Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

ΠΑΡΑΓΩ, ΑΝΤΑΛΛΑΣΣΩ, ΔΩΡΙΖΩ - ΠΑΝΤΑΔΩ


ΛΑΪΚΟ ΚΙΝΗΜΑ, ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΩΝ (ν. ΙΝ.ΚΑ.), ΒΙΟ.ΖΩ., ΙΝ.Π.ΚΑ. ΗΠΕΙΡΟΥ:                       

                          ΠΑΡΑΓΩ, ΑΝΤΑΛΛΑΣΣΩ, ΔΩΡΙΖΩ 
                                                   (ΠΑΝΤΑΔΩ)

ΠΡΟΤΑΣΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΖΩΗΣ ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΗΝ ΠΑΡΑΓΩΓΗ, ΤΗΝ ΑΝΤΑΛΛΑΓΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΡΟΣΦΟΡΑ

Παρά πολλές και πολλοί από εμάς βιώνουμε σκληρά και βάναυσα τα αποτελέσματα της αθλιότητας και της ανικανότητας των κυβερνήσεών μας και της συμπεριφοράς των εργοδοτών μας (πρώην και νυν). Η ζωή μας έχει γίνει δύσκολη και οι βιοτικές μας ανάγκες δεν καλύπτονται ή κινδυνεύουν άμεσα. 
Η κοινωνική οργάνωση για την κάλυψη των βιοτικών αναγκών μπορεί να δώσει μια σκληρή απάντηση, ένα ηχηρό ράπισμα στην κυβέρνηση και την τρόικα και κυρίως μπορεί να μας διασώσει και να μας δώσει τη δυνατότητα να ελπίζουμε βάσιμα πως η Ελλάδα θα αλλάξει.
Οι απλές, αλλά σημαντικές λύσεις θα δοθούν μέσα από την αυτό-οργάνωση της κοινωνίας μέσα από τις πρακτικές της παραγωγής και ανάλωσης όσων μπορούμε να παράγουμε οι ίδιοι και να το μοιραζόμαστε, χωρίς αισχροκέρδειες και Φ.Π.Α. . Για τον σκοπό αυτό δημιουργήσαμε και σας προτείνουμε ένα μοντέλο οργάνωσης:

Α.        Ελάτε σε επαφή με φίλους και γνωστούς σας

Καλέστε τους γνωστούς και συνεννοηθείτε μαζί τους για το τι παράγετε ή μπορείτε να παραγάγετε ή να φτιάξετε μόνοι σας. Ρίξτε τους την ιδέα !!!.
Τρόφιμα ή υπηρεσίες είναι πράγματα που μπορούν στην Ελλάδα να παραχθούν εύκολα και να παρασχεθούν φθηνά. Μάθε τέχνη κι άστηνε και εάν πεινάσεις πιάστηνε … . Πάντα ανάμεσά μας θα υπάρχουν άνθρωποι που έχουν την γνώση της καλλιέργειας ή της παροχής υπηρεσιών (π.χ. ηλεκτρολόγοι, μαραγκοί, υδραυλικοί κλπ. ). 
Ας δηλώσει ο καθένας τι μπορεί να κάνει και ποιες δυνατότητες έχει και ας δημιουργήσετε ένα κατάλογο που θα μοιραστεί σε όλους.

Β.        Οργανώστε την παραγωγή

            Εάν κάποιος ήδη παράγει μπορεί να το δηλώσει και να ξεκινήσει να ανταλλάσσει ή να δωρίζει αγαθά στους υπόλοιπους. Μπορεί επίσης να διαθέσει ένα μέρος την ή όλη για κοινή καλλιέργεια με άλλους, να τους δώσει την δυνατότητα να παραγάγουν και αυτοί αγαθά. 
Εάν κάποιος ή κάποιοι κατέχουν γη καλλιεργήσιμη σε σχετικά κοντινή απόσταση (ώστε να μην είναι ασύμφορη η μετάβαση) οργανώστε ομάδες παραγωγής που θα μοιραστούν το κόστος. Βασικά το μεγαλύτερο κόστος είναι η μετακίνηση για αυτό υπολογίστε το καλά πριν ξεκινήσετε. Τα εργαλεία είναι σχετικά φθηνά και με περίπου 30 Ευρώ μπορεί να έχετε τα πρώτα απαραίτητα. Προτιμήστε όσα εργαλεία παράγονται από ελληνικά χέρια, όσα απέμειναν …  Μην είστε απόλυτοι στους υπολογισμούς διαμοιρασμού του κόστους στα μέλη της ομάδας, κάποιοι μπορεί να μην έχουν ούτε καν για αυτό το έξοδο. Αυτοί μπορούν να προσφέρουν παραπάνω εργασία.
Σκεφτείτε τι μπορείτε να παραγάγετε, π.χ. μαρούλια, χόρτα, κρεμμύδια, φακές, λάχανα, φασόλια, ντομάτες, μελιτζάνες, μπρόκολα και χίλια δυο άλλα φυτά, σύμφωνα με τις ανάγκες σας. Ψάξτε στο διαδίκτυο και αλλού για συμβουλές ως προς την παραγωγική διαδικασία. Φίλοι μας γεωπόνοι έχουν κάνει πολύ καλή δουλειά και παραθέτουν αναλυτικές πληροφορίες.
Επιλέξτε τους σπόρους και τα φυτά. Φροντίστε να αποφύγετε μεταλλαγμένα και υβρίδια. Υπάρχουν σπόροι βιολογικοί, αλλά και σωζόμενοι από παραγωγούς και οργανώσεις ανθρώπων. Κάντε μία έρευνα στο διαδίκτυο και στους τόπους παραγωγής. Εάν είσαστε τυχεροί μπορεί να σας δώσουν και δωρεάν κάποια φυτά ή σπόρους (ήδη οργανώσεις σε όλη την χώρα το πράττουν). Η ποιότητα του παραγόμενου θα σας δώσει και μία παραπάνω ευχαρίστηση.
Εάν έχετε την δυνατότητα να έχετε οικόσιτα ζώα (π.χ. κότες, κουνέλια κλπ.) υπάρχουν σύγχρονες μέθοδοι με τις οποίες δεν χρειάζεται να ταΐζετε τα ζώα σας κάθε ημέρα. Βεβαίως ο κίνδυνος κλοπής είναι για όλα υπαρκτός για αυτό φροντίστε να τα ασφαλίζετε και να μην φαίνονται από σημεία διέλευσης (π.χ. από το δρόμο).
Μπορείτε να συνδυάσετε και τα δύο, αλλά και να στηρίξετε την εκτροφή των ζώων με προϊόντα που παράγετε (π.χ. στάρι, καλαμπόκι).
Εάν κάποιοι έχουν καλή γνώση κάποιας τέχνης ή τεχνικής (βαφείς, ηλεκτρολόγοι, υδραυλικοί, μαραγκοί, μοδίστρες κλπ.). και προσφέρονται να ενταχθούν μην τους αγνοήσετε αλλά εντάξτε τους στις ομάδες σας. Είναι χρήσιμοι !!!.
Όσοι και κυρίως όσες γνωρίζουν να κατασκευάζουν ρούχα, όπως πλεκτά, είναι επίσης ιδιαίτερα χρήσιμο να ενταχθούν, αλλά και να διδάξουν τους υπόλοιπους.
Ακόμα και η μετάβαση στον τόπο παραμονής, αλλά και η διαδικασία ομαδικής παραγωγής μπορεί να προσφέρει αφάνταστη ψυχαγωγία και είναι και αυτή ένα κίνητρο.
Καταγράψτε κάθε τι χρήσιμο, προϋπολογίστε το κόστος, οργανωθείτε και ξεκινήστε. 
   
Γ.         Ας οργανώσουμε την ανταλλαγή

Βασικός σκοπός είναι να καλύψουμε τις ανάγκες μας. Εάν μια μικρή ομάδα ανθρώπων σκοπεύει να παράγει για να μοιράζεται η ίδια όσα παράγει το ζήτημα είναι απλό και δεν χρειάζεται να γραφτεί τίποτα παραπάνω. Θα τα βρείτε μόνοι και μόνες σας. Αυτό για εμάς είναι προτιμότερο καθώς διευκολύνει τον διαμοιρασμό των αγαθών.
Εάν υπάρχει εξ ανάγκης ή εκ του αριθμού και των δυνατοτήτων των μετεχόντων η ανάγκη ανταλλαγής καλό είναι να συμφωνήσετε από πριν τους όρους, τις βασικές «ισοτιμίες» για να υπάρχει ένα αρχικό μέτρο και να μην υπάρχουν διαφωνίες αργότερα. Βέβαια οι συμφωνίες μπορεί να γίνονται και μετά, ανάλογα με το τι ανταλλάσσεται.
Δημιουργήστε από πριν μια δικαιοδοτική ομάδα, η οποία θα αποφασίζει σε περίπτωση διαφωνιών. Διαλέξτε για αυτή τους πιο ανεπηρέαστους από γνωριμίες.
            Ανακοινώστε την προσπάθεια και σε άλλους για να αποκτήσετε ευρύτητα και δημιουργήστε ένα blog στο διαδίκτυο (είναι πανεύκολο και κυρίως είναι δωρεάν), ώστε να μπορείτε να μεταφέρετε τις εμπειρίες σας, αλλά κυρίως να μπορούν να δημοσιεύονται οι προσφορές ανταλλαγής και το τι ζητά ο καθένας.
Είναι και αυτό απαραίτητο και χρήσιμο. Εμείς κάνουμε το ξεκίνημα με το blog : http://pantado.blogspot.com/ και καλούμε όλους να δηλώνουν εκεί σε κάθε περίπτωση τις έχουν, τι μπορούν να παραγάγουν, να ανταλλάξουν, να δωρίσουν για να υπάρχει ένα σημείο αναφοράς, συγκέντρωσης των συμμετοχών, ανταλλαγών, συνεννόησης, συντονισμού και οδηγιών για την ρύθμιση των θεμάτων που αναγκαστικά θα προκύψουν. Μπείτε συνεπώς στο http://pantado.blogspot.com/ και αρχίστε, ακόμα και πληροφορώντας τους άλλους.
            Δείξτε ανθρώπινο πρόσωπο. Πληροφορηθείτε για ανθρώπους που δεν έχουν την δυνατότητα επιβίωσης και εντάξτε τους στις ομάδες. Εάν υπάρχουν άνθρωποι ανήμποροι (π.χ. ηλικιωμένοι) βοηθείστε τους χωρίς αντάλλαγμα. Είναι πολύ σημαντικό για όλους και δίνει τεράστια ψυχική δύναμη και χαρά.
Αν έχετε κάτι να δωρίσετε δηλώστε το και αυτό, μπορεί να πιάσει τόπο αντί να γίνει σκουπίδι ή να σαπίσει … .

Δ.        Αποτελέσματα

Εξασφαλίζετε την ζωή σας, την επιβίωσή σας και μία καλύτερη ποιότητα, ενώ παράλληλα οι πρόχειροι υπολογισμοί δείχνουν ότι μπορεί να υπάρξει τεράστια εξοικονόμηση χρημάτων. Τόσο από την αποφυγή της αισχροκέρδειας, όσο και από την μη ύπαρξη υποχρέωσης καταβολής των απάνθρωπων φόρων κατανάλωσης, η εξοικονόμηση για τον άνθρωπο, την κοινωνία και την οικογένεια μπορεί να είναι τεράστια.
Δημιουργούνται θεσμοί κοινωνικής ενότητας και δίκτυα. Αναπτύσσονται οι σχέσεις και οι γνωριμίες των ανθρώπων και η λέξη κοινωνία αποκτά έννοια και ουσία ξανά.
Ακόμα και για όσους απλά θέλουν να αντισταθούν στην αισχροκέρδεια και στην ανάλγητη συμπεριφορά της κυβέρνησης υπάρχουν σαφή κίνητρα: η ανταλλαγή είναι δίκαιη και δεν έχει φορολογία … .

Δημιουργείστε, παράγετε, ανταλλάξτε.
Ας οργανωθούμε για να ζήσουμε!
Είναι η μόνη λύση !!!.

Ξεκινάμε από σήμερα.
Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

“ΑΓΙΟΙ ΕΠΕΝΔΥΤΕΣ” : ΠΩΣ ΟΙ ΗΛΙΘΙΟΙ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΑΚΟΜΑ ΠΙΟ ΗΛΙΘΙΟΙ

Από τότε που γεννήθηκα ακούω συζητήσεις για “επενδυτές” που έφαγαν τα λεφτά και τα έστειλαν στο εξωτερικό. Από το σχέδιο Μάρσαλ, ως τα λεφτά των ασφαλιστικών ταμείων, από τα δάνεια της χούντας στους ημέτερους έως τις κρατικές και κοινοτικές επιδοτήσεις επενδύσεων και από τα “έργα”, το χρηματιστήριο ως τα χαμένα αποθεματικά των τραπεζών και τα θαλασσοδάνεια σε ημέτερους. Για να μην μιλήσω και για πριν τον πόλεμο με τους αντίστοιχους που σκότωναν την εργατιά. Αυτούς καλούν τα υποκείμενα της συμπολίτευσης και της αντιπολίτευσης και οι ρουφιάνοι της δημοσιογραφίας να σώσουν την χώρα ... να “επενδύσουν” ή ορθότερα να “απογδύσουν”. Για τους αγιογδύτες επενδυτές, αυτούς τους εκδοροσφαγείς των Ελλήνων φτιαχτήκαν τα “μνημόνια”, για να γονατίσει και άλλο ο λαός, για να του πιούν το αίμα φτηνά και χωρίς πολλές φωνές και όλοι αυτοί τον βιασμό, την δολοφονία, την ληστεία την αποκαλούν σωτηρία και τον βιαστή, τον δολοφόνο, τον ληστή τον χαιρετίζουν ως επενδυτή, στρώνοντας πορφυρά χαλιά και βάγια και…

ΛΑΪΚΟ ΚΙΝΗΜΑ, ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΛΕΙΔΑΡΑΣ: ΒΑΣΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΕΚΤΑΚΤΩΝ ΑΝΑΓΚΩΝ

Επειδή έρχονται δύσκολες μέρες σας δίνουμε ένα πολύπλευρο σχέδιο δράσης, πόνημα του μέλους μας Γιώργου Κλειδαρά                                                  ΒΑΣΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΕΚΤΑΚΤΩΝ ΑΝΑΓΚΩΝ
ΟΡΓΑΝΩΣΗ-ΔΙΑΦΥΓΗ Πρόνοια και μέτρα για κρίσιμα γεγονόταΤα τρία πράγματα που προσέχουμε είναι τα εξής: πρόγνωση προμηθειών, μετακίνησης και καταφυγίων.Έχετε πάντοτε φυλαγμένο κοντά στην έξοδο του σπιτιού σας ή στο μεταφορικό σας μέσο ένα αδιάβροχο σακίδιο πλάτης εφοδιασμένο όπως αναφέρεται παρακάτω ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ ΕΦΟΔΙΑΣΜΟΥ Ατομική ένδυση ·Φοράμε ρούχα γερά, όχι έντονα χρώματα, παντελόνι με τσέπες (στρατιωτικού τύπου), ·Μποτάκια ειδικού τύπου αδιάβροχα ·Μπανάνα με μπλοκ, στυλό, δίπλωμα, ταυτότητες,διαβατήριο, πιστωτικές κάρτες, λίγα χρήματα, τηλεκάρτες, κινητό, κάρτα κινητού, μίνι τηλεφωνικό κατάλογο και χρήσιμα τηλέφωνα, χαρτομάντιλα, κλειδιά, ρολόι, σφυρίχτρα, χρήματα, πυξίδα, μικρός χάρτης.
Βασικές αρχές επιβίωσης -Προφυλάξεις ατόμου, ομάδας Θα αντιμετωπίσετε: ανησυχία, φόβο, πόνο, ασθένεια, τραυματ…

ΛΑΪΚΟ ΚΙΝΗΜΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ή ΟΛΙΓΑΡΧΙΑ ?

ΛΑΪΚΟ ΚΙΝΗΜΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ή ΟΛΙΓΑΡΧΙΑ ?
Επειδή κάποιοι υπερασπίζονται ένα πολίτευμα που οι ίδιοι αποκαλούν “Δημοκρατία” ...
Οι πολιτειολογικοί ορισμοί και τυπικές διακρίσεις είναι τόσο αρχαίες και σαφείς που δεν χωρούν αμφισβητήσεις. Ανήκουν, βέβαια, στον λαό που εφηύρε το τελευταίο ιστορικά πολίτευμα και ίσως το τελειότερο: την Δημοκρατία – Λαοκρατία. Από τον δημοκράτη Ηρόδοτο στον επιστήμονα Αριστοτέλη ... . Η διάκριση των πολιτευμάτων είναι σαφής και αναφέρεται κυρίως στο πλήθος των ανθρώπων που ασκούν τις πολιτειακές εξουσίες: Μοναρχία – Ολιγαρχία/Αριστοκρατία – Δημοκρατία (με τις επιμέρους αριστοτελικές διακρίσεις και όσες μπορεί να προσθέσει κάποιος στο διάβα της ιστορίας και με την σύγχρονη επικυριαρχία του καπιταλισμού). Αφήνοντας παράμερα τις εκτιμήσεις των μελετητών του Αριστοτέλη περί του “καλύτερου πολιτεύματος” (γιατί για εμάς ο αρχαίος φιλόσοφος δεν λαμβάνει σαφή θέση, αλλά, ως συνήθως, μελετά και ορίζει), ένα είναι βέβαιο: ότι χωρίς πολλή σκέψη τόσο ο Αριστοτέλης, όσο…