουμε το νερό να πάρει μια βράση και το ρίχνουμε στα βότανα. Αφήνουμε τα φρέσκα βότανα να βγάλουν τις ουσίες τους για ένα πολύ μικρό χρονικό διάστημα (μισό λεπτό αρκεί). Το τσάι πρέπει να είναι ελαφρύ, ανοιχτό κίτρινο ή ανοιχτό πράσινο. Αφήνουμε τα αποξηραμένα βότανα λίγο περισσότερο (ένα έως δύο λεπτά). Το τσάι που φτιάχνουμε κατ’ αυτό τον τρόπο έχει περισσότερες θρεπτικές ουσίες και είναι πιο ευχάριστο στο μάτι. Όταν χρησιμοποιούμε ρίζες, τις τοποθετούμε στην απαιτούμενη ποσότητα κρύου νερού, τις βάζουμε να πάρουν μια βράση και τις αφήνουμε 3 λεπτά.
Διατηρούμε την ημερήσια προμήθεια τσαγιού σε ένα θερμός και πίνουμε την καθορισμένη ποσότητα με μικρές γουλιές κατά τη διάρκεια της ημέρας. Σε γενικές γραμμές, χρησιμοποιούμε ένα γεμάτο κουταλάκι του τσαγιού βοτάνων για ένα τέταρτο του λίτρου νερό (= 1 φλιτζάνι), αλλιώς, όσο αναφέρεται για κάθε βότανο.
Το έγχυμα προετοιμάζεται ζεματώντας με βραστό νερό το ευαίσθητο φαρμακευτικό σκεύασμα (συνήθως άνθη, φύλλα), το οποίο περιέχει δραστικές ουσίες οι οποίες εξατμίζονται ή εξουδετερώνονται με εκτεταμένο βράσιμο, όπως τα αιθέρια έλαια, βιταμίνες κ.ά. Το έγχυμα προετοιμάζεται πάντα σε ανοξείδωτα ή εμαγιέ δοχεία σκεπασμένα με το καπάκι τους, για να αποφευχθεί η απώλεια των δραστικών ουσιών με την εξάτμιση. Το έγχυμα προετοιμάζεται χωρίς να βράσουμε το σκεύασμα.
• 90 γρ. (3 κ.σ.) φρέσκα ή 30 γρ. (1 κ.σ.) ξερά ψιλοκομμένα βότανα σε 500 ml νερό,
ή, όταν φτιάχνετε ένα φλιτζάνι, χρησιμοποιήστε
• 30 γρ. (1 κ.σ.) φρέσκα ή 10 γρ. (1 κ.γ.) ψιλοκομμένα βότανα σε 150 ml (1 φλιτζάνι) νερό.
Βάλτε από πάνω νερό ακριβώς προτού αρχίσει να βράζει - το βραστό νερό διαλύει πολύτιμα πτητικά έλαια στον ατμό - και σκεπάστε. Αφήστε να περάσουν 10-15 λεπτά και μετά σουρώστε με ψιλό σουρωτήρι, τουλπάνι ή πάνινη σακούλα σε αεροστεγές δοχείο. Χρησιμοποιήστε το μέσα σε δύο ή τρεις ημέρες. Όταν χρησιμοποιείται ως φάρμακο, το έγχυμα από βότανο πίνεται ζεστό ή κρύο. Όταν πίνονται, τα ζεστά εγχύματα ζεσταίνουν και συχνά προκαλούν εφίδρωση.
Για την προετοιμασία του εγχύματος χρησιμοποιούνται συνήθως 1 – 3 κουταλάκια του καφέ σκεύασμα ή θρυμματισμένο τσάι για ένα ποτήρι ή ένα φλιτζάνι βραστό νερό. Η αναλογία σκευάσματος και βραστού νερού είναι συνήθως 1 : 10 ή 1 : 20, για τα σκευάσματα με δυνατή δράση 1 : 40 και για τα δηλητηριώδη 1 : 400.
Συνιστάται το τσάι να προετοιμάζεται σε ποσότητα η οποία να πίνεται σε μια δόση ή στην διάρκεια της ημέρας. Γενικά τα αφεψήματα και εγχύματα είναι κατάλληλο περιβάλλον για την ανάπτυξη διαφόρων μικροοργανισμών, οι οποίοι αφθονούν στο περιβάλλον και δηλητηριάζουν το τσάι με τις τοξίνες τους. Η κατανάλωση τέτοιου χαλασμένου τσαγιού μπορεί να προκαλέσει διάφορες ανωμαλίες: εμετούς, διαταραχές του στομάχου, των εντέρων κ.ά. Γι’ αυτό δεν πρέπει να πίνετε τσάι προετοιμασμένο 1 ή 2 μέρες πριν και εκτεθειμένο στα μικρόβια. Το έγχυμα μετά την προετοιμασία πρέπει να φυλάσσεται σε γυάλινα ή εμαγιέ δοχεία και όχι μεταλλικά, γιατί στην τελευταία περίπτωση το τσάι αντιδρά με το μέταλλο ελευθερώνοντας επιβλαβείς ουσίες. Σαν κανόνας το έγχυμα φυλάσσεται σε σκοτεινά και φρέσκα μέρη, στην θερμοκρασία του δωματίου ή στο ψυγείο. Τυποποιημένη συνιστώμενη δόση για τους ενήλικες είναι ένα φλυτζάνι τρεις φορές την ημέρα, εκτός αν αναφέρεται κάτι άλλο. Για τα βότανα αλθαία και βαλεριάνα, η έγχυση πρέπει να γίνεται με κρύο νερό, επειδή το ζεστό νερό μπορεί να αφαιρέσει μερικά αδρανή συστατικά του φυτού και να αλλοιώσει το περιεχόμενο του.

Εμβρέγματα
Σε μερικά βότανα (όπως π.χ. η μολόχα, ο ιξός ή ο άκορος) δεν πρέπει να ρίχνουμε βραστό νερό, γιατί η θεραπευτική τους δύναμη χάνεται εξαιτίας της θερμότητας. Το τσάι από αυτά τα βότανα παρασκευάζεται ως έμβρεγμα. Μουλιάζουμε την καθορισμένη ποσότητα των αντίστοιχων φυτών σε κρύο νερό, οχτώ έως δώδεκα ώρες (συνήθως όλη τη νύχτα). Κατόπιν, το ζεσταίνουμε ελαφρά (μόνο μέχρι τη θερμοκρασία που μπορούμε να το πιούμε). Η ημερήσια ποσότητα διατηρείται σε ένα θερμός, το οποίο έχουμε ξεπλύνει προηγουμένως με ζεστό νερό. Η ανάμειξη του (κρύου) εμβρέγματος με το (ζεστό) έγχυμα είναι ο καλύτερος τρόπος για να αποκομίσουμε όλη την αξία των φαρμακευτικών φυτών. Μουλιάζουμε τα βότανα κατά τη διάρκεια της νύχτας στη μισή από την καθορισμένη ποσότητα νερού και τα στραγγίζουμε το πρωί. Βάζουμε την άλλη μισή από την καθορισμένη ποσότητα νερού να πάρει μια βράση, τη ρίχνουμε στα στραγγισμένα βότανα και ξαναστραγγίζουμε. Το έμβρεγμα και το έγχυμα έχουν τώρα αναμειχθεί Με αυτό τον τρόπο αποκομίζουμε τις δραστικές ουσίες, οι οποίες είναι διαλυτές είτε μόνο στο κρύο είτε μόνο στο ζεστό νερό.

Αφέψημα
Κόψτε ή σπάστε το φρέσκο ή αποξηραμένο βότανο σε ευκολομεταχείριστα κομμάτια. Για ένα τυποποιημένο αφέψημα χρησιμοποιήστε:
90 γρ. (3 κ.σ.) φρέσκα ή 30 γρ. (1 κ.σ.) ξερά βότανα σε 750 ml νερό, που θα μειωθεί περίπου σε 500 ml μετά το ζέσταμα.
Μετρήστε την ποσότητα βοτάνου σε τηγάνι από σμάλτο ή ανοξείδωτο ατσάλι. (Μη χρησιμοποιείτε τηγάνι από αλουμίνιο ή αντικολλητικό τηγάνι, γιατί η επαφή με τέτοιες επιφάνειες μπορεί να καταστρέψει μερικά από τα δραστικά συστατικά του βοτάνου.) Το σκεύασμα βράζεται με νερό συνήθως 1 – 3 κουταλάκια του καφέ σε 1 ποτήρι νερό ή σε ποσοστό 1 : 10 ή 1 : 20 για εσωτερική χρήση και 1 : 5 για εξωτερική χρήση. Για την προετοιμασία του αφεψήματος δεν πρέπει να ρίχνετε πάνω στο σκεύασμα ζεματιστό νερό, Σκεπάστε με το κρύο νερό, αφήστε να πάρει βράση και σιγοβράστε επί 30 λεπτά έως μία ώρα, ώσπου το υγρό να μειωθεί κατά το ένα τρίτο. Σουρώστε το και, όταν κρυώσει, βάλτε το σε αποστειρωμένα μπουκάλια ή βάζα. Τα αφεψήματα διατηρούνται δύο ημέρες στο ψυγείο, αλλά πρέπει να πίνονται ζεστά όταν χρησιμοποιούνται ως φάρμακο. Μετά το βράσιμο το υγρό αφήνεται για 15 λεπτά σε ηρεμία και ύστερα στραγγίζεται (με εξαίρεση τα φυτά που περιέχουν στυπτικές ουσίες τα οποία στραγγίζονται αμέσως μετά το βράσιμο),- πίνεται σε μια δόση ή το πολύ στην διάρκεια της ημέρας, γιατί μόνο έτσι διατηρούνται αναλλοίωτα τα δραστικά στοιχεία του.
Μερικά βότανα που χρησιμοποιούνται σε εγχύματα ή αφεψήματα μπορεί να έχουν πικρή γεύση. Για να την καταπολεμήσετε, βάλτε λίγο μέλι ή συνδυάστε τα μ’ ένα άλλο βότανο, με πιο ευχάριστη γεύση, στο έγχυμα ή στο αφέψημα, φροντίζοντας ώστε τα φυτά να μην αντιδρούν μεταξύ τους. Τα αρωματικά βότανα, όπως η μέντα, η μέλισσα, η λεβάντα, η καλαμίθρα και το μάραθο, καλύπτουν τη γεύση των λιγότερο εύγευστων βοτάνων.
Τα τσάγια των φαρμακευτικών φυτών αφού στραγγίζονται και γλυκαίνονται κατά προτίμηση με μέλι, συνιστάται να πίνονται ζεστά, σιγά – σιγά με γουλιές, συνήθως 3 ποτήρια την ημέρα, το πρωί νηστικοί (πριν από το φαγητό), το μεσημέρι μετά το φαγητό και το βράδυ πριν από τον ύπνο. Το προετοιμασμένο τσάι (ανεξάρτητα από τον τρόπο προετοιμασίας) πρέπει να καταναλώνεται μέσα σε 24 – 48 ώρες από την στιγμή της προετοιμασίας, διαφορετικά αποτελεί κατάλληλο περιβάλλον για την ανάπτυξη μικροοργανισμών. Το τσάι με δυσάρεστη μυρωδιά, ξινίλα και θολούρα και με αλλαγή χρώματος δεν πρέπει να πίνεται.

Βάμματα (αιθέρια έλαια-αλκολάτ)
Τα βάμματα είναι και αυτό εκχυλίσματα, τα οποία παίρνουμε χρησιμοποιώντας αντί για νερό αποστάγματα δημητριακών ή φρούτων, περιεκτικότητας σε οινόπνευμα 38 έως 40 βαθμών. Γεμίζουμε αραιά ένα μπουκάλι ή άλλο αεροστεγές βάζο με τα κατάλληλα βότανα και τα καλύπτουμε με αγνό τσίπουρο (ή ουίσκι σίκαλης ή βότκα ή άλλο καθαρό απόσταγμα φρούτων ή δημητριακών). Τα σφραγίζουμε καλά και τα αφήνουμε σε ζεστό μέρος (20ο C) για δεκατέσσερις μέρες ή και περισσότερο, ανακινώντας τα συχνά. Κατόπιν, τα στραγγίζουμε και στύβουμε καλά τα βότανα. Τα βάμματα είτε λαμβάνονται εσωτερικά, ως σταγόνες αραιωμένες σε τσάι βοτάνων, είτε εφαρμόζονται εξωτερικό, ως κομπρέσες ή εντριβές. Επίσης προετοιμάζονται σε οινόπνευμα (40–70 %). 240 γρ. φρέσκα ή 120 γρ. ξερά ψιλοκομμένα βότανα σε 500 ml οινόπνευμα 25-45 βαθμών, όπως το τζιν ή η βότκα.
Το θρυμματισμένο σκεύασμα τοποθετείται σ’ ένα γυάλινο δοχείο και σκεπάζεται με οινόπνευμα σε ποσοστό (1: 5, 1:10 ή 1:20), Βάλτε το βότανο σε μεγάλο αποστειρωμένο βάζο με βιδωτό καπάκι και σκεπάστε με το οινόπνευμα. Αποθηκεύστε το σε ζεστό μέρος, μακριά από την άμεση επίδραση του ηλιακού φωτός, επί δύο εβδομάδες, ανακινώντας το καλά μία φορά τη μέρα. Μετά σουρώστε το με λεπτό τουλπάνι ή πάνινη σακούλα, βγάζοντας όσο περισσότερο υγρό μπορείτε. Στη συνέχεια, αποθηκεύστε το σε αποστειρωμένα μπουκάλια από σκούρο γυαλί. Αν το πιείτε, πρέπει πάντα να αραιώνετε με λίγο νερό τη δόση βάμματος που συνιστάται. Τα βάμματα μπορούν επίσης να προστεθούν σε εγχύματα, σε κομπρέσες ή στο μπάνιο.
Τα βάμματα των δηλητηριωδών φυτών και αυτών με δυνατή δράση φυλάσσονται χωριστά από τα άλλα σκευάσματα. Χρησιμοποιούνται εσωτερικά με σταγόνες, οι οποίες διαλύονται με νερό. Τυποποιημένη συνιστώμενη δόση για ενήλικες είναι 5 ml ( 1κ.γ) αραιωμένο σε λίγο νερό, τρεις φορές την ημέρα.

Φρέσκοι χυμοί
Οι φρέσκοι χυμοί των βοτάνων είναι κατάλληλοι για εσωτερική χρήση, υπό μορφή σταγόνων, ή για ύγρανση των πασχόντων μελών του σώματος. Αν θέλουμε να είναι φρέσκοι, ετοιμάζουμε τους χυμούς κάθε μέρα. Αν τους εμφιαλώσουμε σε μικρά μπουκάλια, που τα σφραγίζουμε καλά, διατηρούνται μερικούς μήνες στο ψυγείο.

Πολτός φυτών
Πολτοποιούμε τους μίσχους και τα φύλλα σ' ένα ξύλινο γουδί ή πάνω σε μια ξύλινη επιφάνεια με έναν ξύλινο πλάστη. Απλώνουμε τον πολτό σ’ ένα κομμάτι λινό ύφασμα, τον επιθέτουμε στις πάσχουσες περιοχές του σώματος, τον δένουμε με ένα πανί και τον διατηρούμε ζεστό. Αυτό το κατάπλασμα μπορεί να παραμείνει όλη νύχτα.

Καταπλάσματα βοτάνων
Σε μια κατσαρόλα βάλτε νερό να βράζει, κρεμάστε από πάνω μια σήτα ή ένα σουρωτήρι στο οποίο έχετε τοποθετήσει ένα στρώμα φρέσκων ή αποξηραμένων βοτάνων και σκεπάστε το. Έπειτα από λίγη ώρα, πάρτε τα μαλακωμένα, ζεστά βότανα, βάλτε τα σ’ ένα αραιοϋφασμένο πανί και επιθέστε το στην πάσχουσα περιοχή. Καλύψτε το με ένα μάλλινο ύφασμα και δέστε το σφιχτά και με άλλα πανιά. Δεν πρέπει να αισθάνεστε να σας κρυώνει Πολύ αποτελεσματικό είναι τα χλιαρά καταπλάσματα πολυκομπίου. Αφήνουμε τα χλιαρά καταπλάσματα για δύο ώρες ή όλη τη νύχτα.

Αλοιφές και λάδια
Ψιλοκόβουμε τέσσερις γεμάτες χούφτες βότανα. Ζεσταίνουμε 500 γρ. ζωικού λίπους στη θερμοκρασία που τηγανίζουμε το σνίτσελ. Προσθέτουμε τα βότανα σε αυτό το ζεστό λίπος και τα ανακατεύουμε, τα αφήνουμε να τσιγα­ριστούν για λίγο, τα ανακατεύουμε ξανά, αποσύρουμε το τηγάνι από τη φωτιά, το σκεπάζουμε και το αφήνουμε κατά τη διάρκεια της νύχτας να κρυώσει Την επομένη το ζεσταίνουμε ελαφρά και το φιλτράρουμε με ένα λινό ύφασμα. Βάζουμε την αλοιφή, όσο είναι ακόμη ζεστή, σε γυάλινα ή πήλινα βαζάκια. που έχουμε ήδη προετοιμάσει.
Άλλος τρόπος
Λιώστε 250 γρ. φυτικό λίπος ή βούτυρο του κακάο ή ζεστάνετε ελαιόλαδο πάνω από τηγάνι με βραστό νερό ή σαλτσιέρα. Ανακατέψτε με 30 γρ. (1 κ.σ.) ξερά βότανα και ζεστάνετε ελαφρά, περίπου δύο ώρες ή ώσπου το βότανο να γίνει τραγανό, ελέγχοντας κάπου κάπου, για να μην τελειώσει το νερό. Ρίξτε το μείγμα μέσα από τουλπάνι ή πάνινη σακούλα σ’ ένα βάζο και, ενώ είναι ζεστό, βάλτε γρήγορα το σουρωμένο μείγμα σε αποστειρωμένα γυάλινα βάζα και αφήστε το να κατασταλάξει. Αν προσθέσετε μία σταγόνα βάμματος μύρου στο μείγμα προτού κρυώσει, θα διατηρηθεί περισσότερο. Αν το βάλετε στο ψυγείο, πρέπει να διατηρηθεί ένα-δύο μήνες.
Τα λάδια παρασκευάζονται ως εξής: Γεμίζουμε αραιά ένα μπουκάλι μέχρι το λαιμό με άνθη ή με βότανα και ρίχνουμε ελαιόλαδο ψυχρής εκθλίψεως, μέχρι να υπερκαλύψει κατά δύο δάχτυλα τα άνθη ή τα βότανα. Το αφήνουμε στον ήλιο ή κοντό στη σόμπα για 14 ημέρες.

Η ψυχρή τεχνική
Γεμίστε ένα μεγάλο αποστειρωμένο γυάλινο βάζο με βιδωτό πώμα με τα ψιλοκομμένα, νωπά ή αποξηραμένα, βότανα της εκλογής σας. Σκεπάστε με λάδι (χρησιμοποιήστε ηλιέλαιο, ελαιόλαδο ή αμυγδαλέλαιο-το τελευταίο είναι το καλύτερο, αν πρόκειται να χρησιμοποιηθεί ως καλλυντικό), σφραγιστέ το και βάλτε το σε ζεστό μέρος. Αφήστε το για δυο εβδομάδες, ανακινώντας καλά το βάζο κάθε μέρα. Το λάδι θα απορροφήσει τα μέρη των βοτάνων. Σουρώστε το μείγμα με τουλπάνι ή πάνινη σακούλα. Αδειάστε το σε αποστειρωμένα αεροστεγή μπουκάλια, αποθηκεύστε και βάλτε ετικέτες.

Η θερμή τεχνική
Βάλτε 500 ml ηλιέλαιο και 750 γρ. φρέσκα ή 250 γρ. αποξηραμένα βότανα σ’ ένα μπολ πάνω από ένα τηγάνι με καυτό νερό και ζεστάνετε αργά επί τρεις ώρες. Σουρώστε το μείγμα με τουλπάνι ή πάνινη σακούλα, αδειάστε το σε αποστειρωμένες αεροστεγείς φιάλες αποθήκευσης και βάλτε ετικέτες.

Λουτρά με βότανα
Πλήρες λουτρό: Μουλιάζουμε τα κατάλληλα βότανα σε κρύο νερό αποβραδίς. Για ένα λουτρό χρειαζόμαστε έναν κουβά (6 έως 8 λίτρων) γεμάτο με φρέσκα βότανα ή 200 γρ. αποξηραμένα. Το επόμενο πρωί τα ζεσταίνουμε και τα στραγγίζουμε και προσθέτουμε το υγρό στο νερό του λουτρού. Το λουτρό διαρκεί 20 λεπτά. Η περιοχή της καρδιάς πρέπει να είναι έξω από το νερό. Μετά το λουτρό μη σκουπιστείτε. αλλά τυλιχτείτε σ’ ένα μπουρνούζι ή ρόμπα και ξαπλώστε στο κρεβάτι για μια ώρα να ιδρώσετε.
Hμίλoυτρo: Για ένα ημίλουτρο πάρτε μόνο μισό κουβά φρέσκα βότανα ή 100 γρ. αποξηραμένα και ακολου­θήστε την ίδια διαδικασία με το πλήρες λουτρό. Το νερό του ημίλουτρου πρέπει να καλύπτει την περιοχή των νεφρών. Ακολουθήστε τις οδηγίες του κάθε βοτάνου. Το νερό του πλήρους λουτρού καθώς και του ημίλουτρου μπορεί να ξαναζεσταθεί και να χρησιμοποιηθεί άλλες δυο φορές.
ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΔΙΑΒΙΩΣΗΣ
Πλημμύρες
Παρακολουθείτε τα δελτία από το ράδιο και την τηλεόραση. Κλείστε την παροχή γκαζιού -αν υπάρχει- για να αντιμετωπίσετε πιθανή βλάβη, διαρροή.
Χρησιμοποιήστε σάκους με χώμα για να καλύψετε πόρτες και παράθυρα. Αν έχετε υπόγειο καλύτερα να το αφήσετε να πλημμυρίσει για να γλιτώστε πιθανή μεγάλη ζημιά της κατασκευής από την πίεση. Μετακινηθείτε στα ψηλότερα πατώματα παίρνοντας μαζί σας προμήθειες, απαραίτητα έγγραφα και τιμαλφή. Να θυμάστε ότι η ζωή σας έχει μεγαλύτερη αξία από τα υλικά αγαθά. Πάρτε μαζί σας ρούχα και παπούτσια. Ο τόπος μπορεί να είναι πλημμυρισμένος για μέρες. Γεμίστε δοχεία και μπανιέρες με νερό. το σύστημα υδροδότησης μπορεί να έχει μολυνθεί.
Μετά την πλημμύρα
Ελέγξτε την καθαρότητα του νερού. Μην χρησιμοποιήσετε τροφές ή νερό που έχουν έρθει σε επαφή με το νερό της πλημμύρας. Μην ενεργοποιήσετε το ρεύμα ή το γκάζι χωρίς να ελέγξετε το δίκτυο παροχής. Να φοράτε χοντρά παπούτσια όταν περπατάτε μέσα στα νερά. Υπάρχει κίνδυνος να πατήσετε αιχμηρά αντικείμενα. Ελέγξτε τις αποχετεύσεις μήπως έχουν μπλοκάρει. Σε κατάσταση σφοδρής ανεμοθύελλας ή τυφώνα ή ανεμοστρόβιλου, χρησιμοποιείστε τις παραπάνω πληροφορίες και καταφύγετε σε υπόγειους χώρους.
• ΑΠΟΣΜΗΤΙΚΑ ΧΩΡΟΥ
Ξίδι : Λίγο ξίδι σε μικρά μπολάκια σε διάφορα σημεία του χώρου απομακρύνουν τις οσμές , ενώ 1 κουταλιά ξιδιού βρασμένη σε 1 φλιτζάνι νερό μειώνει αισθητά τις μυρωδιές που προέρχονται από το μαγείρεμα ....
Κανέλα και γαρίφαλα : Βάλτε τα συγκεκριμένα ή και άλλα μπαχαρικά της αρεσκείας σας μέσα σε μία γάζα ή ένα τούλι , κλείστε καλά και βράστε το πουγκί μέσα σε νερό για 1-2 ώρες . Το αποτέλεσμα είναι εντυπωσιακό ....
Λεμόνι και πορτοκάλι : Όταν τα χρησιμοποιήσετε μην πετάξετε τις φλούδες αλλά βράστε τις σε ένα κατσαρολάκι με νερό για 1 ώρα
• ΓΙΑ ΤΙΣ ΜΥΡΩΔΙΕΣ ΤΗΣ ΚΟΥΖΙΝΑΣ
Βανίλια : Τοποθετήστε μία ποσότητα καθαρής βανίλιας μέσα σε βαμβακερό ύφασμα , κλείστε το με ένα σπάγκο και τοποθετήστε το σε ένα ρηχό πιατάκι μέσα στο ψυγείο ή σε οποιοδήποτε σημείο της κουζίνας ..
Μαγειρική σόδα : Ένα πιατάκι με μαγειρική σόδα σε ένα ράφι του ψυγείου ή σε κάποιο ντουλάπι θα τα διατηρήσει καθαρά από οσμές . Μην ξεχνάτε να την αντικαθιστάτε κάθε δύο μήνες , ρίχνοντας την παλιά σόδα μέσα στο νεροχύτη , απαλλάσσοντας έτσι και αυτόν από τις οσμές 
Ξίδι ή κλαδάκια σέλινου : Αν θέλετε να αποφύγετε ή να απομακρύνετε τις ενοχλητικές μυρωδιές των φαγητών από τα χέρια σας , τρίψτε τα πριν και μετά από το μαγείρεμα με ξίδι ή με την άκρη ενός κλαδιού σέλινου ......
Αιθέρια έλαια : Για κάθε 2 φλιτζάνια νερό προσθέστε 4 σταγόνες από το αγαπημένο σας αιθέριο έλαιο ( λεβάντα , ευκάλυπτος , λεμόνι , δενδρολίβανο, κ.λ.π . ) ή συνδυασμούς τους . Βάλτε το διάλυμα σε έναν ψεκαστήρα και τοποθετήστε το σε ένα σκοτεινό και δροσερό μέρος . Η κουζίνα σας θα μυρίζει υπέροχα αν μετά το καθάρισμα περνάτε με αυτό όλες τις επιφανείς ...
• ΚΑΘΑΡΙΣΤΙΚΑ ΤΖΑΜΙΩΝ
Ξίδι : Σε έναν ψεκαστήρα χρησιμοποιήστε το αδιάλυτο ή αναμείξτε ίσα μέρη ξίδι και νερό ...
Λεμόνι : Ψεκάστε με το διάλυμα 2 φλιτζανιών νερού και 1/2 φλιτζανιού χυμού λεμονιού ...
Καλαμποκάλευρο : Ανακατέψτε 2 φλιτζάνια καλαμποκάλευρο με 8 φλιτζάνια ζεστό νερό , απλώστε με ένα σφουγγάρι και σκουπίστε με ένα στεγνό πανί . Για τζάμια απαλλαγμένα από στίγματα , αναμείξτε 1/4 φλιτζανιού λευκό ξίδι , 1 κουταλιά καλαμποκάλευρο και 4 φλιτζάνια ζεστό νερό σε έναν ψεκαστήρα , ψεκάστε και σκουπίστε με μία εφημερίδα ...
• ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΣΩΛΗΝΕΣ
Μαγειρική σόδα : Ρίξτε 1/2 φλιτζανιού σόδα μέσα στο σωλήνα και προσθέστε 1/2 φλιτζανιού λευκό ξίδι . Αφήστε για μερικά λεπτά και στη συνέχεια ρίξτε αρκετό καυτό νερό .
Εναλλακτικά , αντί για ξίδι χρησιμοποιήστε 1/2 φλιτζανιού αλάτι και στη συνέχεια ρίξτε 6 φλιτζάνια καυτό νερό . Αφήστε όλη τη νύχτα και την άλλη μέρα αφήστε να τρέξει στο σωλήνα άφθονο νερό ...
• ΓΙΑ ΤΙΣ ΒΡΥΣΕΣ
Ξίδι και χαρτί κουζίνας : Για να αφαιρεθούν τα σκληρά υπολείμματα από άλατα που συσσωρεύονται γύρω από τις βρύσες , θα πρέπει πρώτα να μαλακώσουν , κάτι που επιτυγχάνεται με την κάλυψή τους με χαρτί κουζίνας βουτηγμένο με ξίδι . Αφήστε για μία ώρα και στη συνέχεια καθαρίστε . Οι βρύσες σας θα είναι πεντακάθαρες και γυαλιστερές ...
Όσο για το <<τηλέφωνο >> του ντους , μπορεί και αυτό εύκολα να απαλλαχθεί από τα άλατα που φράζουν τις μικροσκοπικές τρύπες από όπου βγαίνει το νερό . Αν είναι μεταλλικό , βάλτε σε μία κατσαρόλα 4 φλιτζάνια νερό και 1/2 φλιτζανιού ξίδι . Βουτήξτε το εξάρτημα ολόκληρο μέσα στην κατσαρόλα και βράστε για 15 λεπτά . Αν είναι πλαστικό , τότε αφήστε το βουτηγμένο για μία ώρα μέσα σε ένα διάλυμα από 2 φλιτζάνια λευκό ξίδι και 2 φλιτζάνια ζεστό νερό ...
• ΓΙΑ ΤΟ ΜΠΑΝΙΟ
Μαγειρική σόδα και ξίδι : Ρίξτε στη λεκάνη σόδα και στη συνέχεια ψεκάστε με ξίδι και τρίψτε καλά με το ειδικό σκουπάκι . Η λεκάνη θα καθαρίσει τέλεια και θα μυρίζει όμορφα .
Για το βαθύ καθαρισμό της μπανιέρας απλώστε σε ένα σφουγγάρι ξίδι και σκουπίστε την . Στη συνέχεια χρησιμοποιήστε τη σόδα σαν να ήταν σκόνη καθαρισμού και τρίψτε δυνατά με ένα υγρό σφουγγάρι . Ξεβγάλετε καλά ...
Για να απολυμάνετε τα πλακάκια του μπάνιου σας και να τα κάνετε να λαμποκοπάνε , χρησιμοποιήστε 1/2 φλιτζανιού ξίδι σε 3 λίτρα νερό ...
 ΦΥΣΙΚΑ ΚΑΘΑΡΙΣΤΙΚΑ
1o . Ξίδι και αλάτι: Το μείγμα τους αποτελεί πολύ καλό καθαριστικό επιφανειών ....
2ο . Μαγειρική σόδα : Διαλύστε 4 κουταλιές σόδας σε 4 φλιτζάνια ζεστό νερό και θα έχετε ένα καθαριστικό για κάθε χρήση . Το ίδιο θα συμβεί αν ρίξετε λίγη μαγειρική σόδα σε ένα βρεγμένο πανί . Η μαγειρική σόδα θα καθαρίσει και θα αρωματίσει όλες τις επιφάνειες της κουζίνας και του μπάνιου ...
3ο . Αμμωνία: Ένα από τα καλύτερα καθαριστικά με πολλές εφαρμογές - πλακάκια , πατώματα , συσκευές , κ.λ.π . - μπορείτε να παρασκευάσετε ανακατεύοντας 1/4 φλιτζανιού μαγειρική σόδα , 1 φλιτζάνι αμμωνία , 1/2 φλιτζανιού λευκό ξίδι και 4 λίτρα ζεστό νερό . Διατηρήστε το υγρό για επόμενη χρήση σε ένα καλά κλεισμένο δοχείο . Προσέξτε μα μην ανακατέψετε την αμμωνία με χλωρίνη γιατί είναι δηλητηριώδης !!
Πολλά, σημαντικά και χρήσιμα!!!
Να συμπληρώσω στα Φυσικά Καθαριστικά, πως η σόδα θαυμάσια (και φθηνά) μπορεί ν' αντικαταστήσει τις σκόνες κατά των αλάτων του πλυντηρίου ρούχων! Έτσι, δεν θα φρακάρουν τις αποχετεύσεις οι συμπαγείς μάζες απ' τις διάφορες σκόνες.
Ένα κουτί σόδας στο πρόγραμμα των 60 βαθμών χωρίς πρόπλυση (και φυσικά χωρίς ρούχα) κάθε 2-3 μήνες, διαλύει τα άλατα στον κάδο.
Ακόμα, για περισσότερο οικολογικό σπίτι, αποφύγετε παντελώς τη χρήση χλωρίνης! Διότι εκτός απ' τις διαβρώσεις που προκαλεί, βγάζει στο περιβάλλον αέρια τα οποία καταστρέφουν τους πνεύμονές μας και το όζον!
- Η ωμή πατάτα είναι ιδανική για καψίματα. Ακουμπήστε πάνω στο σημείο που καήκατε μια ροδέλα ωμής πατάτας. Ο χυμός της έχει κατευναστικές ιδιότητες.
- Αν έχει κλείσει εντελώς η φωνή σας πιείτε ένα ποτήρι πολύ ζεστό γάλα ,
που θα έχετε βράσει με μια χούφτα χερέφυλλο.
- Τα πουλόβερ χρειάζονται μεγάλη προσοχή στο σιδέρωμα. για να μη
καταστραφεί το χνούδι τους σιδερώνεται ακουμπώντας πάνω ένα βαμβακερό
λευκό πανί. Κυρίως μη πιέζεται πολύ το σίδερο αλλά ακουμπάτε το απαλά
επάνω στο πλεκτό.
- Για να μείνει κάτασπρο το ρύζι όταν θα το βράζετε προσθέστε στην
κατσαρόλα μια κουταλιά της σούπας ξίδι ή χυμό λεμονιού.
- Αν χρησιμοποιείτε σταφίδες για τα γλυκά σας μουλιάστε τες για 24 ώρες
σε ρούμι , αραιωμένο με ζαχαρωμένο νερό. Τα γλυκά θα πάρουν μια πολύ λεπτή γεύση.
- Για τον έρπη: Μόλις αρχίσετε να νιώθετε ένα μικρό κάψιμο ή ένα τσίμπημα
δηλαδή λίγο πριν την εμφάνιση του έρπη βρέξτε το σημείο εκείνο μ ένα
βαμβάκι βουτηγμένο στο οινόπνευμα. Με αυτό τον τρόπο προλαβαίνετε
μερικές φορές την εμφάνισή του. Αν όμως είναι ήδη πολύ αργά καλύτερα
συμβουλευτείτε ένα φαρμακοποιό.
- Για να δοκιμάσετε αν ψήθηκε το γλυκό σας και δεν υπάρχει κάποιο μαχαίρι
πρόχειρο χρησιμοποιήστε ένα μακαρόνι σπαγγέτι. Αν αφού το βυθίσετε στο
γλυκό βγει χωρίς υδρατμούς σημαίνει ότι το γλυκό έχει ψηθεί.
- Αν πέσει λάδι πάνω στο μεταξωτό σας πουκάμισο αφαιρέστε το λεκέ με ένα
κομμάτι ψίχα ψωμιού και ταλκ. Αφήστε το για λίγη ώρα ν απορροφήσει το
λεκέ και βουρτσίστε.
- Αν όμως πέσει κρασί, που θεωρείται από τους πιο δύσκολους λεκέδες,
τότε ρίξτε αμέσως αλάτι και ταμπονάρετε αμέσως με αραιωμένο οξυζενέ.
Κάπως έτσι αντιδράστε και για λεκέ από λευκό κρασί.
- Για να εξαφανιστούν τα άλατα από τις κατσαρόλες βράσε μέσα νερό με ξύδι.
- Το ξύδι κάνει τα μαλλιά πιο λαμπερά. Ξεπλύνετε με νερό που μέσα του
έχετε αραιώσει ξύδι.
- Όταν πρέπει να πασπαλίσετε με αλεύρι ένα ταψί , που θα ψήσετε το κέικ
σας ή ένα άλλο γλυκό πασπαλίσετε με κακάο. Το γλυκό σας δεν θα βγει
άσπρο και θα γίνει πιο νόστιμο.
- Όταν ετοιμάζετε ένα γλυκό με ζελέ μη χρησιμοποιείται ποτέ φρέσκο ανανά
γιατί περιέχει μια ουσία που εμποδίζει τη ζελατίνη να πήξει. Προτιμήστε να
βάζετε ανανά σε κονσέρβα, ή να βράζετε το φρέσκο για 5 λεπτά.
- Για να ζεστάνετε το ψητό ομοιόμορφα χωρίς να ξεραθεί αλείψτε το με
βούτυρο, τυλίξτε το σε αλουμινόχαρτο και βάλτε το στο φούρνο.
- Όταν βράζετε όσπρια προσθέστε το αλάτι στο τέλος του βρασίματος. Κι αυτό γιατί αν το νερό της περιοχής σας έχει άλατα τα όσπρια θα σκληρύνουν.
Προσθέτετε 5 γρ. σόδα σε κάθε λίτρο νερού.
- Για να διατηρήσετε τα όσπριά σας χωρίς ζωύφια να τα βάζετε σε σκεύος με
σκόρδο ή φύλλο μέντας.
- Για να καθαρίσετε λεκέδες από κεράσια ή μαύρα μούρα σε ρούχα μουλιάστε
τα σε μια λεκάνη γεμάτη νερό αφού προσθέσετε προηγουμένως λίγη σόδα σε
σκόνη και στη συνέχεια ξεπλύνετε με χλιαρό νερό.
- Οι λεκέδες από πίσσα πάνω στο δέρμα εξαφανίζονται με ελαιόλαδο, αρκεί
να το τρίψετε μ ένα βαμβάκι και να ξεπλύνετε με άφθονο νερό.
- Οι λεκέδες από λάδι στο φούρνο αφαιρούνται με ιδιαίτερη ευκολία χωρίς να
χαράξτε την επιφάνεια αν ρίξετε πάνω τους αμμωνία. Ανοίξτε το φούρνο ή το μάτι για να ζεσταθεί ελαφρά και αφήστε την αμμωνία να δράσει για 10 λεπτά
περίπου.
- Αν λερωθούν τα ρούχα σας με σκουριά ξεπλύνετε με φρέσκο χυμό ντομάτας. Αν θεωρείτε πιο πρακτικό το χυμό λεμονιού τότε τότε πλύνετε τοπικά τους λεκέδες και ξεπλύνετε με πολύ νερό.
- Συμβαίνει καμιά φορά να μαζεύονται υδρατμοί στο εσωτερικό του κρυστάλλου του ρολογιού. Για να τους εξαφανίσετε φορέστε το ρολόι σας ανάποδα με το καντράν πάνω στο δέρμα. Η θερμοκρασία του σώματος θα εξαφανίσει αυτούς τους υδρατμούς.

Οδηγός πράσινης κατανάλωσης (GREENPEACE)
Η ευθύνη του δικαιώματος της επιλογής
Δεν είναι λίγοι εκείνοι που πιστεύουν πως για τη σύγχρονη οικολογική κρίση, οι ευθύνες βαρύνουν σχεδόν αποκλειστικά τη βιομηχανία. Σε πολλές περιπτώσεις αυτό είναι αλήθεια. Συνήθως όμως αρνούμαστε να παραδεχτούμε πως και εμείς οι ίδιοι στην καθημερινή μας ζωή και με τις καταναλωτικές επιλογές που κάνουμε, συμβάλλουμε -συνειδητά ή ασυνείδητα- στην υποβάθμιση του περιβάλλοντος, δηλητηριάζοντας αργά αλλά σταθερά τον πλανήτη μας.
Ο οδηγός αυτός της Greenpeace φιλοδοξεί να σας βοηθήσει να κάνετε κάποιες υπεύθυνες καταναλωτικές επιλογές οι οποίες είναι φιλικότερες προς το περιβάλλον.
Μπορεί ακόμη να σας βοηθήσει να αποφύγετε τοξικές ουσίες που είναι δυνατόν να απειλήσουν την ίδια σας την υγεία. Ο οδηγός αυτός δεν είναι βέβαια πλήρης, ούτε οι επιλογές που έχει κανείς είναι πάντα εύκολες ή αυτονόητες. Επιπλέον στην Ελλάδα, τα λεγόμενα «πράσινα» προϊόντα δεν είναι ιδιαίτερα διαδεδομένα και πολύ εύκολα ο καλόπιστος καταναλωτής μπορεί να πέσει θύμα παραπλανητικής διαφήμισης από εταιρείες που βλέπουν ότι η οικολογία «πουλάει». Στις σελίδες που ακολουθούν θα βρείτε κάποιες κατευθυντήριες γραμμές έτσι ώστε να αποφύγετε αυτές τις παγίδες. Όμως, οι σωστές επιλογές απαιτούν αυξημένη συμμετοχή από τη μεριά του πολίτη-καταναλωτή. Άλλωστε, μόνο οι ενημερωμένοι και ενεργοί πολίτες μπορούν να διασφαλίσουν την προστασία του περιβάλλοντος και ένα βιώσιμο μέλλον. Ας πατήσουμε ανάλαφρα στη Γη. Ας σεβαστούμε την πλανήτη μας. Είναι στο χέρι μας.


Ο έλεγχος του προϊόντος
Καθώς όλοι κατακλυζόμαστε από τη διαφήμιση, συχνά τα μοναδικά κριτήρια επιλογής ανάμεσα σε προϊόντα που μοιάζουν μεταξύ τους είναι η τιμή και η συχνότητα με την οποία το εμπορικό τους σήμα εμφανίζεται στην τηλεόραση. Κι όμως, ακόμα και σε προϊόντα με παρόμοια χαρακτηριστικά μπορεί κανείς να βρει διαφορές. Κάποιες από αυτές είναι ιδιαίτερα σημαντικές για το περιβάλλον. Ας δούμε λοιπόν τι θα πρέπει να προσέχουμε στις αγορές μας:
Προέλευση: Προτιμάτε τα τοπικά προϊόντα εφόσον πληρούν όλα τα άλλα κριτήρια. Όχι μόνο γιατί έτσι ενισχύετε την τοπική οικονομία, αλλά και γιατί για να φθάσουν τα προϊόντα αυτά στο ράφι του καταστήματος απαιτήθηκαν λιγότερες μεταφορές και συνεπώς καταναλώθηκε λιγότερη ενέργεια.
Ετικέτα: Ελέγχετε πάντα την ετικέτα με τα περιεχόμενα. Αν και τις περισσότερες φορές οι πληροφορίες που αναγράφονται στην ετικέτα δεν φωτίζουν και πολύ τον μέσο καταναλωτή, αποφύγετε προϊόντα που, είτε δεν αναφέρουν τη σύστασή τους, είτε είναι τόσο γενικόλογα που δεν δίνουν ουσιαστικά καμία πληροφορία. Το παράδοξο είναι πως τον τελευταίο καιρό η πληροφορία που αναγράφεται στις ετικέτες των προϊόντων, γίνεται ολοένα και πιο αφηρημένη, ενώ δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που η σύσταση δεν αναφέρεται καθόλου. Κάτι τέτοιο είναι απαράδεκτο και συνιστά σοβαρό λόγο να μην αγοράσετε κάποιο προϊόν. Αποφύγετε ακόμη όλα τα προϊόντα που περιέχουν χλώριο ή χλωριομένες ενώσεις.
Οι συσκευασίες και τα μυστικά τους
Συσκευασία: Τα υλικά συσκευασίας στην Ελλάδα ξεπερνούν το ένα εκατομμύριο τόνους το χρόνο. Στη συνέχεια βέβαια γίνονται απορρίμματα, καταλήγουν σε χωματερές ή καίγονται ανεξέλεγκτα ρυπαίνοντας το περιβάλλον. Ένα μεγάλο μέρος αυτών των υλικών συσκευασίας αφορά σε προϊόντα μιας χρήσης.
Λέγεται συνήθως ειρωνικά πως η τιμή της συσκευασίας ξεπερνά την τιμή του ίδιου του προϊόντος. Αυτό δεν είναι βέβαια πάντα αλήθεια, αν και κάποιες φορές δεν απέχει πολύ από την πραγματικότητα. Πίσω από αυτή την διαπίστωση βέβαια κρύβεται ένα υπαρκτό πρόβλημα.
Δεν είναι επίσης λίγες οι φορές που η συσκευασία είναι υπερβολική. Εκτός βέβαια από τον όγκο των απορριμμάτων θα πρέπει να μας προβληματίζει και η ποιότητά τους. Όλα τα υλικά συσκευασίας (καθ’ όλον τον κύκλο ζωής τους, από την παραγωγή μέχρι την τελική διάθεσή τους) δεν έχουν τις ίδιες επιπτώσεις για το περιβάλλον. Πώς να επιλέξει λοιπόν κανείς ανάμεσα στα υλικά συσκευασίας; Είναι αλήθεια πως η χάρτινη συσκευασία είναι πάντα φιλική προς το περιβάλλον; Είναι όλα τα πλαστικά το ίδιο επιβλαβή; Σε αυτά και άλλα σχετικά ερωτήματα θα προσπαθήσουμε να απαντήσουμε παρακάτω.
Η πλαστική συσκευασία
Όλα τα πλαστικά μοιράζονται το κοινό χαρακτηριστικό ότι δεν είναι φυσικά προϊόντα και αποτελούν παράγωγα της πετροχημικής βιομηχανίας. Λόγω των ιδιοτήτων τους δεν αποδομούνται εύκολα και παραμένουν σχεδόν αναλλοίωτα για δεκαετίες ή και αιώνες. Βέβαια, δεν είναι όλα τα πλαστικά το ίδιο επιβαρυντικά για το περιβάλλον. Κάποιες κατηγορίες πλαστικών, λόγω του τρόπου παραγωγής τους, είναι ιδιαίτερα επιβλαβή για τη φύση και τον άνθρωπο και συνεπώς θα πρέπει να τα αποφεύγουμε στις αγορές μας και να πιέζουμε για την οριστική κατάργησή τους.
Μποϋκοτάζ στο PVC
Το πιο επικίνδυνο για το περιβάλλον πλαστικό είναι αναμφίβολα το PVC (χλωριούχο πολυβινύλιο). Το PVC αποτελεί τον τελικό κρίκο στην ρυπογόνο αλυσίδα της βιομηχανίας χλωρίου.
Πώς μπορεί όμως ο καταναλωτής να ξεχωρίσει το PVC από τα άλλα πλαστικά; Στις συσκευασίες εμφιαλωμένου νερού η αναγνώριση είναι σχετικά εύκολη. Τα μπουκάλια PVC έχουν μια ελαφρά γαλάζια απόχρωση. Αντίθετα τα πλαστικά μπουκάλια από PET (που ανταγωνίζονται ολοένα και πιο συχνά το PVC) είναι πιο διαφανή και διαυγή. Βέβαια, η αναγνώριση του PVC είναι πολύ πιο δύσκολη σε άλλα προϊόντα, εκτός και αν τα προϊόντα αυτά φέρουν ένα ειδικό σήμα. Στης ΗΠΑ π.χ. η βιομηχανία πλαστικών έχει θεσπίσει ένα εθελοντικό κωδικοποιημένο σύστημα για το διαχωρισμό των πλαστικών. Το PVC έχει το νούμερο «3» σε αυτή την κωδικοποίηση και συνοδεύεται από το γράμμα «V» (βινύλιο). Μην σας ξεγελά το σήμα της ανακύκλωσης. Στην πλειοψηφία τους τα προϊόντα PVC είναι αδύνατον να ανακυκλωθούν λόγω των πρόσθετων ουσιών που περιέχουν.


ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ ΠΡΟΜΗΘΕΙΩΝ
Κεφάλι τυρί κασέρι
Χαμομήλι
φακός
Κεφάλι τυρί κεφαλοτύρι
Αλάτι
πολυεργαλείο-σουγιάς
Κεφάλι τυρί λαδοτύρι
Πιπέρι
μεγενθυτικός φακός
Κεφάλι τυρί γραβιέρα
Δαφνόφυλλο
κερόσπαγγος
Κεφάλι τυρί ξερή μυζήθρα
Μπαχάρι
μπαταρίες
Ντενεκές φέτα
Κανέλλα
αναπτήρας
Σαλάμι αέρος
Γαρύφαλλο
κλωστή
Κατεψυγμένα
Φασκομηλιά
βελόνα
Κονσέρβες τόνος
Δεντρολίβανο
λάμπες πετρελαίου
Κρασί
Ρίγανη
Ραδιοφωνάκι  
Τσίπουρο
Αγγελική
εστία
Μαυροδάφνη
κυνόροδο
κεριά
Όσπρια
τσάι
ρεσώ
Ρεβίθια
Ξίδι
Σακκούλες σκουπιδιών
Φασόλια
σόδα
σκόνες αλάτων και ηλεκτρολυτών
Γίγαντες
ντολμαδάκια
μπαταρίες
φάβα

Μεγεθυντικός φακός 
Μαυρομάτικα
σταφίδες

Κούτα ΝΟΥΝΟΥ 
Ξηροί καρποί
χαρτί τουαλέτας
Κούτα pumaro
Γαλέτες 
Χαρτί κουζίνας
Κούτα condase
Φρυγανιές
Απορρυπαντικά-πιάτα
Κούτα πελτέ
Κριθαροπαξίμαδα
ρούχα
κύβοι κρέατος –αποξηραμένο
Σοκολάτες
πάτωμα
ντενεκές λάδι 
Μπισκότα
Χλωρίνη
Ελιές
φάρμακα
αλουμινόχαρτο
παστό
Ιώδιο
Σαπούνια
κούτα ζυμαρικά διάφορα
Τραυμαπλάστ
Σαμπουάν
σπαγγέτι
Οινόπνευμα
Σκεύη μιας χρήσης
ριγγατόνι
Αντισηπτικό
Σκεύη αποθήκευσης
κριθαράκι
σαπουνάκι
Vetex
βίδες πένες
πολυβιταμίνες
Σφουγγαρίστρες
φιδέ
αντιβιοτικό
Σφουγγάρια
Χυλοπίτες
βασικά είδη φαρμακείου
Οδοντόκρεμα
ρύζι κίτρινο 
φάρμακα για στομαχικά
Οδοντόβουρτσα 
ρύζι καρολίνα
φάρμακα για αλλεργικά
Καπνός
αλεύρι για όλες τις χρήσεις
φάρμακα για τραύματα
Τσιγάρα
Μαγιά
φάρμακα για πόνους
Χαρτάκια
βούτυρο
φάρμακα για τσιμπήματα
Φίλτρα
Baking powder
φάρμακα για πληγές
καύσιμα
συμπυκνωμένοι χυμοί φρούτων
επίδεσμοι
Βενζίνη 
ζάχαρη
Προσωπικά φάρμακα
πετρέλαιο
Μέλι
Ασπιρίνες
Φιάλες
Μαρμελάδα

Γκαζάκια
καφές ελληνικός

Ζιπέλαιο 
καφές φίλτρου

Τσακμακόπετρες 
καφές στιγμιαίος

ξύλα


ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ ΑΣΘΕΝΕΙΩΝ ΚΑΙ ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΤΟΥΣ ΜΕ ΤΑ ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΑ ΒΟΤΑΝΑ
ΑΓΧΟΣ: Ηρεμεί με βασιλικό, θυμάρι, μαντζουράνα.
ΑΔΥΝΑΜΙΑ (οργανισμού): Δεντρολίβανο, Μαντζουράνα, Φασκόμηλο, Πιπεριές.
ΑΙΜΟΡΡΑΓΙΕΣ (εσωτερικές και εξωτερικές): Γλιστρίδα, δάφνη, βάλσαμο, Λουΐζα, απήγανος, αχίλλεα, βίνκα, δίκταμο, πεντάνευρο.
ΑΙΜΟΡΡΟΪΔΕΣ (ερεθισμός): Δεντρολίβανο, δάφνη, απήγανος, φλόμος, κρεμμύδι, μελιτζάνα.  
ΑΜΥΓΔΑΛΙΤΙΔΕΣ: Οι ερεθισμένες από οποιοδήποτε λόγο αμυγδαλές θεραπεύονται με αγριμόνιο, δυόσμο, μέντα, θυμάρι, μαντζουράνα, αγριοτριανταφυλλιά, φασκόμηλο.
ΑΝΑΙΜΙΑ: Θυμάρι, μελισσόχορτο, δεντρολίβανο, ντομάτα.
ΑΝΑΠΝΕΥΣΤΙΚΕΣ ΠΑΘΗΣΕΙΣ: Χαμομήλι, θυμάρι, πανσές.
ΑΝΤΙΚΑΤΑΡΡΟΙΚΑ: Αγιόκλημα, αχίλλεα, βοράγο, λεβάντα, ονωνίδα, σάλβια, τίλιο, ρίγανη.
ΑΝΤΙΣΗΠΤΙΚΑ: Καλέντουλα, Αχιλλέα, βίνκα, δίκταμο, λεβάντα, μαντζουράνα, υπερικό, δεντρολίβανο, θυμάρι, τσάι βουνού, χαμομήλι.
ΑΣΘΜΑ: Αγριμόνιο, Αχιλλέα, βαλεριάνα, βάλσαμο, γαϊδουράγκαθο, δεντρολίβανο, ευκάλυπτος, σαμπούκος, θυμάρι, κρεμμύδι, λεβάντα, μαντζουράνα, μάραθο, μελισσόχορτο, ρίγανη, σέλινο, σκόρδο, τίλιο, χαμομήλι, ύσσωπος.
ΑΤΟΝΙΑ: Ιδιαίτερα για τη μυϊκή ατονία: Αχιλλέα, λεβάντα, φασκόμηλο, ρίγανη, μάραθος, σκόρδο, δάφνη, κορίανδρος, βασιλικός, δίκταμο.
ΑΫΠΝΙΑ: Βαλεριάνα, βάλσαμο, βασιλικός, δυόσμος, μέντα, ευκάλυπτος, λεβάντα, Λουΐζα, μαντζουράνα, μελισσόχορτο, χαμομήλι, δεντρολίβανο.
ΑΥΤΙΩΝ (πόνοι): Βασιλικός, κολοκυθιά, κρεμμύδι, μελισσόχορτο, μολόχα, σκόρδο, χαμομήλι.
ΑΦΘΕΣ: Δεντρολίβανο, αγριοτριανταφυλλιά, φασκόμηλο, χαμομήλι.
ΒΗΧΑΣ: Άσχετα με την αιτία που τον προκαλεί: αγριμόνιο, γλιστρίδα, βαλεριάνα, βασιλικός, γαϊδουράγκαθο, γλυκόριζα, ευκάλυπτος, σαμπούκο, θυμάρι, κρεμμύδι, μαϊντανός, μαντζουράνα, μολόχα, μάραθο, αγριοτριανταφυλλιά, φασκόμηλο, αμάραντο.
ΓΑΣΤΡΙΤΙΔΕΣ (γενικά): Αγριμόνιο, βασιλικός, χαμομήλι, λουίζα, μολόχα, φασκόμηλο.
ΓΡΙΠΗ: Δεντρολίβανο, ευκάλυπτος, θυμάρι, κρεμμύδι, λεβάντα, μάραθος, σινάπι, φλαμούρι, σκόρδο.
ΔΕΡΜΑΤΟΠΑΘΕΙΕΣ (γενικά): Σαμπούκος, κρεμμύδι, λεβάντα, μάραθος, μελισσόχορτο, φασκόμηλο, θυμάρι, Λουΐζα, μαϊντανός, χαμομήλι, πικροδάφνη.
ΔΙΑΡΡΟΙΕΣ (γενικά): Αγριμόνιο, ευκάλυπτος, κρεμμύδι, Λουΐζα, πατάτα, σκόρδο, σέλινο.
ΔΥΣΕΝΤΕΡΙΕΣ (γενικά): Αγριμόνιο, βάλσαμο, καρυδιά, καστανιά, ροδιά, σκόρδο, βάλσαμο.
ΔΥΣΚΟΙΛΙΟΤΗΤΕΣ: Αγριμόνιο, βασιλικός, σαμπούκος, καρπούζι, καστανιά, σκόρδο, τίλιο, αγριοτριανταφυλλιά, αγγούρι, ντομάτα.
ΔΥΣΜΗΝΟΡΡΟΙΕΣ: Απήγανος, Αχιλλέα, γαϊδουράγκαθο, δυόσμος, μέντα, θυμάρι, λεβάντα, Λουΐζα, μαϊντανός, μελισσόχορτο, φασκόμηλο, χαμομήλι.
ΔΥΣΠΕΨΙΑ: Αγριμόνιο, βάλσαμο, βασιλικός, δυόσμος, μέντα, κρεμμύδι, λεβάντα, μαϊντανός, μαντζουράνα, μελισσόχορτο, σκόρδο, χαμομήλι.
ΕΓΚΑΥΜΑΤΑ: Βάλσαμο, κολοκυθιά, ευκάλυπτος, θυμάρι, κρεμμύδι, λεβάντα, πατάτα, χαμομήλι.
ΕΚΖΕΜΑΤΑ: Δεντρολίβανο, κελέντουλα, λεβάντα, μαϊντανός, φασκόμηλο, χαμομήλι
ΕΝΤΟΜΟΑΠΩΘΗΤΙΚΑ: Τεύκριο, βασιλικός.
ΕΞΑΝΘΗΜΑΤΑ: Αγριμόνιο, γαϊδουράγκαθο, μολόχα, πατάτα.
ΕΠΙΠΕΦΥΚΙΤΙΔΕΣ (γενικά): Μαϊντανός, καλεντούλα.
ΖΑΛΑΔΕΣ: Άσχετα με την αιτία που τις προκαλούν: βάλσαμο, βασιλικός, δεντρολίβανο, λεβάντα, μαϊντανός, μαντζουράνα, μελισσόχορτο, αγριοτριανταφυλλιά, χαμομήλι.
ΗΛΙΑΣΗ: Σαν πρώτες βοήθειες αφέψημα σαμπούκου.
ΗΜΙΚΡΑΝΙΕΣ: Αγριμόνιο, βαλεριάνα, δεντρολίβανο, θυμάρι, λεβάντα, μαντζουράνα, μελισσόχορτο, τίλιο και χαμομήλι.
ΗΡΕΜΙΣΤΙΚΑ: Βάλσαμο, λεβάντα, αγριοτριανταφυλλιά.
ΚΑΛΟΙ: Βάλσαμο, καλέντουλα, μολόχα, πατάτα, σκόρδο.
ΚΟΛΙΚΟΙ (διάφοροι): Απήγανος, βάλσαμο, δυόσμος, καρυδιά, κρεμμύδι, κρόκος, μαντζουράνα, μέντα, μολόχα.
ΚΡΥΟΛΟΓΗΜΑΤΑ: Αχιλλέα, σαμπούκο, θυμάρι, κρεμμύδι, μαϊντανός, μαντζουράνα, πατάτα, σινάπι, χαμομήλι.
ΛΟΞΙΓΚΑΣ: Βαλεριάνα, δυόσμος, μέντα, ρίγανη.
ΜΑΤΙΩΝ (ερεθισμοί): Καρπούζι, κρόκος, Λουΐζα. μαϊντανός, μάραθο, ραδίκι.
ΜΕΛΑΝΙΕΣ: Αγριμόνιο, βασιλικός, δεντρολίβανο, θυμάρι, κρεμμύδι, μαϊντανός, μάραθο, μελισσόχορτο, μολόχα, πατάτα, σινάπι.
ΜΥΤΗΣ (αιμορραγίες): Φλαμουριά.
ΜΩΛΩΠΕΣ: Αχιλλέα, αθανασία, βιόλα, πιπεριά (κόκκινη), βάλσαμο.
ΝΑΥΤΙΕΣ: Γαϊδουράγκαθο, κολοκυθιά, λεβάντα, μάραθο, ρίγανη.
ΟΡΕΚΤΙΚΑ: Αχιλλέα, βασιλικός, θυμάρι, κρεμμύδι, κρόκος, ραδίκι, σκόρδο.
ΠΛΗΓΕΣ: Μαλακώνουν με βιόλα, βίνκα, καλέντουλα.
ΠΟΝΟΔΟΝΤΟΙ: Δίκταμος, δυόσμος, σαμπούκος, θυμάρι, καρυδιά, κισσός, κρεμμύδι, λεβάντα, μαντζουράνα, μέντα, ρίγανη, σινάπι, χαμομήλι.
ΠΡΗΞΙΜΑΤΑ: Αγριμόνιο, μάραθος, μαντζουράνα, πατάτα, ραδίκι, σκόρδο, σινάπι, χαμομήλι, απήγανος.
ΠΥΡΕΤΟΙ: Αθανασία, βαλεριάνα, δίκταμο, ευκάλυπτος, καρπούζι, καστανιά, Λουΐζα, μαϊντανός, σέλινο, τίλιο, χαμομήλι.
ΣΤΟΜΑΧΙΚΑ: Αχιλλέα, κολοκυθιά, γαϊδουράγκαθο, δίκταμο, κορίανδρος, Λουΐζα, μιλισσόχορτο, ραδίκι. Συγκεκριμένα για τα έλκη: βάλσαμο, πατάτα, τσουκνίδα και για τις νευρώσεις: χαμομήλι.
ΤΟΝΩΤΙΚΑ (γενικά του οργανισμού): Βαλεριάνα, απήγανος, σινάπι, χαμομήλι, αθανασία, Αχιλλέα.
ΤΣΙΜΠΗΜΑΤΑ ΕΝΤΟΜΩΝ: Αγριμόνιο, δυόσμος, θυμάρι, καρυδιά, κρεμμύδι, λεβάντα, μαϊντανός, μελισσόχορτο, μολόχα, μέντα, σκόρδο, φασκόμηλο.
ΤΥΜΠΑΝΙΣΜΟΣ κοιλιάς: Βασιλικός, μάραθο, μελισσόχορτο, ρίγανη, σκόρδο, χαμομήλι.  
ΥΠΕΡΚΟΠΩΣΗ Δεντρολίβανο, κρεμμύδι, φασκόμηλο.
ΥΠΕΡΤΑΣΗ (γενικά): γλιστρίδα, δεντρολίβανο, κρεμμύδι, λεβάντα, μαϊντανός, μελισσόχορτο, σέλινο, σκόρδο.
ΥΠΟΤΑΣΗ: Δάφνη, θυμάρι, φασκόμηλο.
ΧΙΟΝΙΣΤΡΕΣ: Γαϊδουράγκαθο, καρυδιά, σέλινο.


Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

“ΑΓΙΟΙ ΕΠΕΝΔΥΤΕΣ” : ΠΩΣ ΟΙ ΗΛΙΘΙΟΙ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΑΚΟΜΑ ΠΙΟ ΗΛΙΘΙΟΙ

Από τότε που γεννήθηκα ακούω συζητήσεις για “επενδυτές” που έφαγαν τα λεφτά και τα έστειλαν στο εξωτερικό. Από το σχέδιο Μάρσαλ, ως τα λεφτά των ασφαλιστικών ταμείων, από τα δάνεια της χούντας στους ημέτερους έως τις κρατικές και κοινοτικές επιδοτήσεις επενδύσεων και από τα “έργα”, το χρηματιστήριο ως τα χαμένα αποθεματικά των τραπεζών και τα θαλασσοδάνεια σε ημέτερους. Για να μην μιλήσω και για πριν τον πόλεμο με τους αντίστοιχους που σκότωναν την εργατιά. Αυτούς καλούν τα υποκείμενα της συμπολίτευσης και της αντιπολίτευσης και οι ρουφιάνοι της δημοσιογραφίας να σώσουν την χώρα ... να “επενδύσουν” ή ορθότερα να “απογδύσουν”. Για τους αγιογδύτες επενδυτές, αυτούς τους εκδοροσφαγείς των Ελλήνων φτιαχτήκαν τα “μνημόνια”, για να γονατίσει και άλλο ο λαός, για να του πιούν το αίμα φτηνά και χωρίς πολλές φωνές και όλοι αυτοί τον βιασμό, την δολοφονία, την ληστεία την αποκαλούν σωτηρία και τον βιαστή, τον δολοφόνο, τον ληστή τον χαιρετίζουν ως επενδυτή, στρώνοντας πορφυρά χαλιά και βάγια και…

ΛΑΪΚΟ ΚΙΝΗΜΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ή ΟΛΙΓΑΡΧΙΑ ?

ΛΑΪΚΟ ΚΙΝΗΜΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ή ΟΛΙΓΑΡΧΙΑ ?
Επειδή κάποιοι υπερασπίζονται ένα πολίτευμα που οι ίδιοι αποκαλούν “Δημοκρατία” ...
Οι πολιτειολογικοί ορισμοί και τυπικές διακρίσεις είναι τόσο αρχαίες και σαφείς που δεν χωρούν αμφισβητήσεις. Ανήκουν, βέβαια, στον λαό που εφηύρε το τελευταίο ιστορικά πολίτευμα και ίσως το τελειότερο: την Δημοκρατία – Λαοκρατία. Από τον δημοκράτη Ηρόδοτο στον επιστήμονα Αριστοτέλη ... . Η διάκριση των πολιτευμάτων είναι σαφής και αναφέρεται κυρίως στο πλήθος των ανθρώπων που ασκούν τις πολιτειακές εξουσίες: Μοναρχία – Ολιγαρχία/Αριστοκρατία – Δημοκρατία (με τις επιμέρους αριστοτελικές διακρίσεις και όσες μπορεί να προσθέσει κάποιος στο διάβα της ιστορίας και με την σύγχρονη επικυριαρχία του καπιταλισμού). Αφήνοντας παράμερα τις εκτιμήσεις των μελετητών του Αριστοτέλη περί του “καλύτερου πολιτεύματος” (γιατί για εμάς ο αρχαίος φιλόσοφος δεν λαμβάνει σαφή θέση, αλλά, ως συνήθως, μελετά και ορίζει), ένα είναι βέβαιο: ότι χωρίς πολλή σκέψη τόσο ο Αριστοτέλης, όσο…