ΝΑ ΕΚΔΟΘΕΙ ΕΘΝΙΚΗ ΑΝΤΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΜΟΝΑΔΑ (ΕΑΜ) ΤΩΡΑ !!!


Αρθρο, πρόταση-τομή του μέλους μας Δημήτρη Καραμήτσα



 ΝΑ ΕΚΔΟΘΕΙ ΕΘΝΙΚΗ ΑΝΤΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΜΟΝΑΔΑ (ΕΑΜ) ΤΩΡΑ !!!

Α. Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΤΟΥΣ ΑΡΝΗΤΕΣ ΤΗΣ ΛΥΣΗΣ 

Με προηγούμενο άρθρο κατέδειξα την πολύπλευρη αναγκαιότητα έκδοσης και κυκλοφορίας παράλληλου με το Ευρώ «νομίσματος» και την πολύπλευρη χρησιμότητά της (Η ΛΥΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΧΡΕΟΣ , και σε άλλα μέσα στο διαδίκτυο).

Αναλύθηκαν με τρόπο λιτό και φραστικά απέριττο (ώστε να είναι ευρύτερα κατανοητοί) οι όροι έκδοσης, οι όροι λειτουργίας – κυκλοφορίας και η χρησιμότητα της έκδοσης ανταλλακτικής μονάδας. Η ανάλυση περιλάμβανε επίσης εκτίμηση των τυχόν αντιδράσεων από το εξωτερικό, αξιολόγησή τους και τρόπους απάντησης. Η εκτίμησή μου είναι ότι η κίνηση θα γίνει δεκτή ως λυτρωτική για τους ίδιους τους δανειστές μας και σε κάθε περίπτωση επίσημα δεν θα μπορούν να αντιδράσουν, καθώς τότε θα καταδειχθεί ότι σκοπός τους είναι η εξαγορά της Ελλάδας, η υποδούλωση και όχι η «σωτηρία» της.
Το άρθρο στάλθηκε και στο προσωπικό e-mail του πρωθυπουργού, προκειμένου να ενημερωθεί, να ακολουθήσει την πρόταση και εν τέλει να ελεγχθούν οι προθέσεις του, η σκοπιμότητα των ενεργειών του εν γένει. 
Την επόμενη και την μεθεπόμενη ημέρα συγκεκριμένοι άνθρωποι σε συγκεκριμένα Μ.Μ.Ε. απάντησαν στην πρόταση !!! (προφανώς ενημερωμένοι από το πρωθυπουργικό γραφείο) και μάλιστα αρνητικά, με τον ισχυρισμό ότι θα μας διώξουν από το Ευρώ !!!.
Η πρώτη απάντησή μου ανήκει σε αυτούς : ΚΑΚΟ ΤΟΥ ΚΕΦΑΛΙΟΥ ΤΟΥΣ, ΕΑΝ ΜΑΣ ΔΙΩΞΟΥΝ ΑΠΟ ΤΟ ΕΥΡΩ.
Τόσο καιρό «στηρίζουν» με τοκογλυφικά δάνεια την Ελλάδα με σκοπό να μην διαταραχθεί η ισορροπία του Ευρώ. Τρέμουν το ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από το Ευρώ, καθώς άμεσα θα κλονιστούν και θα καταρρεύσουν οι συναλλαγματικές ισοτιμίες σε όλο τον πλανήτη, με αβέβαιο το μέγεθος της λογιστικής οικονομικής καταστροφής κάποιων ισχυρών. Δεν πρόκειται  να το κάνουν και, εάν το κάνουν, η Ελλάδα θα έχει άμεσα ελεύθερα συναλλαγματικά διαθέσιμα σε Ευρώ της τάξης των πολλών εκατοντάδων δισεκατομμυρίων Ευρώ: τα Ευρώ που υπάρχουν στην χώρα και δεν θα μπορούν να κυκλοφορήσουν[1]. Με την επισήμανση ότι κανείς δεν μπορεί να σε εμποδίσει να χρησιμοποιείς και να αποδέχεσαι για τις συναλλαγές σου οποιοδήποτε νόμισμα οποιασδήποτε χώρας του πλανήτη, παραπέμπω στο αρχικό άρθρο μου για την ανάλυση των σεναρίων και τις απαντήσεις στις τυχόν αντιδράσεις. 
Εντυπωσιάζει μάλιστα η απλοϊκότητα και η ρηχότητα της σκέψης τους !!!. Είναι ανάλογη του βάθους και του επιπέδου της κυβερνώσας την χώρα συντεχνίας, αλλά και της πλειονότητας των οικονομολόγων που δεν διδάχθηκαν κοινωνική οικονομία, αλλά μόνο οικονομία του καπιταλιστικού συστήματος. Ακόμα και στον καπιταλισμό, μία κοινωνία, ένα κράτος και μία οικονομία που δεν μπορεί να λειτουργήσει με το χρήμα που διαθέτει, το βρίσκει με κάθε τρόπο, αλλιώς καταστρέφεται ολοκληρωτικά από την ύφεση και τον στασιμοπληθωρισμό[2]

Β.      Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΝΤΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΜΟΝΑΔΑ (ΕΑΜ) και Ο ΕΠΙΜΕΡΟΥΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΤΗΣ
Στο δεύτερο μέρος του άρθρου θα μπω στην λογική του σχεδιασμού της ανταλλακτικής μονάδας για να αρχίσει να μπαίνει από την φαντασία στο μυαλό μας, ως φαντασιακή θεσμική οντότητα.
Ο τίτλος της (αν και δεν θα τα χαλάσουμε σε κάτι πιο εύηχο «προτείνω να είναι «ΕΘΝΙΚΗ ΑΝΤΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΜΟΝΑΔΑ» ή «ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΝΤΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΜΟΝΑΔΑ» (ΕΑΜ)[3]. Θα έχει εικόνα και τύπο αντίστοιχο με τα συνηθισμένα νομίσματα. Πάνω της θα είναι γραμμένο «ΑΝΤΑΛΛΑΣΣΕΤΑΙ ΜΕ ΑΓΑΘΑ ΚΑΙ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΑΞΙΑΣ ΕΝΟΣ (1) ΕΥΡΩ» (σ.σ. ή ανάλογα με την αξία κάθε τίτλου) και «ΚΥΚΛΟΦΟΡΕΙ ΜΟΝΟ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ».   
Όπως έχω εκθέσει θα κυκλοφορεί παράλληλα με το Ευρώ, το οποίο και θα παραμείνει το επίσημο νόμισμα της χώρας και η βάση της συναλλαγματικής ισοτιμίας και των αντίστοιχων συνδιαλλαγών. Κατά συνέπεια η χώρα δεν αλλάζει επίσημο νόμισμα, δεν φεύγει από το Ευρώ (για να μην τρομοκρατούνται ή τρομοκρατούν κάποιοι). Ούτε βεβαίως μπορούν να μαζέψουν τα ελληνικά Ευρώ ή να τα ακυρώσουν καθώς η χώρα αντάλλαξε με Ευρώ τις δραχμές της, κατά την καταστροφική[4] είσοδό της στο ενιαίο νόμισμα.
Όπως έχω αναλύσει, η ανταλλακτική μονάδα ακολουθεί την ισοτιμία και την αξία του Ευρώ, όπως φαίνεται και ανωτέρω.
Η πρόταση αποτελεί απάντηση σε πολλές ανάγκες της χώρας και κυρίως των ανθρώπων, των πολιτών. Με την εκροή του ισοζυγίου εξαγωγών/εισαγωγών είναι βέβαιο ότι σε μερικά χρόνια η ελληνική κοινωνία και η ελληνική οικονομία θα έχει στραγγίξει από Ευρώ. Είναι το σύστημα της παγκόσμιας «χρεοκρατίας» και της ελληνικής παραγωγικής υστέρησης, στην οποία μας έφεραν οι καταστροφικές τακτικές, πολιτικές και επιλογές των κυβερνήσεων και της ντόπιας πλουτοκρατίας. Τα δανεικά θα είναι τότε ακόμα πιο ακριβά και πιο δύσκολα και παρότι έχω προτείνει καθαρές ριζοσπαστικές λύσεις («Οικονομία Δίχως Χρήμα», «Μείωση της χρήσης χρήματος» κ.α.) δεν είμαι βέβαιος ότι το σημερινό ελληνικό γίγνεσθαι μπορεί να τις κατανοήσει.
Ας επανέλθουμε όμως στην αξία της λύσης κατά το μέρος που απηχεί θεμελιώδεις φιλοσοφικές αρχές της θεωρίας των βιοτικών αναγκών, τις αποδεικνύει και τις εφαρμόζει: Οι άνθρωποι, οι πολίτες αυτής της χώρας έχουν ανάγκη από αγαθά. Λίγο ενδιαφέρει τον εργαζόμενο, τον συνταξιούχο, τον ελεύθερο επαγγελματία, τον οποιοδήποτε απλό άνθρωπο η εκμετάλλευση του χρήματος μέσα από τοκογλυφικούς κερδοσκοπικούς μηχανισμούς. Αυτό που ενδιαφέρει τους ανθρώπους στην Ελλάδα και σε όλο τον πλανήτη είναι η προμήθεια αγαθών και η λήψη αναγκαίων υπηρεσιών. Οι άνθρωποι ενδιαφερόμαστε για την κάλυψη των βιοτικών αναγκών μας και λίγο μας ενδιαφέρει εάν αυτό στην οικονομία του καπιταλισμού γίνεται με Ευρώ, Δολάρια, Γιέν, Γουάν, Δραχμές ή με άλλα νομίσματα, τα οποία στην ουσία είναι απλά βαμβακόχαρτα ή άχρηστα ως αγαθά μέταλλα. 
Εάν συνεπώς ο μισθός του δημοσίου υπαλλήλου καταβάλλεται ο μισός σε Ευρώ και ο υπόλοιπος σε ανταλλακτικές μονάδες, με τις οποίες μπορεί να προμηθευτεί τα ίδια αγαθά, λίγο ή καθόλου δεν τον νοιάζει και αυτό δεν έχει καμία πραγματική συνέπεια στην ζωή του.  Αντίθετα, με την ρύθμιση αυτή, με την έκδοση ανταλλακτικής μονάδας, δεν θα υπάρξουν και δεν θα μπορούν να αιτιολογηθούν με φόβο και τρομοκρατία μειώσεις στον μισθό των υπαλλήλων και κανενός εργαζομένου.
Ουσιαστικά, η λύση που προτάθηκε, διπλασιάζει άμεσα την εσωτερική κυκλοφορία χρήματος, δημιουργεί συνθήκες παραγωγικής ανάταξης της οικονομίας[5], συνθήκες παραγωγικής ανταγωνιστικότητας και αυξάνει τα αποθέματα του κράτους σε Ευρώ, η ανάγκη χρήσης του οποίου υποδιπλασιάζεται. Σύντομα το κράτος θα μπορεί να αποπληρώνει τα χρέη του και να χρηματοδοτήσει την συλλογική κοινωνική παραγωγική δραστηριότητα. Αντί λοιπόν οι ανάγκες του κράτους σε Ευρώ για μισθούς, συντάξεις και προμήθειες να είναι Χ, θα είναι πλέον Χ/2 (τουλάχιστον).
Αντίστοιχα, θα υπάρχει και συναλλαγματική επάρκεια από το πλεόνασμα των Ευρώ, η οποία θα εμπλουτίζεται και θα ενισχύεται από τον τουρισμό και τις άλλες εξαγωγικές δραστηριότητες, ώστε η χώρα να μην οδηγηθεί σε εισαγωγική εμπορική απομόνωση. Ισως κάποιοι μεγαλοκεφαλαιούχοι να χρειαστεί να κάνουν θυσίες στην παρουσία τους στην “λίστα Forbes”[6] , αλλά ο λαός αυτής της χώρας θα έχει περισώσει πολλά, θα μπορεί να επιβιώσει και να ελπίζει δημιουργώντας ένα καλύτερο μέλλον.
Όπως και αρχικά προτάθηκε, η Ε.Α.Μ. δεν θα έχει συναλλαγματική χρήση και αξία, άρα δεν θα μπορεί να αποτελέσει αντικείμενο υποτίμησης και συναλλαγματικών επιθέσεων.
Στο πλαίσιο αυτό θα πρέπει να αποφασίσουμε, εάν η ΕΑΜ, θα είναι επιδεκτική τοκισμού. Η δική μου άποψη, πρόταση και θέση, είναι πως μία «ανταλλακτική μονάδα» δεν μπορεί να είναι αντικείμενο και επιδεκτική τοκισμού. Εάν τοκίζεται θα αποτελέσει χρήμα, κεφάλαιο και συντελεστή εγχώριας εσωτερικής χρεοκρατίας[7]. Σκοπός μιας ανταλλακτικής μονάδας είναι η κάλυψη των ανθρωπίνων αναγκών και όχι η κερδοσκοπία, η ανισότητα και η καταπίεση των ανθρώπων. Αυτό όμως (όπως και όλα τα υπόλοιπα) μπορεί να το αποφασίσει ελεύθερα ο ελληνικός λαός απαιτώντας δημοκρατία τώρα !!!.
Με τα ανωτέρω χαρακτηριστικά η ΕΑΜ δεν μπορεί να θεωρηθεί νόμισμα και θα πέσουν στο κενό τυχόν νομικές ενέργειες κατά της Ελλάδας με τη νομική και ουσιαστική βάση αυτή. Στον καπιταλισμό το νόμισμα έχει άλλα χαρακτηριστικά και λειτουργία (συναλλαγματική διάσταση, τοκοφορία, κερδοσκοπία κλπ.) τα οποία απουσιάζουν από την ΕΑΜ με την ανωτέρω λειτουργία της, η οποία έχει μόνο κοινωνική λειτουργική διάσταση.
Επισημαίνω και πάλι ότι η λύση δεν απηχεί τις φιλοσοφικές και πολιτικές μου θέσεις και αντιλήψεις. Αν και απαρχή μιας ουσιαστικής εννοιολογικής θεώρησης της διάστασης του χρήματος, εξακολουθεί να υπακούει στις αρχές της λειτουργίας του καταστροφικού, παράλογου και επικίνδυνα βάρβαρου παγκόσμιου σήμερα. Παραταύτα, η δημιουργία της ΕΑΜ με τα χαρακτηριστικά που έχω εκθέσει θα είναι ένα σημαντικό πρώτο βήμα στην πορεία δημιουργίας ανθρώπινων κοινωνιών και κοινοτήτων και σωτηρία ουσίας για την Ελλάδα και εκατομμύρια Ελληνες.
     
Δημοσίευση και στο http://laikometopo.blogspot.com/
                                                                              
          
                                                                        Αθήνα, 8 Ιουνίου 2011
                                                                        Δημήτρης Καραμήτσας
  


[1] Αραγε πως φαντάζονται κάποιοι ότι μπορούν να εμποδίσουν την κυκλοφορία ενός νομίσματος και την κατοχή του από κράτη και πολίτες ; με ποιο τρόπο και ποιο μηχανισμό;
[2] Είναι τα φαινόμενα που βιώνει η Ελλάδα σήμερα σε αρχικό τους στάδιο.
[3] Το όνομα ΕΑΜ που προκύπτει συμβολίζει πολλά για την ελευθερία των Ελλήνων.
[4] Αποδείχθηκε και εκ του αποτελέσματος !!!.
[5] Στο κεντρικό κείμενο υπάρχουν συγκεκριμένες τεχνικές προτάσεις για τον σκοπό αυτό.
[6] Η λίστα με τους πλουσιότερους ανθρώπους στον πλανήτη – αφού οι ανταλλακτικές μονάδες που θα έχουν στα χέρια τους δεν θα λογίζονται ως νόμισμα, δεν θα έχουν παρά εσωτερική ανταλλακτική αξία (και όχι  συναλλαγματική αντιστοιχία). 
[7] Θα μπορεί όμως να αποτελεί αντικείμενο κατάθεσης.

9 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

εχω την αισθηση , οτι το συγκεκριμενο εγχειρημα , υπο προυποθεσεις θα μπορουσε ισως να εφαρμοστει απο τους ιδιους τους πολιτες ... αδιαφοροντας για το τι θα κανει το κρατος ... οσο αφορα τα ευρω , απλουστα τα θα τα καψουμε ΧΑΧΑ

εγω θα αγοραζω απο σενα με την ΕΑΜ , εσυ θα πουλας σε μενα με ΕΑΜ ... μαλιστα αυτο θα μπορουσε να αρχισει στην παροχη υπηρεσιων και σε προιοντα μονο αμιγως ελληνικης προελευσης ...

κατι τετοιο θελει δουλεια και οργανωση ,,, αλλα γινεται

ΛΑΪΚΟ ΚΙΝΗΜΑ είπε...

Οτι μπορούμε, μπορούμε.
Κάποιοι αποπειράθηκαν να ξεκινήσουν.
Υπάρχουν όμως εμπόδια και προβλήματα.
Νομικά απαγορεύεται η έκδοση και κυκλοφορία χρήματος και, εάν το ξεπεράσουμε με τρυκ ανταλλακτικής μονάδας, θα προκύψει το πρόβλημα της πλαστογραφίας.
Λύνεται και αυτό εάν η έκδοση γίνεται από κεντρικό φορέα και είναι ονομαστική και μη μεταβιβάσιμη πάνω από μία φόρα.
Ομως το πρόβλημα θα παραμένει.
Ας πιέσουμε σε αυτό που είναι σταθερότερο και δεν θα μας απασχολεί επί ώρες ως άτομα.

marianaonice είπε...

Μοιάζει τόσο απλό και τόσο ανθρώπινο...
Κι εγώ πιστεύω ότι γίνεται με δουλειά και μεθοδικοτητα.

Neptune είπε...

Καλή ιδέα, αλλά έχει ένα πρόβλημα. Ας δούμε ποιο είναι αυτό.
Ας υποθέσουμε ότι έχουμε έναν ειαγωγέα. Για να κάνεις τις εισαγωγές πληρώνει σε ευρώ και όταν πουλάει πληρώνεται με ένα μίγμα ευρώ και ΕΑΜ. Σταδιακά μειώνονται τα αποθέματά του σε ευρώ και δεν μπορεί να εισάγει πλέον δεδομένου ότι η ΕΑΜ είναι αποδεκτή μόνο στην ελληνική επικράτεια.
Πολύ χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του πετρελαίου. Εισάγουμε 450,000 βαρέλια. Με την διαδικασία αυτή δεν θα μπορούμε να εισάγουμε πλέον την ποσότητα αυτή αφού σιγά σιγά θα αποσσύρονται τα ευρώ από την κυκλοφορία και θα αντικαθίστανται από ΕΑΜ. Τα ευρώ θα τοποθετούνται σε επιτοκιακές καταφέσεις, πιθανότατα στο εξωτερικό.
Συνέπεια αυτού θα είναι μετά από κάποιο χρονικό διάστημα, στο εσωτερικό να υπάρχει μόνο το ΕΑΜ και η οικονομία να καταρρεύσει αφού δεν θα μπορεί να εισάγει τίποτε.
Και το κυριότερο είναι το πετρέλαιο στο οποίο βασίζεται και η αγροτική παραγωγή αφού διεκπειραιώνεται με γεωργικά μηχανήματα που είναι πετρελαιοκίνητα. Επίσης θα υπάρχει πρόβλημα και με την θέρμανση.
Προσωπικά πιστεύω σε ένα νέο Bretton Woods όπου κάποιο νόμισμα θα αντιστοιχηθεί σε πραγματική αξία, κάτι το οποίο ίσχυε για το δολάριο μέχρι το 1971 οπότε και ο Νίξον ανάλεσαι την σταθερή ισοτιμία των 35 δολαρίων ανά ουγγιά χρυσού.
Η λύση βρίσκεται όντως σε ένα νέο νόμισμα, όμως αυτός πρέπει να είναι παγκόσμιο. Κατά τ' άλλα η ΕΑΜ είναι μια πρώτη ιδέα που ίσως να δουλέψει καλά παράλληλα με το νέο παγκόσμιο αποθεματικό νόμισμα. Από μόνη της όμως με το δεδομένο οικονομικό περιβάλλον νομίζω ότι θα αντιμετωπίσει πολλά προβλήματα και θα μας οδηγήσει σε νέο αδιέξοδο.

ΛΑΪΚΟ ΚΙΝΗΜΑ είπε...

Αγαπητέ/Αγαπητή Neptune
Η διαφωνία σου επιβεβαιώνει τον κανόνα και την ορθότητα της λύσης.
Α. Πρώτα από όλα οι περισσότερες χώρες του πλανήτη και η Ελλάδα πριν το Ευρώ είχαν ακριβώς ένα τέτοιο σύστημα: ένα νόμισμα ουσιαστικά χωρίς συναλλαγματικό αντίκρυσμα (δεν "περνούσε" σε καμία αγορά) και μάλιστα υποκείμενο πιέσεων και κερδοσκοπίας. Η ΕΑΜ, όπως σχεδιάστηκε, δεν μπορεί να γίνει αντικείμενο κερδοσκοπικών πιέσεων σε επίπεδο συναλλαγματικών ισοτιμιών.
Ας πάρουμε για παράδειγμα την Λιβύη. Το νόμισμά της (δηνάριο) δεν διαπραγματεύεται σε καμία αγορά του δυτικού κόσμου. Αυτό τι σημαίνει ; ότι δεν έχει οικονομία ή δολάρια; (το ίδιο συμβαίνει και για τα νομίσματα των περισσότερων χωρών του πλανήτη).

Β. Η Ελλάδα δεν φεύγει από το Ευρώ, αλλά παραμένει. Αρα εξακολουθεί να λειτουργεί επίσημα με νόμισμα το Ευρώ, όπως σήμερα !!!. Πρόσεξέ το και ξαναδιάβασε το κείμενο.
Κατά συνέπεια ζήτημα ως το θέτεις επίσης δεν τίθεται.

Γ. Η εισροή Ευρώ θα υπάρχει και από τις ενδοευρωπαϊκές δραστηριότητες. Μάλιστα θα τονωθεί διότι θα μειωθεί κάθετα το κόστος παραγωγής και η ανταγωνιστικότητα των ελληνικών προϊόντων.

Δ. Ως κίνημα δεν πιστεύουμε στα Bretton Woods. Αποτελούν μηχανισμούς καταπίεσης και κλοπής των λαών. Για εμάς στο Λαϊκό Κίνημα, ο λαός είναι αυτός που πρέπει να καθορίζει τις τύχες του.

Neptune είπε...

Λοιπόν όσον αφορά την Λιβύη ας μην ξεχνάμε ότι η συγκεκριμένη χώρα έχει τεράστια αποθέματα χρυσού στην Τρίπολη και ότι είναι πετρελαιοπαραγωγός χώρα. Η Ελλάδα ούτε χρυσό έχει, ούτε και πετρέλαιο (και τα αποθέματα που φημολογούνται δεν είναι σίγουρο ότι είναι εξαγώγιμα).
Ύστερα, δεν έθεσα το ζήτημα της εξόδους της Ελλάδας από το ευρώ ως επιχείρημα, αλλά της αδυναμίας εισαγωγής αγαθών και ενέργειας λόγω έλλειψης κεφαλαίου σε ευρώ που θα οδηγηθεί σε καταθετικούς λογαριασμούς στο εξωτερικό.
Η εισροή που θα υπάρχει από τις ενδοευρωπαικές δραστηριότητες προυποθέτει αύξηση των εξαγωγών. Για να τονωθούν οι εξαγωγές χρειάζεται ενέργεια για να παραχθούν τα προϊόντα. Το πετρέλαιο πληρώνεται σε ευρώ και άρα δεν είναι σίγουρο ότι η εισαγωγή ευρώ θα αντισταθμίσει την εξαγωγή δεδομένης και της διαρροής σε καταθετικούς λογαριασμούς στο εξωτερικό.
Δεν διαφωνώ ότι ο λαός θα πρέπει να καθορίζει τις τύχες του. Ίσα ίσα συμφωνώ. Το ζήτημα όμως είναι κατά πόσο είναι εφικτό να συμβεί αυτό στο συγκεκριμένο περιβάλλον. Αν η έννοια "λαός" συμπεριλάβει ας πούμε ολόκληρη την Ευρώπη τότε ναι υπάρχουν πιθανότητες επιτυχίας.
Ο λόγος που τα γράφω αυτά δεν είναι για να διαφωνήσω για την διαφωνία. Απλά θέλω να αναδείξω κάποια μειονεκτήματα που ίσως βοηθήσουν την ιδέα να ωριμάσει. Δεν είμαι ούτε απέναντι, ούτε κατά των ιδεών που πρεσβεύει το κίνημα. Όμως πιστεύω ότι οτιδήποτε καινούργιο ξεκινάει από κάπου και μέσα από ζύμωσει κάνει μια διαδρομή που το προσαρμόζει καλύτερα σε μια πραγματικότητα καταστώντας το εφαρμόσιμο.

Και κάτι ακόμα, η σταθερότητα της ισοτιμίας θα δημιουργήσει προβληματα τύπου Αργεντινής, η πτώση από την άλλη θα δημιουργήσει πληθωρισμό τύπου Κίνας, χωρίς όμως τις πλουτοπαραγωγικές πηγές της Κίνας. Ας μην ξεχνάμε ότι η Κίνα έχει το 95% της παγκόσμιας παραγωγής των σπάνιων γαιών.

Τα τεράστια αποθέματα σε δολάρια που έχει δημιουργήσει η Κίνα, τα δημιούργησε επειδή ανταλλάσει τα δολάρια που πληρώνονται για τις τεράστιες εξαγωγές της με γουάν στην Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας. Τέτοια προοπτική για την Ελλάδα δεν υφίστανται.

Στο Β' δεν κατάλαβα ποιο ακριβώς ζήτημα που έθεσα δεν υφίστανται.

Ανώνυμος είπε...

@ Neptune
Πάρε τον χάρτη του πλανήτη και μέτρα τα κράτη.
Ποιά και πόσα έχουν χρήμα που χρησιμοποιείται ως συνάλλαγμα; Ο Λίβανος; η Βενεζουέλα; η Συρία; το Τσάντ; η Νιγηρία; ποιά ... . Ουσιαστικά το συνάλλαγμα είναι Δολλάριο Η.Π.Α., Ευρώ, Γιέν, Γουάν και ελβετικό φράγκο.
Ολοι υπάρχουν και ζουν !!!.
Το βασικό άρθρο είναι το "Λύση για το Χρέος" (υπάρχει το σχετικό λινκ).
Εκει περιγράφονται οι κανόνες και οι όροι αναλυτικότερα και τίθενται κίνητρα για την λειτουργία της ΕΑΜ.
Δεν έχεις καταλάβει ότι δεν έχεις Ευρώ σήμερα και έχεις ολοένα και λιγότερα. Ολοένα και λιγότερα χρήματα για να κινηθεί η οικονομία σου.
Η ΕΑΜ θα είναι στην ουσία αόρατο εκτός Ελλάδας χρήμα. Αυτό σημαίνει ότι δεν θα χρεώνεται στο κόστος παραγωγής.
Για όσους βγάζουν Ευρώ εκτός μπορούν να μπουν ωραίοι κανόνες παρακολούθησης των δικαιοπραξιών τους και ειδική μεταχείριση (π.χ. για να αγοράσουν ακίνητο θα πρέπει να πληρωθεί σε Ευρώ).
Δεν υπάρχει άλλη λύση, ούτε απέναντι στην παγκόσμια χρεοκρατία: Εκδίδεις το δικό σου χρήμα που δεν μπορούν αυτοί όχι μόνο να στο δανείσουν αλλά να το εκμεταλλευτούν καν.
Τα δύο άρθρα είναι βαρύτατα φιλοσοφημένα και ουσιαστικά.
Τι περιμένεις την "δραχμή" ή την πτώχευση όλων ;
Δημ. Καραμήτσας

Neptune είπε...

Κοίτα, το πρόβλημα είναι πιο σύνθετο και δεν λύνεται έτσι απλά.
Αν βάλεις ως κανόνα την αγορά του σπιτιού σε ευρώ τότε απλά θα κατευθύνεις όλα τα ευρώ σε συγκεκριμένους ανθρώπους που δεν είναι ανάγκη να τα βγάλουν έξω. Μπορούν να τα τοποθετήσουν σε καταθέσεις σε ελληνικές τράπεζες. Το πρόβλημα για τον λαό που εκεί που δίθετε 100 ευρώ τώρα θα διαθέτει 50 ευρώ και 50 ΕΑΜ, με τάση μείωσης του ποσοστού σε ευρώ θα είναι μεγάλο.
Ύστερα κανόνες στην διακίνηση του ευρώ εντός της ευρωζώνης δεν μπορείς να επιβάλεις. Το πετρέλαιο όπως προείπα θα πληρώνεται στους ξένους σε ευρώ. Στο τέλος θα ξεμείνουμε από ευρώ και δεν θα έχουμε για να εισάγουμε ενέργεια και θα καταρτεύση και η αγροτική παραγωγή.
Αυτό που ισχυρίζεσαι για εισροή ευρώ μέσω εξαγωγών θα μπορούσε να ισχύσει μόνο αν ήμασταν εξαγωγική χώρα. Όμως σήμερα για να είσαι εξαγωγική χώρα πρέπει να έχεις ενέργεια. Εμείς δεν έχουμε. Αντιθέτως η Κίνα έχει.
Πολλές από τις χώρες που ανέφερες έχουν πετρέλαιο και ειδικά στην περίπτωση της Νιγηρία υπάρχει σφοδρή εκμετάλλευση καθώς το πετρέλαιο ελέγχεται όλο από τις ξένες εταιρίες.
Ύστερα, δεν λαμβάνεις υπόψη σου κάποιους πολύ βασικούς παράγοντες που καθιστούν το πρόβλημα παγκόσμιο. Αυτοί είναι ο περιορισμός της ενέργειας. Το πετρέλαιο σε όλες τις χώρες έχει κάνει κορυφή και βρίσκεται σε πτώση παντού στον κόσμο. Αυτό πιέζει και θα εξακολουθήσει να πιέζει τις τιμές προς τα πάνω. Το ίδιο ισχύει και για τα commodities.
Υπάρχει λοιπόν ένα παγκόσμιο πρόβλημα που συνδυάζεται με το υπάρχων παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα. Ότι λύση και να υιοθετηθεί σε τοπικό επίπεδο δεν θα αποδώσει. Έχουμε φθάσει στα όρια του βιοτικού μας επιπέδου. Το μόνο που μπορεί να γίνει και πρέπει να γίνει είναι να προσπαθήσουμε να βγάλουμε αυτούς που ζουν σε ακραία ανέχεια από την κατάσταση αυτή.
Ο παγκόσμιος πληθυσμός από 800,000 στις αρχές του 1800 έχει φθάσει στα 7 δις. Και αυτό λόγω των υδρογονανθράκων που διευκόλυναν την μεταφορά των τροφίμων και της ενέργειας σε περιοχές που άλοτε θα ήταν ανέφικτο.
Υπάρχει μελέτη που προβλέπει ότι πολλά μέταλλα μεταξύ των οποίων και ο σίδηρος θα εξαντληθούν. Ο τελευταίος σε 48 χρόνια.
Συνεπώς, η κρίση αυτή δεν είναι όπως αυτές του παρελθόντος. Είμαστε στα όρια αντοχής του βιοτικού επιπέδου και του πλανήτη. Θα πρέπει παγκόσμια να υπάρξουν συμφωνίες για αναμόρφωση του σρηματοπιστωτικού συστήματος αλλά πάνω απ' όλα για διαφοροποίηση των πηγών ενέργειας και των υπολοίπων πόρων του πλανήτη.
Τα ευρω που έχω αξίζουν όλο και λιγότερο γιατί το πετρέλαιο και οι υπόλοιποι πόροι είναι όλο και λιγότεροι και επομένως κάποιοι είναι διατεθειμένοι να δώσουν όλο και περισσότερα για να τα αγοράσουν.
Η Κίνα αυτό το καλοκαίρι κάνει λόγο για την μεγαλύτερη ενεργειακή έλλιψη όλων των εποχών και επιβάλλει δελτίο στο ηλεκτρικό. Επιχειρήσεις φεύγουν από την Κίνα για αν δεν υπάρχει ενέργεια και τα μεταφορικά είναι τόσο ακριβά τι να τα κάνεις τα φθηνά εργατικά.
Ξέρω ότι κούρασα με το μακροσκελές σχολιό μου. Όμως κάποια πράγματα δεν λέγονται σε δυο γραμμές.
Ευχαριστώ για την φιλοξενία.

ΛΑΪΚΟ ΚΙΝΗΜΑ είπε...

@ Neptune
Οι απαντήσεις δίνονται στο κεντρικό κείμενο.
Πρέπει να καταλάβεις ότι το πρόβλημα της χώρας σήμερα είναι ακριβώς αυτό που περιγράφεις:
Δεν έχει χρήματα, δεν έχει χρήματα (Ευρώ) για να πληρώσει τα δάνεια, δεν έχει χρήματα για να πληρώσει μισθούς, δεν έχει χρήματα για να πληρώσει τις άλλες υποχρεώσεις της, δεν έχει χρήματα για να κινηθεί η οικονομία. Η Ελλάδα ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΧΡΗΜΑΤΑ !!! και την ΛΥΣΗ την δίνει (έστω μεσοπρόθεσμα) η ΠΡΟΤΑΣΗ ΜΑΣ !!!.
Δίνει την ευελιξία και την δυνατότητα στο κράτος να εξεύρει χρήμα και να κινηθεί.
Ισως η πρόταση να ξενίζει τους οικονομολόγους που έμαθαν μόνο οικονομία του καπιταλισμού, όμως είναι η μοναδική ρεαλιστική και σωτήρια.
Υποσημείωση : για πολλούς από εμάς η διατήρηση αυτού του συστήματος είναι συνώνυμο της ανθρώπινης καταστροφής.

Η ομάδα πρωτοβουλίας

ΕΚΛΟΓΙΚΟ

ΕΚΛΟΓΙΚΟ Οι περισσότεροι άνθρωποι βλέπουν τις εκλογές, (όπως και την κοινωνική τους πορεία που είναι και πορεία ζωής) σχεδόν μονοσήμ...