Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΣ ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΤΗΝ ΚΑΛΠΗ Α. ΜΕΡΟΣ ΝΕΟΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΙΣΜΟΣ, ΜΝΗΜΟΝΙΑ και ΕΛΛΑΔΑ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΣ ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΤΗΝ ΚΑΛΠΗ


Α. ΜΕΡΟΣ
ΝΕΟΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΙΣΜΟΣ, ΜΝΗΜΟΝΙΑ και ΕΛΛΑΔΑ

Ως κίνημα και ως πολίτες θα πρέπει να ξεκαθαρίσουμε ξανά κάποια πράγματα.
Είναι πρώτα από όλα σαφές ότι τα μνημόνια είναι αποτέλεσμα και μέσο ταυτόχρονα.
Είναι αποτέλεσμα συγκεκριμένων πολιτικών που ακολουθήθηκαν και μέσο για την εφαρμογή άλλων πολιτικών της ίδιας όμως πολιτικής αντίληψης και κοσμοθεωρίας.
Φυσικά στόχος μας και στόχος όλων των σκεπτόμενων πολιτών αυτής της χώρας δεν μπορεί να είναι μόνο να φύγουν τα μνημόνια και να επανέλθουμε στο παρελθόν, δηλ. σε ό,τι τα δημιούργησε θεσμικά και λειτουργικά. Αν απλώς συμβεί κάτι τέτοιο, θα έχουμε μόνο καταφέρει να επαναφέρουμε την ίδια συστημική φαυλότητα και να περιμένουμε να έλθουν πάλι μνημόνια και αντίστοιχες καταστροφές. Αυτό που χρειαζόμαστε είναι το νέο αξιακό σύστημα, την συνολική ανατροπή αντιλήψεων και θεσμών και την εφαρμογή του κοινωνικού μοντέλου της κοινωνίας με κέντρο τον άνθρωπο
Τα μνημόνια είναι έργα και όργανα νεοφιλελεύθερης πολιτικής. Είναι εμπνευσμένα και δημιουργημένα από ό,τι πιο νοσηρό έχει γεννήσει το ανθρώπινο μυαλό. Κουβαλούν μέσα τους την ακραία απανθρωπιά, την απαξίωση του ανθρώπου και την επιβολή της ηθικής της κερδοσκοπίας. Χωρίς κανένα όριο και χωρίς κανένα φραγμό, ο άνθρωπος ορίζεται από τον νεοφιλελευθερισμό ως αντικείμενο της πιο χυδαίας εκμετάλλευσης και απαξίωσης, που παρόμοιά της δεν έχει γνωρίσει ποτέ στην ιστορία του ο πλανήτης. Τα κέρδη τους δεν είναι έννοια αόριστη και ουδέτερη, είναι έννοια με πρόσημο (+), που σημαίνει ότι στην μοιρασιά της πίτας δημιουργείται για κάποιους ένα (-). Είναι όσα στερούν από τον άνθρωπο, την φύση, τον πλανήτη. Οι δημιουργοί του νεοφιλελευθερισμού έχουν ως μόνη σκοπιμότητα την στυγνή κυριαρχία μιας οικονομικής ολιγαρχίας σε κοινωνίες και λαούς πληβείων, δούλων, αδύναμων ανθρώπων. Οι αντιλήψεις τους είναι απόλυτη συνέχεια των αντιλήψεων που είχαν οι δημιουργοί και εκτελεστές των μεγαλύτερων εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας στο διάβα της ιστορίας. Δεν είναι σκοπός τους να δημιουργήσουν, να αναδείξουν, να προχωρήσουν την ανθρωπότητα προς νέες σφαίρες αξιοπρέπειας και προόδου. Οχι μόνο αδιαφορούν για τον άνθρωπο, αλλά επιδιώκουν την εκμετάλλευση, τον αξιακό, ηθικό και υλικό εκμηδενισμό του και δεν είναι τυχαίο ότι πολεμούν με ναζιστικό μίσος και μέσα κάθε τι ελευθεριακό και απελευθερωτικό. Την 25ετία της μονοκρατορίας του νεοφιλελευθερισμού δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι σε όλο τον πλανήτη τροφοδοτήθηκε και ενισχύθηκε ό,τι πιο απάνθρωπο, μαύρο και εγκληματικό. Νεοφιλελευθερισμός είναι το πολιτικό και κοινωνικό σύστημα που θέτει το σύνολο των ανθρώπων και της φύσης στην εξουσιαστική εκμετάλλευση της ιδιωτικής οικονομίας και όσων την ελέγχουν.
Παρά την οικονομίστικη διατύπωση της θεωρίας του, ο νεοφιλελευθερισμός έχει πολιτική και κοινωνική υπόσταση αντιλήψεων, που αν θέλαμε να την συνοψίσουμε θα λέγαμε ότι η μόνη αντίληψή της είναι ότι ο άνθρωπος έχει μόνο οικονομική διάσταση και αξιολόγηση. Στην ζυγαριά αυτού του συστήματος ο άνθρωπος ζυγίζεται μόνο ως εμπόρευμα και ζυγίζεται μάλιστα ως εμπόρευμα όχι μόνο σε σχέση με άλλους ανθρώπους, αλλά και με υλικά, αλλά και με άυλες αξίες, και την τύχη του την κρίνει το αποτέλεσμα μίας απλής εξίσωσης. Αν π.χ. ένας άνθρωπος αξιολογείται οικονομικά περισσότερο από 100 κιλά σιδηρομετάλλευμα, ο άνθρωπος χάνει και χάνεται και επικρατεί το σιδηρομετάλλευμα αφού στον κώδικα αξιών του βδελυρού συστήματος μόνο οι οικονομικές αξίες είναι υπαρκτές και υπολογίζονται. Πλήρης οικονομικός κανιβαλισμός, που ξαναφέρνει την ανθρωπότητα στις πιο μαύρες της σελίδες. Η μόνη ηθική αξία που έχει αυτό το σύστημα είναι η βδελυρή ηθική της κερδοσκοπίας. Ολα λογίζονται με βάση την οικονομική τους αξία και το οικονομικό κέρδος που μπορούν να παράσχουν σε όσους έχουν το δικαίωμα εκμετάλλευσης. Αυτή είναι και η αιτία που κάθε άλλη ηθική (πολιτική, ιδεολογική, θρησκευτική) εξαφανίστηκε ή πέρασε στα επίσημα κοινωνικά αζήτητα την τελευταία 25ετία. Τούτο δεν είναι αποτέλεσμα μιας διδαχής που αποτελεί αποτέλεσμα μιας στενά οικονομικής θεωρίας. Ο νεοφιλελευθερισμός αποτελεί φασιστικά και ναζιστικά επιβαλλόμενη μοναδική θέση σε κάθε διάσταση της ανθρώπινης ζωής, από το σχολείο, την παιδεία και την εκπαίδευση, στο νόμο και την δικαιοσύνη, στην κοινωνική λειτουργία και σε κάθε σχέση των ανθρώπων. Καμία άλλη θεωρία, άποψη, ηθική και “γνώση” δεν γίνεται ανεκτή αν δεν έχει την σφραγίδα και την αντίληψη του νεοφιλελευθερισμού.
Ο νεοφιλελευθερισμός δημιούργησε και επικαλείται την “παγκοσμιοποίηση” της οικονομίας. Με την ελεύθερη και ανεμπόδιστη κυκλοφορία των κεφαλαίων της ολιγαρχίας και των εμπορευμάτων της επιδιώκει, όχι μόνο να εγκατασταθεί παντού, αλλά και να κατέχει και να ορίζει τα πάντα, αυξάνοντας τον κύκλο της εκμετάλλευσης σε περισσότερους ανθρώπους, λαούς, κράτη.
Πίσω όμως από όλα αυτά και παρά την οικονομίστικη λειτουργία υπάρχουν και σαφείς εθνικισμοί. Αυτό το ιδεοληπτικό τέρας του μίσους και της εθνικής επικράτησης, που ασκεί τον ιμπεριαλισμό, που δημιουργεί αποικιοκρατίες και δεν διστάζει να δολοφονήσει ανθρώπους και λαούς για να ενισχύσει την “ανωτερότητά” του. Οι εθνικισμοί πίσω από τον ιμπεριαλιστικό εκ της φύσης του νεοφιλελευθερισμό είναι εμφανείς σε όλο τον πλανήτη και είναι οι ίδιοι οι ισχυροί του νεοφιλελευθερισμού, οι εθνικά ευνοημένοι από την λειτουργία του.

Το ποιες είναι οι αντιλήψεις και οι επιδιώξεις του νεοφιλελευθερισμού και όλων των ιδεοληψιών του είναι σαφές και κατανοητό στα μνημόνια, που αποτελούν όργανο επιβολής του. Ολα τα ανωτέρω σιχαμένα δημιουργήματα της ανθρώπινης διαστροφής ενυπάρχουν στα μνημόνια. Νεο-φιλελευθερισμός, κερδοσκοπική εκμετάλλευση, απανθρωπιά, παγκοσμιοποίηση και παγκόσμια κυριαρχία, εθνικισμοί κρατών, ιμπεριαλισμοί, αποικιοκρατίες. Στην χώρα μας, τα πολιτικά και κοινωνικά σκουπίδια που έφεραν τα μνημόνια εφαρμόζουν συμπυκνωμένα και απόλυτα και με την τακτική του “σοκ” όλα τα ανωτέρω:
- Παράδοση ανθρώπων, γης, υπεδάφους στην εκμετάλλευση των ισχυρών του κεφαλαίου (ελληνικού και ξένου) που τις αποκαλούν “μεταρρυθμίσεις”.
- Διάλυση κάθε κοινωνικού ιστού και κάθε άλλου ηθικού κοινωνικού κώδικα.
- Ξεπούλημα και διάλυση της κοινής κρατικής δημόσιας περιουσίας.
- Διάλυση του κράτους και παράδοση κάθε δημόσιου αγαθού στην κερδοσκοπία της ολιγαρχίας με τους πολίτες να πληρώνουν το κόστος.
Τα έχουμε αναλύσει και επισημάνει έγκαιρα και για αυτά δεν κάνουν λόγο πουθενά οι υποστηρικτές των μνημονίων. Οι χειρότεροι απατεώνες από δαύτους ψελλίζουν μόνο κάτι λόγια για “αναγκαίες μεταρρυθμίσεις” και για “θεραπείες” που πρέπει να υποστούμε, καθώς εμείς ως λαός είμαστε δήθεν οι φταίχτες, οι ελαττωματικοί και προβληματικοί. Ομως καπιταλισμό είχαμε στην χώρα που πάντοτε “ανήκε στην Δύση”, τις δικές τους πολιτικές και εντολές ακολουθούσαμε και πρόσωπα των πολιτικών τους αντιλήψεων και συμμοριών κυβερνούσαν με αρχι-ιερείς της διαφθοράς τις εταιρείες των νεοφιλελεύθερων εταίρων. Η διαφθορά αποτελεί εγγενή φύση του καπιταλισμού και καταπολεμάται μόνο όπου άλλα καπιταλιστικά συμφέροντα το απαιτούν για να κυριαρχήσουν.
Σε κάθε περίπτωση, οι λαοί και οι κοινωνίες τους (και όχι οι πολιτικές και λοιπές ολιγαρχίες) έχουν το δικαίωμα να αποφασίζουν για κοινωνικά ζητήματα, όπως π.χ. το σε ποια ηλικία θα πρέπει να βγαίνει στην σύνταξη κάποιος άνθρωπος. Αυτοί που προκάλεσαν την οικονομική αδυναμία με το ίδιο οικονομίστικο αποκλειστικά πρόταγμα, αποφασίζουν να καταργήσουν την κοινωνική ασφάλιση και να μετατρέψουν την σύνταξη σε βοήθημα καταδίκης σε θάνατο από πείνα και στερήσεις, προκειμένου μόνο ένα μικρό και ισχυρότερο κλάσμα να γίνει πελάτης ασφαλιστικών εταιρειών.
Οι συντριπτικά περισσότεροι από τους πολιτικάντηδες του βρωμερού συρφετού, της εταιρείας των νεοφιλελεύθερων (ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ, ΠΑΣΟΚ,ΠΟΤΑΜΙ, ΑΝΕΛ, Λεβέντηδες, Τζίμεροι και Σία) προετοιμάζουν απλώς για βασάνους και βασανιστήρια, δηλώνουν την θλίψη τους και την συμπόνοια τους προς τα θύματα και πουλούν ατομική αβάσιμη ελπίδα για “καλύτερες μέρες”, για “μέλλον καλύτερο από το χθες” και διάφορες αντίστοιχες ατεκμηρίωτες και δόλιες αθλιότητες που κάνουν το ακροατήριό τους (όσους μπορούν να τους ακούσουν) ακόμα πιο ηλίθιο και λοβοτομημένο από όσο είναι.
Η δική μας εκτίμηση και πρόβλεψη (και μπορείτε να διαβάσετε στο http://laikometopo.blogspot.gr πόσο σωστά και έγκαιρα προβλέψαμε πολλά πράγματα) είναι ότι μετά την καταλήστευση και αποικιοποίηση της χώρας και όλων μας με το νέο μνημόνιο, το σύστημα της Ε.Ε. θα χρεοκοπήσει την Ελλάδα για να την απαλλάξει από τα χρέη της με την χρεοκοπία να ασκείται ξανά σε βάρος του λαού, προκειμένου να κινηθεί σε ένα απολύτως ελεύθερο και κερδοφόρο περιβάλλον απόλυτης κυριαρχίας της επηρεάζοντας παράλληλα και τις διεθνείς εξελίξεις. Την χρεοκοπία την τοποθετούμε χρονικά στους μήνες Μάιο – Ιούνιο του 2017, παράλληλα με την κατάρρευση της τουρκικής οικονομικής “φούσκας”.
Πέρα όμως από τις αθλιότητες αυτές τα κύρια σημεία της προπαγάνδας τους εντοπίζονται σε δύο απατηλές έννοιες : “Ευρώπη” (Ε.Ε.) και “ευρώ”. Αυτά είναι τα κύρια στοιχεία της προπαγάνδας τους απέναντι σε αυτόν τον δύσμοιρο, όπως τον κατάντησαν λαό. Δεν είναι μάλιστα τυχαίο αλλά ιδιαίτερα χαρακτηριστικό ότι η προπαγάνδα τους είναι απολύτως αρνητική και βασίζεται στον φόβο, μη έχοντας κανένα θετικό στοιχεία να επικαλεστεί και να αποδείξει. Την προπαγάνδα αυτή στρέφουν εναντίον όσων κομμάτων και σχηματισμών αναφέρονται στην άρνηση των μνημονίων, του ευρώ, της Ε.Ε. και του νεοφιλελευθερισμού εν γένει.
Στο αμέσως επόμενο άρθρο θα προσπαθήσουμε να αναλύσουμε με τον πιο δυνατό απλό τρόπο την απάτη των κομμάτων του μνημονίου στα ζητήματα αυτά και να παρουσιάσουμε απλές και απτές απαντήσεις της απάτης όλων των ανωτέρω σε βάρος μας.Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟ ΖΗΤΗΜΑ: ΘΕΛΟΥΜΕ “ΙΔΕΕΣ” ή ΑΛΗΘΕΙΕΣ ? (του Δημ. Καραμήτσα)

Α. ΙΔΕΕΣ ή ΑΛΗΘΕΙΕΣ ?
Είναι τεράστιο πρόβλημα για την ανθρωπότητα το να "αναγνωρίζει" και να αποδέχεται ως υφιστάμενα, πράγματα που δεν υπάρχουν, που δεν ανταποκρίνονται στην αλήθεια. Το ψέμα, το ανύπαρκτο, το διεστραμμένο, ως παραδοχή δημιουργεί μία αντίστοιχα ψευδή, ανύπαρκτη και διεστραμμένη ακολουθία συμπερασμάτων και αποτελεσμάτων. Είναι αρχαιότατη ηδιαμάχη μεταξύ των ανθρώπων που πιστεύουν στο υπαρκτό και αληθές και σε αυτούς που πιστεύουν σε αξιωματικά κατασκευάσματα (ως τα σχηματοποιούμε με την πλατωνική έννοια της “ιδέας” = το ον εκ του μη όντος). Είναι η ίδια η προαιώνια ουσιαστική αντίθεση της ελληνικής φιλοσοφίας και σκέψης ευρύτερα, αφού στην Ελλάδα για πρώτη φορά στην γνωστή ανθρώπινη ιστορία, οι άνθρωποι διέλαθαν και διέφυγαν από τις αξιωματικές ιδέες του τότε κόσμου (όπως αυτή του θεού και των ελέω θεού μοναρχών ή των βασιλέων και αριστοκρατών με “θεϊκή” καταγωγή ή “ ανωτέρων και εξουσιαστών με “θεία βούληση” ή των φυσικών φαινομένων ως αποτέλεσμα της άμε…

“ΑΓΙΟΙ ΕΠΕΝΔΥΤΕΣ” : ΠΩΣ ΟΙ ΗΛΙΘΙΟΙ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΑΚΟΜΑ ΠΙΟ ΗΛΙΘΙΟΙ

Από τότε που γεννήθηκα ακούω συζητήσεις για “επενδυτές” που έφαγαν τα λεφτά και τα έστειλαν στο εξωτερικό. Από το σχέδιο Μάρσαλ, ως τα λεφτά των ασφαλιστικών ταμείων, από τα δάνεια της χούντας στους ημέτερους έως τις κρατικές και κοινοτικές επιδοτήσεις επενδύσεων και από τα “έργα”, το χρηματιστήριο ως τα χαμένα αποθεματικά των τραπεζών και τα θαλασσοδάνεια σε ημέτερους. Για να μην μιλήσω και για πριν τον πόλεμο με τους αντίστοιχους που σκότωναν την εργατιά. Αυτούς καλούν τα υποκείμενα της συμπολίτευσης και της αντιπολίτευσης και οι ρουφιάνοι της δημοσιογραφίας να σώσουν την χώρα ... να “επενδύσουν” ή ορθότερα να “απογδύσουν”. Για τους αγιογδύτες επενδυτές, αυτούς τους εκδοροσφαγείς των Ελλήνων φτιαχτήκαν τα “μνημόνια”, για να γονατίσει και άλλο ο λαός, για να του πιούν το αίμα φτηνά και χωρίς πολλές φωνές και όλοι αυτοί τον βιασμό, την δολοφονία, την ληστεία την αποκαλούν σωτηρία και τον βιαστή, τον δολοφόνο, τον ληστή τον χαιρετίζουν ως επενδυτή, στρώνοντας πορφυρά χαλιά και βάγια και…

ΚΑΜΙΑ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΗΣ ΚΑΤΟΙΚΙΑΣ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ

ΛΑΪΚΟ ΚΙΝΗΜΑ ΚΑΜΙΑ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΗΣ ΚΑΤΟΙΚΙΑΣ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ - ΣΤΟ ΕΛΕΟΣ ΤΩΝ ΤΡΑΠΕΖΩΝ ΟΙ ΟΦΕΙΛΕΤΕΣ

Αυτή την κυβέρνηση δεν μπορεί κανείς να την πιστέψει. Πριν από μέρες ανακοίνωναν ότι θα παραταθεί η προστασία της α’ κατοικίας για τους υπερχρεωμένους και μέσω της διαδικασίας του νόμου για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά (ν. 3869/2010). Για να δοθεί όμως παράταση απαιτείται η ψήφιση από την Βουλή τροπολογίας ή αλλιώς πράξη νομοθετικού περιεχομένου. Η Βουλή κλείνει αύριο και η ΠΝΠ έχει διαδικασία για να εκδοθεί και η κυβέρνηση δεν έχει κάνει τίποτα για το θέμα. Ούτε καν ως είδηση πλέον δεν υπάρχει και, κυρίως, καμία επίσημη ενημέρωση δεν έχει γίνει τις τελευταίες ημέρες. Εκεί που όφειλαν να έχουν ήδη ρυθμίσει το θέμα, τώρα σιωπούν με νόημα. Την ίδια ώρα οι ξεπουλημένες τράπεζες με τα ξεπουλημένα δάνεια, όχι μόνο ακονίζουν τα νύχια τους για να εκπλειστηριάσουν ακίνητα, αλλά και καθυστερούν την παράδοση των αναγκαίων δικαιολογη…