Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

ΛΑΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑ : Η αναγκαιότητα πραγματικής λύσης του προβλήματος των απορριμμάτων ή πως ένα πρόβλημα μετατρέπεται σε λύση !!!


ΛΑΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑ :
Η αναγκαιότητα πραγματικής λύσης του προβλήματος των απορριμμάτων
ή
πως ένα πρόβλημα μετατρέπεται σε λύση !!!

Είναι γνωστό σε όλους ότι το πρόβλημα της δημιουργίας και διαχείρισης των απορριμμάτων αποτελεί ζήτημα ατομικής, κοινωνικής και φυσικής φθοράς. Αντίστοιχα, το πρόβλημα αποτελεί στοιχείο διαφθοράς και διασπάθισης χρημάτων των δημοτών, ενώ βαρύτατα είναι τα πρόστιμα που επιβάλλει η Ε.Ε. για την ανεξέλεγκτη διαχείριση και ταφή των απορριμμάτων. Στο κέντρο του προβλήματος βρίσκεται ο παραγωγικός πολιτισμός και η παραγωγική και καταναλωτική συνείδηση. Μια πρόταση που θα άγγιζε τόσο βαθειά ζητήματα, πραγματοποιώντας ανάλυση των δεδομένων, διαδικασιών και θα κατέληγε σε προτάσεις θα ήταν εύκολο να καταλήξει φιλοσοφικό κείμενο που οι πολλοί δεν θα μπορούσαν να την εννοήσουν.  
Το Λαϊκό Κίνημα, με την εμπειρία και την βαθύτητα της σκέψης των μελών του, που έχει πολύπλευρα εκφραστεί υπέρ της κοινωνίας, προσβλέπουμε στην καθολική βελτίωση της ποιότητας ζωής και σκεπτόμενοι δημιουργικά από κάθε άποψη θέτουμε μία πρόταση με τους ακόλουθους άξονες :

1ος άξονας :
Ο πρώτος άξονας έχει να κάνει με την συνειδητοποίηση από την κοινωνία του προβλήματος των απορριμμάτων. Είναι βασικό να καταλάβουμε όλοι το τεράστιο, πολυποίκιλο και πολύπλευρο ανθρώπινο και κοινωνικό πρόβλημα που αποτελούν τα απορρίμματα. Τόσο τεράστιο και πολυποίκιλο που θα χρειάζονταν εκατοντάδες σελίδες για να περιγραφεί, από την δημιουργία των απορριμμάτων ως χρηστικά αντικείμενα μέχρι την διαχείριση και την καταλήστευση του πλανήτη από υλικά. Είναι ανάγκη να προβάλουμε το πρόβλημα και στο μέλλον για να αντιληφθούμε την ολική καταστροφή που έχουν την δυναμική να προκαλέσουν στον πλανήτη και στην ανθρωπότητα.
Τα σκουπίδια είναι χαρακτηριστικό σημείο για να εννοήσουμε τον ίδιο τον παραγωγικό πολιτισμό που βιώνουμε, την τυχοδιωκτική, ληστρική, εφήμερη και καταστροφική του κουλτούρα, τις άθλιες επιδιώξεις του. Σε λίγες δεκαετίες   ολόκληρος ο πλανήτης κινδυνεύει να είναι καλυμμένος από σκουπίδια. Μόνο ο «αναπτυσσόμενος» κόσμος έχει τέτοια δυναμική παραγωγής σκουπιδιών και αδυναμία διαχείρισής τους ώστε σε 35 με 40 χρόνια να έχει καλυφθεί ή επιμολυνθεί το 2/3 των εδαφών του, και σε 55-60 χρόνια ολόκληρο το έδαφός τους. Το τίμημα του συστημικού τυχοδιωκτισμού, της σχιζοφρενούς αδηφαγίας είναι τεράστιο για την ανθρωπότητα. Τα απορρίμματα ως σύνολο και έννοια είναι ζήτημα συνολικού πολιτισμού και ο παρόν πολιτισμός έχει ταυτιστεί και εννοιολογικά με τα απορρίμματα. Η αξία της πλήρους και σφαιρικής ενημέρωσης μέσα από τα σχολεία, τα Μ.Μ.Ε., τους δήμους και κοινωνικές συλλογικότητες, όπως οι ενώσεις καταναλωτών είναι αναγκαία για να εννοήσουμε όλοι το τεράστιο πρόβλημα απορρίμματα και να αποφασίσουμε να πάρουμε σαφή θέση.

2ος άξονας :
Ο παλιός ελληνικός παραγωγικός πολιτισμός, όπως και οι πολιτισμοί άλλων λαών, δεν παρήγαγε σκουπίδια. Είχε μια σοφή αειφόρο διαχείριση των οικιακών και παραγωγικών υπολειμμάτων. Ισως αυτός να ήταν και ένας βασικός συντελεστής της επιβίωσης της φύσης και του ανθρώπινου είδους για πολλές χιλιάδες χρόνια. Σήμερα παράγονται στον πλανήτη εκατονταπλάσια αγαθά και οι παραγωγικές και εμπορικές πρακτικές έχουν επιβάλλει την δημιουργία καθημερινά εκατοντάδων χιλιάδων τόνων απορριμμάτων. Σύμφωνα με τις στατιστικές μελέτες (εκεί που υπάρχουν) ο μέσος αμερικανός «δημιουργεί» 2 κιλά σκουπίδια την ημέρα (726 κιλά τον χρόνο). Τα σκουπίδια που παράγονται στις Η.Π.Α. είναι ικανά ώστε να καλύψουν ετησίως 2,5 την τεράστια πολιτεία του Τέξας !!!, σε ύψος περίπου 2 μέτρα !!!. Οι λόγοι παραγωγής απορριμμάτων συνδέονται άμεσα με τις επιδιώξεις του παγκόσμιου οικονομικού συστήματος που θέλει τα δικά του προϊόντα να ταξιδεύουν σε όλο τον πλανήτη και να κυριαρχούν σε αυτόν. Επειδή και για το θέμα αυτό πάρα πολλά θα μπορούσαν να γραφτούν θα μείνουμε στην λύση. Ένα τεράστιο μέρος των σκουπιδιών είναι άχρηστες και αχρείαστες συσκευασίες.

Ο 2ος άξονας αφορά την ατομική συμπεριφορά και την πίεση στους παραγωγούς και συσκευαστές προϊόντων να μειώσουν την αναγκαστική παραγωγή απορριμμάτων. Στο πλαίσιο της ατομικής συμπεριφοράς αναγκαίο είναι να προσπαθήσουμε οι ίδιοι να παράγουμε λιγότερα απορρίμματα και να πιέσουμε σε μία γενική κατεύθυνση τους υπόλοιπους. Η ελληνική κοινωνία είχε παλαιότερα και για αιώνες επινοήσει και χρησιμοποιούσε αειφόρους τρόπους διαχείρισης των απορριμμάτων. Ο καπιταλιστικός καταναλωτισμός ήλθε να αχρηστεύσει και να εξαφανίσει τις μεθόδους αυτές, που αποτελούσαν ένα ουσιαστικό στοιχείο του παραγωγικού πολιτισμού της χώρας. Το θέμα είναι σαφές : πρέπει να «παράγουμε» πολύ λιγότερα σκουπίδια (αντίστοιχο του να καταναλώνουμε λιγότερα σκουπίδια …).  Δεν είναι απλά ευχή, δεν είναι απλό αίτημα προς τις «αγορές», είναι απόφαση που θα τους επιβληθεί, με σαφείς κανόνες, απαγορεύσεις και πρόστιμα, είναι απόφαση κοινωνικού πολιτισμού που θα επιβληθεί και με την συμπεριφορά μας !!!. Στον άξονα αυτό το πρώτο άμεσο βήμα (γιατί υπάρχουν και άλλα αντίστοιχα) συνδέεται άμεσα με τις συσκευασίες: Πρέπει να απαγορευτούν και μέχρι τότε να απαιτήσουμε και καταναλωτικά να επιβάλλουμε την απαγόρευση και μη χρήση μικρών συσκευασιών. Δεν χρειαζόμαστε τις συσκευασίες σε δεκάδες χιλιάδες προϊόντα το συστήματος, οφείλουμε να προστατεύσουμε τους εαυτούς μας και τα παιδιά μας. Βλέπει παντού κανείς συσκευασίες ελάχιστες π.χ. 200 ml., συσκευασίες άχρηστες. Αυτές θα μπορούσαν και πρέπει να αντικατασταθούν από μόνιμα, μη απορρίμματα, δοχεία στα οποία ο κάθε άνθρωπος – καταναλωτής θα μπορεί να βάζει όσο ακριβώς θέλει. Είναι απλό, εύκολο και εάν οι κυβερνήσεις είναι άθλιες, ανεγκέφαλες και εξαρτημένες για να το πράξουν, μπορούν να το επιβάλλουν και νομικά οι δήμοι (υπάρχει νομική βάση και αιτιολογία) και η στάση των πολιτών καταναλωτών.
            Αντίστοιχα: πρέπει να επιβληθούν κανόνες, ώστε όσες συσκευασίες κυκλοφορούν να είναι φτιαγμένες από φυσικά εύκολα ανακυκλώσιμα αγαθά. Όχι από μέταλλα ή πλαστικά. Τα τελευταία ευθύνονται για μία σειρά από σοβαρότατες ασθένειες και θανάτους. Τα τελευταία κατασπαταλούν τις φυσικές πηγές του πλανήτη και αποτελούν ένα ακόμα κομμάτι της άθλιας κληρονομιάς που θα αφήσει το «σύστημα – σκουπίδι της σημερινής ανθρωπότητας» στις επόμενες γενιές.
            Ας σκεφτούμε όλοι το πολλαπλό κόστος των συσκευασιών στην υγεία, στο κόστος των αγαθών, στην ανθρωπότητα, στον ίδιο τον πλανήτη. Υπάρχουν προϊόντα, όπως τα τσιγάρα στα οποία το κόστος της συσκευασίας είναι ανώτερο από ό,τι το κόστος του ίδιου του προϊόντος. Οι συσκευασίες - σκουπίδια αυξάνουν την τιμή του προϊόντος, αυξάνουν το βάρος των σκουπιδιών, αυξάνουν το κοινωνικό οικονομικό κόστος διαχείρισης  (κάδοι, λήψη, μεταφορά, διαχείριση), απαιτούν τεράστιες δυνάμεις και ενέργεια για να καταστούν διαχειρίσιμες και εν τέλει αποψιλώνουν τον πλανήτη, τον μολύνουν πολύπλευρα και εγκλωβίζουν ανθρώπινες ζωές και δυνάμεις σε λίγο ή πολύ άχρηστες διαδικασίες και κάνουν χαμηλότερη της ποιότητα ζωής των ανθρώπων και του πλανήτη συνολικά. Λέμε όχι λοιπόν στις περισσότερες συσκευασίες, όχι στις δύσκολα διαχειρίσιμες συσκευασίες, το απαιτούμε και το επιβάλλουμε.
   
Ο 3ος άξονας :
Εχει να κάνει με την οικιακή συμπεριφορά του καθενός. Όπως και να έχει ο άνθρωπος της πόλης θα δημιουργήσει σκουπίδια. Αυτά τα σκουπίδια δημιουργούν ένα τεράστιο κόστος σε όλους και σε όλα. Η λύση για την μετατροπή των οργανικών σκουπιδιών σε χρήσιμο οργανικό – βιολογικό λίπασμα (κομπόστα) υπάρχει.  Είναι συγκεκριμένες μηχανές που τα μετατρέπουν σε οργανικό λίπασμα και δεν έχουν μεγάλο κόστος. Η Ελλάδα μέσα από τις παραγωγικές συλλογικότητες και την οικονομία χωρίς κέρδος μπορεί να παράξει τέτοιες συσκευές, ποιοτικές και με χαμηλότατη τιμή. Μία τέτοια συσκευή πρέπει να έχει κάθε πολυκατοικία και όποιος άλλος θέλει. Οι υπάλληλοι του δήμου θα περνούν λιγότερες φορές και αντί για σκουπίδια θα μαζεύουν οργανικό βιολογικό λίπασμα, ικανό να χρησιμοποιηθεί !!!.

Ο 4ος άξονας:
είναι ο άξονας της διαχείρισης των υπόλοιπων απορριμμάτων. Το ΛΑΪΚΟ ΚΙΝΗΜΑ έχει και εδώ την λύση. Πρέπει και στον τομέα αυτό να επιλέξουμε την τεχνολογικά προσφορότερη και οικολογικά προτιμότερη λύση με στόχο από τα σκουπίδια που θα απομένουν και θα συλλέγονται να παράγεται βιολογικό λίπασμα για τις καλλιέργειες. Αυτό με ένα όρο, εάν χρειαστεί εισαγόμενη τεχνολογία καλυπτόμενη από ευρεσιτεχνία, θα πρέπει να συμφωνηθεί ότι μετά από λίγα χρόνια θα είναι στην κυριότητα της χώρας, για να μπορεί να δημιουργηθεί από Ελληνες. Επειδή τα μέλη του Λαϊκού Κινήματος έχουν κοινωνική και επιστημονική γνώση, το Λαϊκό Κίνημα πριν από αυτό προτείνει κάτι άλλο: ένα πανελλήνιο διαγωνισμό προσώπων και ομάδων προσώπων (όχι εταιριών) για την πρόταση των καλύτερων λύσεων πάνω σε αυτό τον στόχο και σκοπό. Δεν έχουμε απλά την ελπίδα, γνωρίζουμε και είμαστε βέβαιοι πως υπάρχουν Ελληνες επιστήμονες που έχουν τις καλύτερες λύσεις. Οι λύσεις τίθενται εντός της προστασίας του θεσμού της κοινωνικής ευρεσιτεχνίας και υλοποιούνται. Υλοποιούνται από την κοινωνία σε ένα πανελλήνιο εθνικό σχέδιο. Το κόστος για 100 τέτοιες μονάδες;  λιγότερο από 300 εκατομμύρια Ευρώ (με σημερινές τιμές σύμφωνα με σχέδια που υπάρχουν).
Για την λύση της αυτονομίας και της βελτίωσης της ποιότητας ζωής είναι αναγκαία και επιβεβλημένη η αυτόνομη κατασκευή στον Δήμο ενός τέτοιου εργοστασίου.
Τι θα προσφέρει ;
-           ελάχιστους και ελεγχόμενους ρύπους (εξυπακούεται ότι θα προτιμηθεί η καλύτερη τεχνολογικά πρόταση)
-           διαχωρισμό των ανακυκλώσιμων υλικών και πώληση τους (έσοδα)
-           υποδιπλάσιο κόστος για τους δημότες, ήτοι μείωση των εξόδων του Δήμου και των δημοτικών τελών.
-           παραγωγή βιολογικού λιπάσματος, το οποίο θα μπορεί να προσφέρεται στους αγρότες της χώρας δωρεάν για την ενίσχυση της βιολογικής καλλιέργειας και την εν γένει προστασία της φύσης και την κατακόρυφη άνοδο της ποιότητας ζωής, της αειφορίας και όλων των συνυφασμένων με τις έννοιες αυτές δυνατοτήτων (π.χ. άριστης ποιότητας φθηνά αγαθά, εξαγωγές, τουρισμός)        
-           την δυνατότητα παροχής δωρεάν θέρμανσης τον χειμώνα.
-           εκατοντάδες άλλες άμεσες και έμμεσες ευεργετικές συνέπειες στον άνθρωπο, την κοινωνία, τις συλλογικότητες, τους θεσμούς.
Χρηματοδότηση: Πέρα από τους κρατικούς πόρους οι δημότες ενός δήμου, όπως οι σημερινοί ή ενότητες δήμων μπορούν να χρηματοδοτήσουν εύκολα τις λύσεις.. Με την επιβολή ενός έκτακτου τέλους μ.ο. 10 Ευρώ μηνιαίως και επί 5 ή 6 μήνες μπορεί να συγκεντρωθεί το ποσό αυτό. Η επιβολή του τέλους πρέπει να γίνει αναλογικά με βάση τα εισοδηματικά κριτήρια. Η υπόσχεση προς τους πολίτες που θα πρέπει να υλοποιηθεί από τον Δήμο είναι αυτή της μείωσης των τελών με την λειτουργία του εργοστασίου, αφού θα μειωθεί το κόστος διαχείρισης των απορριμμάτων. Οι μονάδες θα πρέπει να ανήκουν άμεσα στην κοινωνία και να διοικούνται από αυτές με εκλεγμένες δημοκρατικές κοινωνικές αρχές (όχι από το κράτος, όχι από τους δημάρχους !!!).
            Ξέρουμε καλά ότι στην μέχρι σήμερα ελληνική φαυλότητα, πάρα πολλοί έγιναν πλούσιοι από τα σκουπίδια. Το κύριο κομμάτι της διαφθοράς στους Ο.Τ.Α. ήταν αυτό της διαχείρισης των απορριμμάτων. Το κύριο έξοδο επίσης αυτό. Οι φαύλες ελληνικές κυβερνήσεις είχαν το μερίδιό τους στην αθλιότητα και βαρβαρότητα αυτή που καταστρέφει την ίδια την Ελλάδα. Το ΛΑΪΚΟ ΚΙΝΗΜΑ έχει μία ακόμα σφαιρική και άξια κοινωνικά λύση.
            Πετάξτε τους πολιτικούς, τις κάστες και τα κόμματά τους στα σκουπίδια : το ΛΑΪΚΟ ΚΙΝΗΜΑ δημιουργεί ξανά πολιτισμό στην χώρα.   

            Το ΛΑΪΚΟ ΚΙΝΗΜΑ έχει τις πραγματικές λύσεις.

            ΛΑΪΚΟ ΚΙΝΗΜΑ, ΚΙΝΗΜΑ ΓΙΑ ΤΟ ΛΑΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Σχόλια

Ο χρήστης Spiros είπε…
Συμφωνω απολυτα, οσο για την κομποστοποιηση ειναι παρα πολυ απλη, αν υπαρχει χωρος ανοικτος, ακομα και με ενα απλο βαρελι μπορει να γινει. Απλα θελει μερικες τρυπες ενα ανοιγμα για να βγαινει το κομποστ χαμηλα, υγρασια και μερικους γαιοσκωλικες...το κανω ηδη, και μπορω να βοηθησω αν καποιος χρειαστει κατι.
Ο χρήστης ΛΑΪΚΟ ΚΙΝΗΜΑ είπε…
Σπύρο η συμμετοχή σου σε όλα είναι αναγκαία και ουσιαστική.
Ο χρήστης marianaonice είπε…
Απλό, λειτουργικό, εφαρμόσιμο και πάνω απ' όλα λυτρωτικό!
Μακάρι κάποτε να το εφαρμόζαμε. Θα ήταν η σωτηρία μας από πολλές απόψεις.

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟ ΖΗΤΗΜΑ: ΘΕΛΟΥΜΕ “ΙΔΕΕΣ” ή ΑΛΗΘΕΙΕΣ ? (του Δημ. Καραμήτσα)

Α. ΙΔΕΕΣ ή ΑΛΗΘΕΙΕΣ ?
Είναι τεράστιο πρόβλημα για την ανθρωπότητα το να "αναγνωρίζει" και να αποδέχεται ως υφιστάμενα, πράγματα που δεν υπάρχουν, που δεν ανταποκρίνονται στην αλήθεια. Το ψέμα, το ανύπαρκτο, το διεστραμμένο, ως παραδοχή δημιουργεί μία αντίστοιχα ψευδή, ανύπαρκτη και διεστραμμένη ακολουθία συμπερασμάτων και αποτελεσμάτων. Είναι αρχαιότατη ηδιαμάχη μεταξύ των ανθρώπων που πιστεύουν στο υπαρκτό και αληθές και σε αυτούς που πιστεύουν σε αξιωματικά κατασκευάσματα (ως τα σχηματοποιούμε με την πλατωνική έννοια της “ιδέας” = το ον εκ του μη όντος). Είναι η ίδια η προαιώνια ουσιαστική αντίθεση της ελληνικής φιλοσοφίας και σκέψης ευρύτερα, αφού στην Ελλάδα για πρώτη φορά στην γνωστή ανθρώπινη ιστορία, οι άνθρωποι διέλαθαν και διέφυγαν από τις αξιωματικές ιδέες του τότε κόσμου (όπως αυτή του θεού και των ελέω θεού μοναρχών ή των βασιλέων και αριστοκρατών με “θεϊκή” καταγωγή ή “ ανωτέρων και εξουσιαστών με “θεία βούληση” ή των φυσικών φαινομένων ως αποτέλεσμα της άμε…

“ΑΓΙΟΙ ΕΠΕΝΔΥΤΕΣ” : ΠΩΣ ΟΙ ΗΛΙΘΙΟΙ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΑΚΟΜΑ ΠΙΟ ΗΛΙΘΙΟΙ

Από τότε που γεννήθηκα ακούω συζητήσεις για “επενδυτές” που έφαγαν τα λεφτά και τα έστειλαν στο εξωτερικό. Από το σχέδιο Μάρσαλ, ως τα λεφτά των ασφαλιστικών ταμείων, από τα δάνεια της χούντας στους ημέτερους έως τις κρατικές και κοινοτικές επιδοτήσεις επενδύσεων και από τα “έργα”, το χρηματιστήριο ως τα χαμένα αποθεματικά των τραπεζών και τα θαλασσοδάνεια σε ημέτερους. Για να μην μιλήσω και για πριν τον πόλεμο με τους αντίστοιχους που σκότωναν την εργατιά. Αυτούς καλούν τα υποκείμενα της συμπολίτευσης και της αντιπολίτευσης και οι ρουφιάνοι της δημοσιογραφίας να σώσουν την χώρα ... να “επενδύσουν” ή ορθότερα να “απογδύσουν”. Για τους αγιογδύτες επενδυτές, αυτούς τους εκδοροσφαγείς των Ελλήνων φτιαχτήκαν τα “μνημόνια”, για να γονατίσει και άλλο ο λαός, για να του πιούν το αίμα φτηνά και χωρίς πολλές φωνές και όλοι αυτοί τον βιασμό, την δολοφονία, την ληστεία την αποκαλούν σωτηρία και τον βιαστή, τον δολοφόνο, τον ληστή τον χαιρετίζουν ως επενδυτή, στρώνοντας πορφυρά χαλιά και βάγια και…

“ΦΟΥΣΚΕΣ” & ΑΙΣΧΟΚΕΡΔΕΙΑ ΠΑΛΙ ΣΤΑ ΑΚΙΝΗΤΑ - ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΣΤΕ ΤΟΥΣ ΕΝΟΙΚΙΑΣΤΕΣ

ΦΟΥΣΚΕΣ” & ΑΙΣΧΟΚΕΡΔΕΙΑ ΠΑΛΙ ΣΤΑ ΑΚΙΝΗΤΑ                                               ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΣΤΕ ΤΟΥΣ ΕΝΟΙΚΙΑΣΤΕΣ
Οι τιμές των μισθωμάτων έχουν πάρει πάλι τον ανήφορο. Τριάρια 20ετίας σε μέσες αστικές περιοχές προσφέρονται προς ενοικίαση με μέσο όρο ενοικίου τα 700 ευρώ. Οι ιδιοκτήτες εκμεταλλευόμενοι το airbnbn έχουν ξεπεράσει τα ανεκτά όρια αισχροκέρδειας σε μια κοινωνία και οικονομία που χειμάζει μια 10ετία. Το να απαιτείται πολύ πάνω από έναν μέσο μηνιαίο μισθό μόνο για την κάλυψη της βασικής βιοτικής ανάγκης της στέγασης χαρακτηρίζει την έλλειψη κάθε έννοιας κοινωνικής συνείδησης και κοινωνικής αντίληψης. Δεν αναφερόμαστε στον μισθό εργατοϋπαλλήλου της ΕΓΣΣΕ ή στον μισθό που λαμβάνουν οι μερικώς απασχολούμενοι, εκεί τα πράγματα είναι απολύτως τραγικά. Με τέτοιες εξωφρενικές τιμές η στέγαση μιας οικογένειας είναι πραγματικά αδύνατη, ενώ το να δημιουργήσουν οικογένεια δύο νέοι άνθρωποι αποτελεί όνειρο θερινής νυκτός. Το οικονομικό πε…