ΛΑΪΚΟ ΚΙΝΗΜΑ
ΠΑΙΔΕΙΑ ΚΑΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ
Α’βάθμια και Β’βάθμια εκπαίδευση : ΟΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΠΑΙΔΕΙΑ ΤΗΣ ΓΝΩΣΗΣ
«ΑΥΤΗ Η ΧΩΡΑ ΔΕΝ ΑΝΤΕΧΕΙ ΑΛΛΟ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΠΑΙΔΕΙΑ
ΕΛΑΤΕ ΟΛΕΣ και ΟΛΟΙ ΝΑ ΤΗΝ ΑΛΛΑΞΟΥΜΕ»
Ξεκινάμε την παράθεση του προγράμματός μας στο πλαίσιο της κοινωνικής λειτουργίας από την παιδεία και το εκπαιδευτικό σύστημα.
Δεν είναι μόνο συμβολική η επιλογή αυτή είναι κυρίως ουσιαστική, καθώς η παιδεία και το εκπαιδευτικό σύστημα είναι η βάση για την διαμόρφωση μιας κοινωνίας, αλλά και το παραγόμενό της μπορεί να αποτελέσει κρίσιμη κοινωνική βάση για την μετεξέλιξη της κοινωνίας.
Θεωρούμε πως Ελλάδα είμαστε οι Ελληνες, οι κάτοικοι, οι πολίτες αυτής της χώρας. Είναι για εμάς σημαντικό να εννοηθεί αυτό από όλους. Το ανθρώπινο δυναμικό μιας χώρας και η ποιότητά του ορίζει σε απίστευτα μεγάλο και ουσιώδη βαθμό το είναι και το γίγνεσθαι, το παρόν και το μέλλον της.
Η Χώρα μας δεν αντέχει άλλο αυτή την παιδεία.
Ελάτε όλες και όλοι να την αλλάξουμε.
1. Ποιο εκπαιδευτικό σύστημα ακολουθεί η Ελλάδα;
Η Ελλάδα ακολουθεί εδώ και αρκετές δεκαετίες ένα εκπαιδευτικό σύστημα αντίστοιχο με τους στόχους του εφαρμοστέου συστήματος. Το εκπαιδευτικό σύστημα της Ελλάδας είναι απόλυτα προσαρμοσμένο στις ανάγκες, κελεύσματα και εν τέλει εντολές του συστήματος παραγωγής και λειτουργίας που ακολουθείται στον δυτικό κόσμο. Αυτή την κατεύθυνση και τη δομή έχει το εκπαιδευτικό μας σύστημα. Διδάσκει ανταγωνιστικότητα, ατομισμό, ωφελιμισμό, τυφλή υπακοή στην συστημική καταπίεση, πλήρη συστημική ενσωμάτωση, ακρισία, υποταγή.
Στην πραγματικότητα δεν πρόκειται για σύστημα ουσιαστικής παιδείας, αλλά για σύστημα προσαρμοσμένης τυφλής κοινωνικοποίησης και ένταξης στις έννοιες και τις αρχές του συστήματος.
Δεν αναπτύσσει την κριτική σκέψη, παρά μόνο την διατεταγμένη εκμάθηση. Στην ουσία διαχέεται από την λογική μιας παραγωγικής μονάδας του καπιταλισμού, ακολουθεί τις δομές και την λειτουργία του. Ο καλός μαθητής προετοιμάζεται για να γίνει καλός υπηρέτης του συστήματος από κορυφαία θέση, ο μέτριος από μέτρια θέση, ο κακός από κακή θέση. Πλήρης διαστρωμάτωση σύμφωνα με την πυραμίδα του καπιταλισμού. Πολλά θα μπορούσαν να γραφτούν ως κριτική για την ταύτιση του εκπαιδευτικού συστήματος με το σύστημα λειτουργίας της κοινωνίας, αλλά σκοπός μας δεν είναι η κριτική.
Το ίδιο το σύστημα είναι ταυτόχρονα κατά βάση ταξικό - οικοονομίστικο, ιδίως καθώς η έννοια δωρεάν παιδεία έχει καταντήσει πικρόχολο ανέκδοτο και αποτελεί κτήμα των λίγων, ανάλογα με την οικονομική τους ευχέρεια.
Ανακεφαλαιώνοντας θα μπορούσαμε σχηματικά να επισημάνουμε, ότι το σύστημα εκπαίδευσης της Ελλάδας είναι καταπιεστικό, μη θελκτικό, δεν ασχολείται με τον μηχανισμό κατάκτησης της γνώσης, αλλά με τη λειτουργική χρήση και εκμετάλλευση του ανθρώπου – μαθητή από το σύστημα. Αναπαράγει τις ταξικές ανισότητες, δεν προσφέρει γνώση, αλλά καταπιεστική αποστήθιση και είναι εν συνόλω αποτυχημένο.
Το εκπαιδευτικό σύστημα στην Ελλάδα, είναι ακόλουθο της θέσης της χώρας στον παγκόσμιο παραγωγικό καταμερισμό, αυτόν που προωθεί και επιβάλλει το παγκόσμιο διευθυντήριο. Είναι αποτυχημένο παραγωγικά και ουσιαστικά, είναι σύστημα παρίας, καθώς αυτή είναι η αντίστοιχη θέση της Ελλάδας στον παγκόσμιο καταμερισμό. Είναι επίσης αποτυχημένο ως αντίστοιχο των μηχανισμών λειτουργίας της ελληνικής κοινωνίας. Κουβαλά τις ίδιες κοινωνικές παθογένειες και προσαρμόζεται σε αυτές.
Αυτό που το σύστημα προβάλει ως λύση είναι η εντατικοποίηση (με βάση τους δικούς του όρους και αντίστοιχα με την εντατικοποίηση της εργασίας όλων), ο άκρατος ατομισμός – ανταγωνισμός, η περαιτέρω καπιταλιστική εξειδίκευση- μονομέρεια. Στην πραγματικότητα το σύστημα αυτό εφαρμόζεται στην Ελλάδα τα τελευταία 20 και πλέον έτη. Τι κατάφερε; Πόσο οικτρά απέτυχε ; Τα συμπεράσματα της αποτυχίας ανήκουν στο ίδιο το σύστημα. Ξέρετε γιατί απέτυχε, διότι είναι πλήρως ενταγμένο στο σύστημα καταμερισμού που επιβάλλει - όχι ο τόπος και οι ανάγκες του – αλλά το παγκόσμιο σύστημα και οι εντολές του για την Ελλάδα.
Το σχολείο - εξεταστικό κέντρο, τα συνεχή τεστ και διαγωνίσματα, η γνωστική καταπίεση, ο μηδενικός ελεύθερος χρόνος είναι όλα γνωρίσματα του συστήματος και όλα καταστροφικά για τον άνθρωπο, το νέο, το μαθητή και την πραγματική παιδεία και γνώση.
Ετσι αχρηστεύονται γενιές και γενιές Ελλήνων, έτσι μαθαίνουν να υπακούουν, να εργάζονται και να καταναλώνουν σύμφωνα με τις εντολές του συστήματος.
Είναι σαφές ότι χρειαζόμαστε μιαν άλλη παιδεία, μία εκπαίδευση που θα είναι αποτελεί πραγματική διαδικασία παιδείας, μία εκπαίδευση που θα είναι προσανατολισμένη στον Ελληνα - άνθρωπο, στον τόπο του, στις ανάγκες του, μια παιδεία πραγματικής γνώσης και ουσίας που θα διαμορφώνει ελεύθερα και δημιουργικά σκεπτόμενους ανθρώπους και όχι άβουλα υποκείμενα προς εκμετάλλευση και χειραγώγηση. Δεν θα αναφερθούμε περαιτέρω στην καταστροφική λειτουργία του συστήματος, θα καταντήσει φλυαρία, αφού το χάλι της παιδείας το βιώνουμε όλοι πολύπλευρα είτε ως μαθητές, είτε ως νέοι, είτε ως γονείς, είτε ως άνθρωποι που λειτουργούμε σε αυτή την κοινωνία.
2. ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΠΑΙΔΕΙΑ ΤΗΣ ΓΝΩΣΗΣ ;
ΟΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΛΑΪΚΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ
Μετά από πολλή περίσκεψη, αναζήτηση και μελέτη για την ουσιαστική παιδεία της γνώσης καταλήξαμε σε ουσιαστικές αντίστοιχα λύσεις. Μέλη του κινήματος είχαν εδώ και χρόνια μελετήσει και προβάλλει τις λύσεις. Ουσιαστικά στηριζόμαστε και πάλι στον άνθρωπο και τις πραγματικές ανάγκες του, εκφράζουμε και υλοποιούμε την ανάγκη του ανθρώπου για πραγματική κατανόηση του κόσμου και γνώση. Στην ουσία προτείνουμε και εφαρμόζουμε ένα Ελληνικό σύστημα, ένα σύστημα δομημένο και δοκιμασμένο στην αρχαία Ελλάδα, ένα σύστημα που παρήγαγε σοφούς μα και ελεύθερους ανθρώπους και πραγματικούς πολίτες.
Εδώ τίθενται οι τελικές προτάσεις της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης στην Α’βάθμια και Β’βάθμια εκπαίδευση. Προτάσεις που εκφράζουν, όχι μόνο τις ανάγκες των μαθητών και των γονιών, αλλά και της ίδιας μας της κοινωνίας. Οι προτάσεις μας υλοποιούνται χωρίς να απαιτούνται πρόσθετα κονδύλια για περίεργες και ύποπτες υλικοτεχνικές υποδομές ή για χρηματοδοτήσεις σχολικών βιβλίων. Θεωρούμε βεβαίως αυτονόητο ότι κάθε σχολείο πρέπει να έχει αναγνωστήριο, βιβλιοθήκη και επαρκή αριθμός ηλεκτρονικών υπολογιστών συνδεδεμένων με βιβλιοθήκες και «τράπεζες» πληροφοριών.
Τι προτείνουμε;
Α. Την πραγματική μεταρρύθμιση και πλήρη αλλαγή του εκπαιδευτικού συστήματος με αλλαγή φιλοσοφίας, ώστε το σχολείο να αποτελεί σχολείο δημιουργικής γνώσης, σχολείο διδαχής και κατάκτησης του μηχανισμού της γνώσης. Σχολείο, όπου διδάσκεται η εύρεση και η ελεύθερη πρόσβαση στην γνώση – πληροφορία, η κατανόηση και ανάλυσή της, η σύνθεση απόψεων και θέσεων και η κατόπιν ελευθέρου διαλόγου σύνθεση της τελικής θέσης.
Ο προσανατολισμός της παιδείας πρέπει να είναι στο να παράγει ελεύθερους και δημιουργικά σκεπτόμενους ανθρώπους. Ανθρώπους που γνωρίζουν που και πώς να ερευνήσουν, να αναλύσουν, να κρίνουν και να συνθέσουν δημιουργικά και όχι ανθρώπους που έχουν βιώσει τον πειθαναγκασμό ως μόνο μέσο κοινωνικής επιβίωσης. Η δημοκρατία, η ελευθερία, ο διάλογος πρέπει να είναι απαραίτητα συστατικά στοιχεία του τρόπου εκπαίδευσης των νέων. Οι άνθρωποι που γνωρίζουν την διαδικασία παραγωγής της γνώσης θα είναι αυτοί που θα μπορούν να εννοήσουν, να κατανοήσουν, να συνθέσουν και να παράγουν το μέλλον της πατρίδας μας και όλου του πλανήτη.
Λέμε όχι στο σημερινό σχολείο, που λειτουργεί σαν κρεατομηχανή ανθρώπων και συνειδήσεων, που διδάσκει τον άκρατο ατομικιστικό ανταγωνισμό, αντί για την κοινή προσπάθεια και συλλογικότητα, που διαχωρίζει τους ανθρώπους από τις πρώτες κιόλας τάξεις, που αυταρχικά αναγκάζει και διδάσκει την υποταγή και προσφέρει προπαρασκευασμένες υποχρεωτικές πληροφορίες, παράγει άβουλους υποψήφιους πειθήνιους εργαζόμενους, χωρίς συγκρότηση κρίσης και σκέψης και λειτουργεί ως εξεταστικό κέντρο εισαγωγικό για τα Α.Ε.Ι.
Δυστυχώς σήμερα, εκεί που σταματά η λογική αρχίζει το σχολείο !!!. Αλλιώς, με ποιο τρόπο να χαρακτηρίσουμε την εξόντωση των νέων ανθρώπων, από τις πρώτες κιόλας τάξεις του δημοτικού, με ασφυκτικά προγράμματα και υποχρεωτικά πλαίσια πρόσληψης και αναμασήματος πληροφοριών, που τελικά απαγορεύεται να κρίνουν και να κατανοήσουν σε βάθος. Η γνώση δεν μπορεί να είναι εντολή και μάλιστα παράλογη και οι διδάσκοντες δεν μπορούν να μετατρέπονται σε όργανα εκμάθησης της τυφλής υπακοής. Το σχολείο δεν πρέπει να είναι πειθαναγκαστικό «καψόνι» και τόπος βασανιστηρίων για τους μαθητές, αλλά να γίνει τόπος ελευθερίας και γνώσης.
Απαιτείται συνεπώς πλήρης αλλαγή της φιλοσοφίας και της νοοτροπίας του σχολείου βασισμένη στις αρχές της έρευνας και της ελεύθερης πρόσβασης στις πηγές και στην γνώση, μελέτη, ανάλυση και σύνθεση, σύνταξη αρχικής εισήγησης, κοινός ελεύθερος διάλογος όλων, κατάληξη με δημοκρατικές διαδικασίες στις τελικές λύσεις, στο τελικό παραγόμενο κείμενο.
Β. Χρειάζεται άμεσα τροποποίηση – αλλαγή του αντικειμένου των βιβλίων, μαθημάτων και (κυρίως) της διδασκαλίας/εξέτασης, ώστε οι μαθητές να μην γίνονται αποδέκτες, αποστηθιστές – ψιττακιστές άχρηστων ειδικών γνώσεων, αλλά πρωτίστως να μαθαίνουν και να κατανοούν την ουσιαστική σημασία κάθε μαθήματος, την έννοια της κοινωνικής – γνωσιακής του χρησιμότητας, την ανάλυση και την σύνθεση ως μέσο κατανόησης και χρήσης της γνώσης και την κριτική, δημιουργική προσέγγιση του γνωστικού αντικειμένου. Απαιτείται κατάργηση των περισσοτέρων βιβλίων και συγγραφή και δωρεάν διανομή βιβλίων ουσιαστικής ανάλυσης και γνώσης (π.χ. αναλυτική γραμματική όπως αυτή του Μ. Τριανταφυλλίδη, βιβλίο μαθηματικών που να περιέχει και να αναλύει τις βασικές έννοιες και διαδικασίες). Στα βιβλία αυτά θα μπορούν άμεσα να ανατρέχουν οι μαθητές για να βρίσκουν λύσεις. Η εξοικονόμηση πόρων και η διάθεσή τους για άλλες αναγκαίες δραστηριότητες της παιδείας θα είναι τεράστια.
Γ. Εκτός από την πλήρη αλλαγή του τρόπου διδασκαλίας απαιτείται και αλλαγή σειράς μαθημάτων. Ιδίως απαιτείται η εισαγωγή μαθημάτων που είναι άμεσα συνδεδεμένα με την ζωή του ανθρώπου, όπως το μάθημα «Η ΤΕΧΝΗ ΤΟΥ ΝΑ ΖΕΙΣ» και ο πολιτισμός («ΙΣΤΟΡΙΑ ΚΑΙ ΚΡΙΤΙΚΗ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ» ). Στα μαθήματα αυτά ο άνθρωπος διδάσκεται την ουσία του όντος του, τις ανάγκες του, την ανάγκη επιλογής, τον τρόπο ζωής και επιβίωσης του ανθρώπου. Διδάσκεται επίσης τον ανθρώπινο πολιτισμό, τους λόγους δημιουργίας του και τους σκοπούς του, τα ρεύματα και τις απόψεις. Τα νέα μαθήματα είναι αναγκαία για να αποκτήσει ο μαθητής σφαιρική ουσιαστική γνώση του εαυτού του και του κόσμου του.
Δ . Το πρακτικό παράδειγμα της παιδείας της γνώσης
1. Δεν υπάρχει διδασκαλία και εξέταση με την μέχρι σήμερα μορφή τους.
2. Ο δάσκαλος ή καθηγητής παρουσιάζει το γενικό αντικείμενο του μαθήματος – θέματος και, εν συνεχεία, τις θεματικές ενότητες. Οι μαθητές έχουν το δικαίωμα να προσθέσουν και άλλες. Ο δάσκαλος ή καθηγητής σε κάθε θέμα κάνει μια αρχική ενημερωτική εισήγηση, ώστε να μπορούν οι μαθητές να εντοπίσουν και να συλλάβουν το αντικείμενο (αυτή υποκαθιστά την διδασκαλία), π.χ. η μάχη του Μαραθώνα: τόπος, χρόνος, αντιμαχόμενοι, ιστορικές συνθήκες.
3. Οι μαθητές ερωτώνται, εάν κάποιος θέλει να ασχοληθεί με το θέμα. Οποιος ενδιαφέρεται (ή μεταξύ περισσοτέρων επιλέγεται δημοκρατικά από τους συμμαθητές του) αναλαμβάνει σε κάποιο επαρκή χρόνο να παρουσιάσει ο ίδιος στους υπόλοιπους τα συμπεράσματά του ως εισήγηση προς την τάξη.
4. Ο καθηγητής δίνει στους μαθητές κάποιες ενδεικτικές πηγές γνώσης. Ο μαθητής μπορεί ελεύθερα να ψάξει και σε άλλες πηγές. Η ενέργεια αυτή προάγει και διδάσκει την ελεύθερη αναζήτηση της γνώσης πέρα από τον εγκλωβισμό σε ένα βιβλίο, σε μία άποψη … . Διαμορφώνονται με τον τρόπο αυτό άνθρωποι που ενεργούν ελεύθερα, που αναζητούν τις πηγές της γνώσης. Ταυτόχρονα, ο άνθρωπος – μαθητής μαθαίνει την ελεύθερη αναζήτηση, τον τρόπο πρόσβασης στην γνώση σφαιρικά και αποφεύγεται η διατεταγμένη μονομέρεια και ο ψιττακισμός («παπαγαλία») του βιβλίου. Ο δυτικότροπος σχολαστικισμός καταργείται. Στο Γυμνάσιο και στο Λύκειο μπορεί ο μαθητής να καλείται να ερευνήσει μόνος του τις πηγές (π.χ. να διασώσει την γνώση – άποψη προηγούμενων γενιών για ένα θέμα ή γεγονός). Πρόκειται για το στάδιο της εντελώς αυτόνομης έρευνας.
5. Ο μαθητής που αυτοπροτάθηκε ή επιλέχθηκε για την εισήγηση βρίσκει τις πηγές, αναλύει ο ίδιος, επιλέγει αυτά που θεωρεί ουσιώδη (σύνθεση) και παρουσιάζει την εργασία – εισήγησή του στους συμμαθητές του (μαζί με τις πηγές – βιβλιογραφία). Πρόκειται για ένα από τα ουσιωδέστερα στάδια και μεθόδους ατομικής κατάκτησης της γνώσης. Είναι η αρχαία ανάλυση και σύνθεση, η εφαρμοσμένη λογική επαγωγή, η ουσία της κατανόησης και της γνώσης. Το γεγονός η γνώση – εισήγηση παράγεται για τους πολλούς (συμμαθητές), οι οποίοι και την κρίνουν και ως δικό τους κτήμα – γνώσης αποκλείει την προσωπική ατομικίστικη θεώρηση για τον μαθητή και την οίηση. Ουσιαστικά δημιουργεί συνθήκες διδασκαλίας της συλλογικότητας, της ομαδικότητας, της κοινωνικής χρησιμότητας του ατόμου – μαθητή.
6. Ο μαθητής παρουσιάζει την εισήγησή του και την αναλύει, όταν και όπου χρειάζεται. Ακολουθεί ο διάλογος, η συζήτηση του θέματος από όλη την τάξη και για χρόνο ικανό, ώστε όλοι να μετάσχουν ίσα και το θέμα να αναλυθεί σε βάθος το θέμα. Ο δάσκαλος - καθηγητής ελέγχει διακριτικά και ωθεί στην συμμετοχή. Διευθύνει τον διάλογο και παρεμβαίνει μόνο όταν αυτός παρεκκλίνει από τους κανόνες. Λέει την γνώμη του επί της ουσίας μόνο αν και όταν του το ζητήσουν οι μαθητές. Το στάδιο αυτό είναι το ουσιαστικό στάδιο εκμάθησης των συνθηκών ίσου διαλόγου. Στο ίδιο στάδιο ελέγχεται η πραγματική δημιουργία της εισήγησης από τον μαθητή, καθώς είναι αναγκασμένος από τον διάλογο να απαντά και να αναλύει τις θέσεις του.
7. Ακολουθεί ένα στάδιο δημοκρατικής ελεύθερης σύνθεσης και επιλογής της τελικής θέσης της τάξης επί του θέματος. Ένα σχολείο δημοκρατίας και σύνθεσης που προκαλείται από τον ελεύθερο ίσο διάλογο.
8. Οι αρχικές μελέτες αλλά και τα τελικά πορίσματα, όχι μόνο δημοσιεύονται στο διαδίκτυο, αλλά συγκεντρώνονται κάθε χρόνο και αρχειοθετούνται από κάθε σχολείο, ώστε να διασώζεται η παραγωγή απόψεων και γνώσης και να αποτελεί εργαλείο για τις επόμενες γενιές μαθητών και την κοινωνία. Η παραγωγή γνώσης για όλους είναι γεγονός.
9. Κάθε χρόνο ως επιπλέον κίνητρο μπορούν να βραβεύονται οι καλύτερες μελέτες σε επίπεδο σχολείου, αλλά και πανελλαδικά ή καλύτερα να παρουσιάζονται απλώς σε εκδηλώσεις. Τόσο οι ανά σχολείο μελέτες, όσο και οι πανελλαδικά βραβευμένες μπορούν να συγκροτήσουν ενδεικτικά εγχειρίδια – βιβλία, ανά σχολείο, αλλά και πανελλαδικά, ώστε να καταργηθεί ο αναχρονιστικός και προσοδοφόρος για κάποιους θεσμός του ενός βιβλίου. Με τα χρήματα που εξοικονομούνται μπορούν να γίνουν πάρα πολλά σε θέματα υποδομών και έρευνας.
10. Είναι ευνόητο ότι οι ανωτέρω μελέτες μπορούν να είναι και ομαδικές, αλλά να φτιάξουν και να παρουσιάσουν ελεύθερα οι ενδιαφερόμενοι μαθητές και άλλες. Εισαγωγή συνεπώς και συλλογικών μελετών και συλλογικών κοινωνικών δράσεων.
11. Διασφαλίζεται η συμμετοχή όλων στην διαδικασία αυτή και σε κάθε ένα από τους ανωτέρω ρόλους. Η εξέταση καταργείται και αντικαθίσταται από την συμμετοχή. Τα διαγωνίσματα και οι τελικές εξετάσεις καταργούνται. Ως τελικές εξετάσεις οι μαθητές καλούνται να αναλύσουν ένα θέμα που τους έκανε εντύπωση από όσα αναλύθηκαν μέσα στην χρονιά και να εκθέσουν τις θέσεις τους.
Ε. Τι επιτυγχάνουμε (μεταξύ πολλών άλλων) με τον τρόπο λειτουργίας και διδασκαλίας αυτό:
- Καταλύουμε την στείρα διαδικασία πρόσληψης ετεροκαθοριζόμενης «γνώσης». Ο μαθητής παύει να είναι «φυτό» και μετατρέπεται σε δημιουργικά σκεπτόμενο άνθρωπο.
- Ο μαθητής μαθαίνει που και πώς να ψάχνει την γνώση – πληροφορία, αποκτά ελεύθερη επαφή με τις πηγές.
- Ο μαθητής μαθαίνει να αναλύει τις πηγές, να κρίνει την «πληροφορία».
- Ο μαθητής μαθαίνει να συνθέτει μέσα από το γνωστικό αντικείμενο, να διαμορφώνει άποψη και να την παρουσιάζει στους υπολοίπους.
- Ο ίσος διάλογος γίνεται κομμάτι της εκπαίδευσης και μέρος του μηχανισμού λειτουργίας και κατάκτησης της γνώσης.
- Η δημοκρατία εισάγεται ως τρόπος λειτουργίας της κοινωνίας των μαθητών και αυριανών πολιτών.
- Αναπτύσσεται η συλλογικότητα μεταξύ των μαθητών. Κατασιγάζεται ο άκρατος ατομικιστικός ανταγωνισμός και η γνώση γίνεται συλλογική προσπάθεια.
- Διασώζεται η γνώση που παράγουν οι μαθητές και αυτή γίνεται χρήσιμο εργαλείο για όλους.
- Διαχέεται σε όλους η γνώση, μέσα από την συλλογική εργασία και γίνεται πραγματικά αγαθό κοινωνικής ιδιοκτησίας.
- Η πρότασή μας δημιουργεί σκεπτόμενους, ελεύθερους ανθρώπους, που μπορούν να ερευνήσουν, να κρίνουν και να διαμορφώσουν θέση για καθετί που αντιμετωπίζουν στην ζωή τους. Η δημιουργία, ο διάλογος, η δημοκρατία γίνονται συνείδηση και τρόπος σκέψης και ζωής.
- `Ο δάσκαλος ή ο καθηγητής απλά συντονίζει και δεν λειτουργεί ως φορέας άκριτης εξουσίας, δεν εκδίδει ατομικές κανονιστικές πράξεις ή διατάγματα, αλλά διδάσκει τον τρόπο σκέψης, ανάλυσης και σύνθεσης. Απελευθερώνεται και γίνεται αρωγός και συμπαραστάτης των μαθητών και όχι δυνάστης και τμήμα του μηχανισμού επιβολής.
- Καταργείται ο αυταρχισμός, η μονολιθικότητα, η παραγωγή πειθαναγκασμένων ανθρώπων που είναι έτοιμοι να δεχθούν ως δεδομένο το καθετί και από όποια εξουσία και εάν προέρχεται..
ΣΤ. Αλλαγή του διοικητικού οργανογράμματος των σχολείων, ώστε να καταστούν πιο ανοικτά και δημοκρατικά. Ενεργός αποφασιστική συμμετοχή των τοπικών κοινωνιών και των γονέων με θεσμούς άμεσης δημοκρατικής νομιμοποίησης, που ελέγχουν, μετέχουν στα όργανα διοίκησης και προτείνουν (βλ. «Δημοκρατικές Κοινωνικές Αρχές»).
Ζ. Κατάργηση του θεσμού της αποβολής και των πειθαρχικών κυρώσεων στους μαθητές και αντικατάστασή τους από θεσμούς που προβάλλουν την γνώση, π.χ. μια εργασία που παρουσιάζεται στους συμμαθητές σχετική με το αντικείμενο που προκάλεσε την επιβολή της μελέτης. Συναπόφαση από τους συμμαθητές για την επιβολή της.
Η. Συγγραφή ή επιλογή βιβλίων κατά τα ήδη εκτεθέντα και σε κάθε περίπτωση βιβλίων που έχουν αρχή, μέση και τέλος, που αποτελούν ενότητα γνώσης και όχι αποσπάσματα … (αποσπασματική γνώση), φλιναφήματα ή άνωθεν επιβολές άποψης.
Θ. Τροποποίηση – αλλαγή του αντικειμένου των βιβλίων μαθημάτων, ώστε οι μαθητές να μην γίνονται αποδέκτες, αποστηθιστές – ψιττακιστές άχρηστων ειδικών γνώσεων, αλλά πρωτίστως να μαθαίνουν και να κατανοούν την ουσιαστική σημασία κάθε μαθήματος, την έννοια της κοινωνικής – γνωσιακής του χρησιμότητας, την ανάλυση και την σύνθεση ως μέσο κατανόησης και χρήσης της γνώσης, κριτική προσέγγιση του γνωστικού αντικειμένου.
Ι. Τροποποίηση των εκπαιδευτικών προγραμμάτων, κατάργηση ή τροποποίηση μαθημάτων χωρίς ουσιαστικό περιεχόμενο, εισαγωγή νέων μαθημάτων που βοηθούν στην εμβάθυνση της διαδικασίας έρευνας, ανάλυσης – σύνθεσης, κατανόησης και κριτικής σκέψης. Μαθήματα πολιτισμού, δημοκρατίας και ουσιαστικής κοινωνικής σκέψης. Δυνατότητα των μαθητών και των εκπαιδευτικών στην από κοινού διαμόρφωση τους εκπαιδευτικού προγράμματος.
ΙΑ. Καταργούνται οι βαθμολογίες και ανά τρίμηνο δίδονται παρατηρήσεις για την παρουσία, τα θετικά στοιχεία του μαθητή με προτάσεις για την αξιοποίησή τους και τα αρνητικά με προτάσεις για την βελτίωσή τους. Τα αποτελέσματα αποτελούν αντικείμενο ανοιχτής συζήτησης στην τάξη. Επιβράβευση της ενεργούς συμμετοχής με επαίνους, αυτοί αποτελούν και τον βαθμό στο τέλος της τάξης.
ΙΒ. Εξασφάλιση του αναγκαίου για κάθε άνθρωπο και μαθητή ελάχιστου ελεύθερου χρόνου με ευθύνη του σχολείου.
ΙΓ. Η παραπαιδεία απαγορεύεται και παύει να είναι αναγκαία. Ολοι οι άνεργοι εκπαιδευτικοί, σε πρώτο στάδιο, προσλαμβάνονται και εργάζονται παράλληλα σε σχολεία και σε φορείς κοινωνικής επιμόρφωσης.
ΙΔ. Θεσπίζονται φορείς εκπαιδευτικών με ευρεία δημοκρατική κοινωνική συμμετοχή που έχουν λόγο και έλεγχο σε κάθε εκπαιδευτική δραστηριότητα.
ΙΕ. Η εισαγωγή στα Α.Ε.Ι. πρέπει να είναι ελεύθερη. Μέχρι τούτο να επιτευχθεί, η επιλογή των εισακτέων γίνεται με την αντικατάσταση των εξετάσεων σε στείρες γνώσεις από την σύνταξη μελετών – εκθέσεων που περιέχουν την αναγκαία γνώση (π.χ. στο ανωτέρω θέμα της ιστορίας).
Εχουμε την πεποίθηση πως τα ανωτέρω αποτελούν αναγκαιότητα για να λύσουμε τα κυρίαρχα ζητήματα που ταλανίζουν τα παιδιά, τους νέους μας και όλη την χώρα σχετικά με την α’ βάθμια και β’ βάθμια εκπαίδευση.
Να την μετουσιώσουμε από παιδεία της καταπίεσης, του ατομισμού και της καταστροφής ταλέντων και συνειδήσεων σε μία παιδεία των ελεύθερα και δημιουργικά σκεπτόμενων ανθρώπων. Ανθρώπων που θα έχουν κατακτήσει τον μηχανισμό της γνώσης και της κρίσης, που θα αναλύουν και θα συνθέτουν, που θα διαλέγονται και θα σκέπτονται δημοκρατικά, ανθρώπων που θα μπορούν να διαμορφώσουν ένα ουσιαστικό μέλλον για την χώρα μας.
ΛΑΪΚΟ ΚΙΝΗΜΑ : ΑΛΛΑΖΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ, ΤΗΝ ΚΑΝΟΥΜΕ ΑΛΗΘΙΝΗ !!!
38 σχόλια:
Βεβαια θα πρεπει να εκπαιδευτουν και οι δασκαλοι απο δημοσιοι υπαλληλοι σε πραγματικους φορεις γνωσεις και παιδειας, πιστευω οτι αν γινουν αυτα που αναφερονται θα λυσουν τα χερια σε πολλους απο αυτους που πραγματικα θελουν να διδαξουν, και οχι απλα να τελειωνουν με το 6ωρο και την υποχρεωτικη υλη του υπουργειου...ασχετα αν εχει μαθει η οχι ο μαθητης...
Ετσι είναι Σπύρο. Χρειάζεται συνείδηση ... .
Υπάρχουν όμως και οι Δημοκρατικές Κοινωνικές Αρχές, οι ενεργοί ουσιαστικά πολίτες που θα "προσέχουν" τα βαρίδια.
Το σχέδιο - πρόγραμμα για την Ελλάδα του αύριο είναι έτοιμο. Απλά βγαίνει σε τμήματα.
ΠΑΙΔΕΙΑ ΚΑΙ ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ....ΠΩΣ ΝΑ ΑΛΛΑΞΕΙΣ ΤΗΝ ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ ΜΥΡΙΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΠΟΥ ΤΗΝ ΕΧΟΥΜΕ (ΜΑΖΙ ΚΑΙ ΕΓΩ )ΕΝΕΡΓΗ. ΕΓΩ ΕΙΜΑΙ ΕΤΟΙΜΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ, ΑΝ ΕΙΝΑΙ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΣΙΜΟ...ΑΝΑΜΕΝΩ, ΚΑΙ ΤΗΝ ΣΥΝΟΛΙΚΗ ΚΟΥΒΕΝΤΑ ΓΙΑΤΙ ΔΕ ΒΛΕΠΩ ΖΩΝΤΑΝΙΑ ΣΤΑ ΣΧΟΛΙΑ... :)
ανενεργη ηθελα να πω, αλλα στην ταχυτητα,,,
Ιδίως απαιτείται η εισαγωγή μαθημάτων που είναι άμεσα συνδεδεμένα με την ζωή του ανθρώπου, όπως το μάθημα «Η ΤΕΧΝΗ ΤΟΥ ΝΑ ΖΕΙΣ» και ο πολιτισμός («ΙΣΤΟΡΙΑ ΚΑΙ ΚΡΙΤΙΚΗ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ» )
Μήπως μπορούμε να πούμε πόσες ώρες εβδομαδιαίως θα γίνονται αυτά και ποιά μαθήματα θα αφαιρεθούν για να πάρουν την θέση τους????
Η πρακτική εφαρμογή των όσων λέμε είναι το ζήτημα. Όχι μια αερολογία στο βρόντο.
Βάζουμε νέα μαθήματα. Ωραία. Ποια θα βγάλουμε?
--------
Στην Α Γυμνασίου σε όλες τις χώρες της Ευρώπης κάνουν 3 ώρες Φυσική και δύο Χημεία.
Εδώ κάνουμε Μηδέν ώρες και στα δύο και κάνουμε στην θέση τους Λογοτεχνικά Κείμενα>
Για να μπούνε τα νέα μαθήματα που λες τι προτείνεις? Να βγάλουμε και τα Μαθηματικά???
"Η παραπαιδεία απαγορεύεται και παύει να είναι αναγκαία. Ολοι οι άνεργοι εκπαιδευτικοί, σε πρώτο στάδιο, προσλαμβάνονται και εργάζονται παράλληλα σε σχολεία και σε φορείς κοινωνικής επιμόρφωσης."
Σήμερα οι διορισμένοι καθηγητές είναι 70.000. Οι αδιόριστοι είναι γύρω στις 150.000
Ωραία τους προσλαμβάνουμε όλους. Ποιός τους πληρώνει. Εδώ σε λίγο δεν θα έχουμε να πληρώσουμε τους υπάρχοντες.
Πες, ακριβώς, που θα βρεθούν τα επιπλέον εκατομμύρια για να πληρωθούν αυτοί!!!!!
"Η εισαγωγή στα Α.Ε.Ι. πρέπει να είναι ελεύθερη."
Ωραία. Αυτό σημαίνει τριπλασιασμό, ίσως και τετραπλασιασμό των φοιτητών. Σήμερα είναι 500.000. Θέλουμε νέα Πανεπιστήμια. Νέα κτίρια. Νέους καθηγητές Πανεπιστημίων. Νέα εργαστήρια.
Δηλαδή κι άλλα δισεκατομμύρια.
Ποιός θα τα δώσει???
Το κουμπί είναι που θα βρεθούν τα λεφτά>
Το άλλο είναι όταν όλοι μπαίνουν στο Πανεπιστήμιο ποιός θα διαβάζει??
Άμα έχω ελεύθερη είσοδο στο Πανεπιστήμιο γιατί να ανοίγω βιβλίο?????????????????????????
"Τα διαγωνίσματα και οι τελικές εξετάσεις καταργούνται. Ως τελικές εξετάσεις οι μαθητές καλούνται να αναλύσουν ένα θέμα που τους έκανε εντύπωση από όσα αναλύθηκαν μέσα στην χρονιά και να εκθέσουν τις θέσεις τους."
Και ο βαθμός πως θα μπει. Είσαι π.χ. καθηγητής Μαθηματικών. Πως θα βαθμολογήσεις μαθητές που στο τέλος ο καθένας θα σου λέει ότι του έκανε εντύπωση!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Εκτός αν εννοείς κατάργηση και της βαθμολογίας!!!
Έχεις μπει ποτέ σε τάξη??? Είναι σαν να έχεις απέναντι άγρια θηρία. Το μόνο που τους συγκρατεί να κάθονται στα θρανία και να μην χορεύουν σαν ινδιάνοι όρθιοι είναι η βαθμολογία.
Αν καταργηθεί, τότε με ποιόν τρόπο θα αναγκάσεις τον μαθητή να κάτσει και να σε ακούσει??? Με την πειθώ????
Ο μαθητής δεν θέλει να ακούσει τίποτα. Θέλει να παίξει, να κάνει την πλάκα του, να ουρλιάξει, να σε βρίσει. Πως θα το αντιμετωπίσεις???
Δηλαδή ξέρεις κάποιον που θέλει να μάθει Άλγεβρα, εξισώσεις, Γεωμετρία, Τριγωνομετρία, Φυσική, Χημεία, Βιολογία, Γεωλογία, Αστρονομία χωρίς το φόβο της αξιολόγησης???
"Καταργούνται οι βαθμολογίες και ανά τρίμηνο δίδονται παρατηρήσεις για την παρουσία, τα θετικά στοιχεία του μαθητή με προτάσεις για την αξιοποίησή τους και τα αρνητικά με προτάσεις για την βελτίωσή τους."
Τώρα το είδα!!! χα..χα..
Χωρίς βαθμολογία δεν θα διαβάζει κανείς θετικά μαθήματα (π.χ. Μαθηματικά). Ο μαθηματικός καθηγητής ποιά θετικά στοιχεία θα αναφέρει.
Παρουσίες θα παίρνονται ή θα καταργηθούν κι αυτές?
Απαντήσεις σε αυτά έχεις??????
"Θεσπίζονται φορείς εκπαιδευτικών με ευρεία δημοκρατική κοινωνική συμμετοχή που έχουν λόγο και έλεγχο σε κάθε εκπαιδευτική δραστηριότητα."
Υπάρχει η ΟΛΜΕ (με δεκάδες ΕΛΜΕ ανά νομό) και η αντίστοιχη των δασκάλων. Υπάρχουν οι οργανώσεις των γονέων. Υπάρχουν οι σύμβουλοι.
Υπάρχουν οι μαθητικές κοινότητες.
Τι άλλο πια να βάλουμε????
Ήδη επικρατεί βαβέλ. Συζητήσεις επί συζητήσεων χωρίς αποτέλεσμα και συμφωνίες. Στο βρόντο. Έτσι να περνά η ώρα και να πέφτει ο μισθός. Οι μισές διδακτικές ώρες ξοδεύονται σε συνεδριάσεις, γιορτές, εκδρομές. Να τις αυξήσουμε?????
"Καταργείται ο αυταρχισμός, η μονολιθικότητα, η παραγωγή πειθαναγκασμένων ανθρώπων που είναι έτοιμοι να δεχθούν ως δεδομένο"
Εσύ κάνεις μάθημα και πέντε μαθητές κάνουν πλάκα και ουρλιάζουν.
Πως τους αντιμετωπίζεις? Τι τους λες? Γιατί να πεισθούν για οτιδήποτε?? Δεκαπεντάχρονοι είναι!!! Μόνο ο χαβαλές τους νοιάζει!!!! Αν δεν υπάρχουν ποινές και βαθμολογίες γιατί να σταματήσουν????
Δηλαδή, εσύ, στην θέση τους θα καθόσουν να ακούς για "λύση δευτεροβάθμιων εξισώσεων" όταν μάλιστα έχεις αδυναμία αντίληψης των μαθηματικών και δεν θα τόριχνες στον χαβαλέ ώστε να εμποδίσεις το μάθημα (για να μην φανεί π.χ. η φυσική αυτή αδυναμία σου που ενδεχομένως θα σε έριχνε στα μάτια των κοριτσιών της τάξης)?????
Έχεις πρόταση και όχι αερολογία???
"Ζ. Κατάργηση του θεσμού της αποβολής και των πειθαρχικών κυρώσεων στους μαθητές και αντικατάστασή τους από θεσμούς που προβάλλουν την γνώση, π.χ. μια εργασία που παρουσιάζεται στους συμμαθητές σχετική με το αντικείμενο που προκάλεσε την επιβολή της μελέτης. Συναπόφαση από τους συμμαθητές για την επιβολή της."
Ένας μαθητής που κάνει χαβαλέ και δει ότι δεν υπάρχουν ποινές θα δεχτεί να κάνει μια εργασία ως τιμωρία???
Ξέρεις ότι και οι μελλοντικοί εγκληματίες και οι δολοφόνοι στην νεανική τους ηλικία είναι μαθητές??
Πως θα τισαθευτούν αυτοί? Και οι δωδεκάχρονοι μαθητές πως θα πειστούν να εγκρίνουν μια οποιαδήποτε τιμωρία κάποιου όταν σκέφτονται ότι αύριο μπορούν αυτοί οι ίδιοι να είναι στην θέση του.
Ποτέ οι συμμαθητές δεν θα εγκρίνουν οποιαδήποτε είδους ποινή (ακόμη και την εργασιακή) για συμμαθητή τους ότι κι αν κάνει.
και τελικά Άνεμε
πες ότι έχεις ένα στριμμένο μαθητή που σου πάει συνέχεια κόντρα (όπως π.χ. εγώ τώρα σε σένα). Δεν σε αφήνει να αρθρώσεις λέξη. Σου λέει όλο παράλογα πράγματα, σε προσβάλλει, σε κοροϊδεύει, σε μειώνει.
Και πρέπει να ξέρεις ότι υπάρουν πολλοί τέτοιοι. Πάμπολλοι.
Χωρίς τιμωρία, ποινές, βαθμολογία πως αντιμετωπίζεις έναν μαθητή (που π.χ. ζώντας φριχτές καταστάσεις σπίτι του, με πατέρα μεθύστακα, αδερφό ναρκομανή, μάνα πόρνη) έρχεται στο σχολείο με μοναδικό σκοπό να ξεσπάσει πάνω στο πρώτο δάσκαλο που θα βρει στον δρόμο του. Ειδικά αυτόν που του κάνει ακατάληπτα μαθήματα όπως Μαθηματικά, Φυσική, Χημεία, Βιολογία, Πληροφορική κα.
Για αυτό σου λέω αεροβατείς.
Στα σχολεία οι καταστάσεις είναι άγριες.
- Με μαθητές οργανωμένους σε συμμορίες.
- Με μαθητές οργανωμένους σε αριστερές οργανώσεις. (ΚΝΕ, ΑΝΤΑΡΣΥΑ, ΣΥΡΙΖΑ)
- Με μαθητές ακροδεξιούς
- Με μαθητές ναρκομανείς
- Με μαθητές παιδιά λαθρομεταναστών που δεν ξέρουν καν την Ελληνική γλώσσα
- Με μαθητές ψυχοπαθείς
- Με μαθητές νοητικά καθηστερημένους
- Με μαθητές υπερευφυείς που σκοπό έχουν να βγάλουν "σκάρτο" στα μάτια των συμμαθητών τους
- Με μαθητές υπερ-φιλόδοξους που σε βλέπουν αντίπαλο στην προσπάθειά τους να ελέγξουν την τάξη
- Με μαθητές πάμφτωχους που πεινάνε και ο μόνος σκοπός τους είναι η κλοπή των συμμαθητών τους
- Με μαθητές πλούσιους που μόνο σκοπό έχουν τον εξευτελισμό του σχολείου.
Αυτοί δεν θα πεισθούν από κανένα εκπαιδευτικό σύστημα.
Όταν ακούσεις το σύνθημα ότι "ο μόνος σωστός δάσκαλος είναι ο νεκρός δάσκαλος" να σείει το σχολείο θα καταλάβεις για πιο πράγμα μιλάμε.
------------------
και δεν λαμβάνεις υπό όψη σου και την άλλη παράμετρο.
Ο δάσκαλος είναι συνήθως ένας ταλαιπωρημένος άνθρωπος. Όταν έχει δυο παιδιά στο σπίτι να θρέψει και μια γυναίκα που τον πεθαίνει στην γκρίνια και τα νεύρα "τσίτα" δεν έχει σκοπό να πάει στο σχολείο και να εφαρμόσει "προγράμματα ανώτερης πνευματικής δομής". Πάει εκεί για να πει δυο κουβέντες όπως-όπως να ξεμπερδεύει και να πάει σπίτι του.
Αυτά που προτείνεις είναι η χαρά του. Δεν θα ξαναβάλει ποτέ βαθμούς, δεν θα ξαναδιορθώσει διαγωνίσματα, θα αρχίσει συζητήσεις χωρίς αντικείμενο, δεν θα κάνει μάθημα, έλεγχος κανένας, θα τα αφήσει όλα στο χαβαλέ, τάξη = χάβρα Ιουδαίων, και το μόνο που θα νοιάζεται είναι να αρπάξει το παραδάκι. nothing else.
Εάν έχουν καθηγητές και δασκάλους κάτι φασιστ..κες σαν και εσένα είναι βέβαιο ότι θα βγάλουν μίσος τα παιδιά.
Κύριε είσαι ακατάλληλος ως Ελλην και ως εκπαιδευτικός. Να πας στο φρενοκομείο
Ιάσων
Κύριες και κύριοι
Συγχαρητήρια για την πρότασή σας. Είναι ό,τι καλύτερο έχω δει στα 72 χρόνια της ζωής μου.
Ιάσων
και επιπλέον Άνεμε
Πες ότι είσαι καθηγητής θεολόγος
Και έχεις μαθητές μανιακούς άθεους.
Και αυτοί το μόνο που τους νοιάζει είναι να μην γίνει το μάθημα των Θρησκευτικών. Το θεωρούν προπαγάνδα. Πως θα τους σταματήσεις να μην σαμποτάρουν το μάθημα?
Πιστεύεις ότι φανατισμένα άθεα παιδιά από άθεες οικογένειες θα δεχτούν οποιοδήποτε λογικό διάλογο??
----------------
Πες τώρα ότι είσαι καθηγητής Βιολογίας.
Και πρέπει να διδάξεις Γενετική.
Και έρχεται ο φανατικός χριστιανός από το σπίτι. Και σου λέει δεν υπάρχει DNA.
(Γνώρισα ο ίδιος καθηγήτρια Βιολογίας που ήταν μέλος της χριστιανικής οργάνωσης ΣΩΤΗΡ που έλεγε ότι δεν δέχονται την ύπαρξη του DNA)
Πως θα μπορέσεις να κάνεις το μάθημα? Θα τρως με τις ώρες συζητώντας μαζί του για το αν υπάρχει ή όχι? Τότε δεν θα μείνει ώρα για να το διδάξεις.
Τι θα κάνεις?? Πως μπορείς να πείσεις τον φανατισμένο χριστιανό πιτσιρικά για την ύπαρξη ενός "κατασκευάσματος του Σατανά"??
------------------
Τώρα πες ότι είσαι καθηγητής Γεωγραφίας
και έχεις μάθημα για τις ΗΠΑ.
Και ο φανατισμένος οπαδός της ΚΝΕ είναι αποφασισμένος να μην διδαχτεί μάθημα για την πιο καπιταλιστική χώρα στον Κόσμο (ανεξαρτήτως αν αν το μάθημα στοχεύει στην μομφή εναντίον της ή όχι).
Αυτός σου λέει ότι εγώ δεν θα αφήσω να γίνει μαθημα που αναφέρεται σε πόλεις, λίμνες, όρη πολιτείες αυτής της χώρας? Τι θα κάνεις??
---------------
Κάνεις μάθημα Ιστορίας για τον Μαραθώνα που λες.
Και ο Αλβανός, φανατισμένος ανθελληνιστής από τον πατέρα του δεν δέχεται οτιδήποτε σχετικά με αυτήν. Σου λέει ότι είναι ψεύτικο κατασκεύασμα των Ελλήνων?
Τι θα κάνεις χωρίς αποβολές, ποινές και βαθμολογίες??
-------------------
Κάνεις μάθημα για τον Μεγαλέξανδρο.
Και έρχεται ο Σκοπιανός ή ο Σλάβος μετανάστης και σου λέει με φανατισμό ότι ο Αλέξανδρος δεν είναι Έλληνας γιατί ούτε οι αρχαίοι Μακεδόνες ήταν Έλληνες.
Και δεν παίρνει από λόγια.
Τι θα κάνεις?
Ρε Ιάσονα
"Κύριε είσαι ακατάλληλος ως Ελλην και ως εκπαιδευτικός. Να πας στο φρενοκομείο"
Ωραία.
- Ξέρεις όμως πόσοι είναι ακατάλληλοι ως Έλληνες? Εκατοντάδες χιλιάδες?
- Και πόσοι είναι ακατάλληλοι ως εκπαιδευτικοί? Εκατομμύρια.
Αν όλους αυτούς τους κλείσουμε στα φρενοκομεία τότε χρειαζόμαστε χιλιάδες νέα φρενοκομεία.
Με τι λεφτά θα γίνουν?
Και πόσα λεφτά χρειάζονται για να κάθονται εκεί μέσα και τρώνε τζάμπα αυτοί όλοι οι "τρελλοί"???
Ποιός θα πληρώσει τόσα λεφτά για να υλοποιηθεί η πρότασή σου??
Μήπως εσένα Ιάσονα σου περισσεύουνε μερικά δισεκατομμύρια για φτιάξουμε τα φρενοκομεία που προτείνεις????
Όχι δηλαδή γιατί αν είναι να ζω άφραγκος σε μια χρεοκοπημένη χώρα προτιμώ να ξαπλώνω τζάμπα στο τρελάδικο και να με ταΐζεις εσύ!
Άσε που η πρότασή σου να με χώσεις στο φρενοκομείο επειδή απλά διαφωνείς μαζί μου δεν μου φαίνεται και τόσο ... δημοκρατική!!!! χα..χα..
Μήπως πρέπει να το ξανασκεφτούμε ποιός από τους δυό μας είναι ο φασίστας.?????
χα..χα..
Εσύ έτσι εννοείς την δημοκρατία στα σχολεία?????
Όπως διαφωνεί μαζί σου ως καθηγητή, μπαίνει κατευθείαν στο φρενοκομείο????
Έχεις πολύ πλάκα, φίλε Στάλιν (ωχ ...Ιάσονα, ήθελα να πω).
χα..χα...
Ρε παιδιά κάποιος να κατεβάσει τις αναρτήσεις του IannKor. Ο άνθρωπος είναι γνωστό troll.
Γιάννης
Γιάννη δεν κατεβάζουμε αναρτήσεις, όταν ασκούν κριτική έστω και κακόπιστη.
IannKor ας κάνουμε λίγο διάλογο ... .
Πρώτα από όλα αναγνωρίζεις δύο πράγματα που αναγνωρίζει και η πρόταση : ότι η παιδεία έχει τα χάλια της και ότι χρειάζεται ένα σχολείο γνώσης (δηλ. δεν αντικρούεις την κεντρική ιδέα της πρότασης ως προς την φιλοσοφία της). Κάτι σου την δίνει και εσένα ... .
Είναι καλό, απλά εσύ δεν έχεις πρόταση, δεν παράγεις αλλά κάνεις κριτική.
Ας δούμε τώρα τι γράφεις
- Βάζουμε νέα μαθήματα. ΝΑΙ γιατί είναι αναγκαία για να γίνει κάτι πολύ ουσιαστικό : να ανακαλύψει ο άνθρωπος το ον του, να το εννοήσει. Τα μέχρι σήμερα μαθήματα δίνουν κούφιες και αστείου επιπέδου "γνώσεις" χωρίς εννόηση της αξίας τους (εάν υπάρχει).
Βλέπεις λοιπόν τις ώρες διδασκαλίας και αποφασίζεις τι θα μειωθεί για να χωρέσουν ουσιώδη νέα μαθήματα, που ουσιαστικά είναι μαθήματα φιλοσοφίας, μαθήματα ζωής.
Στην πορεία της εκπαίδευσης έχουν χωρέσει στο πρόγραμμα δεκάδες μαθήματα χωρίς αξία. Ας χωρέσουν και δύο - τρία με πραγματική αξία.
- Το πρόγραμμα λέει: "Η εισαγωγή στα Α.Ε.Ι. πρέπει να είναι ελεύθερη. Μέχρι τούτο να επιτευχθεί, η επιλογή των εισακτέων γίνεται με την αντικατάσταση των εξετάσεων σε στείρες γνώσεις από την σύνταξη μελετών – εκθέσεων που περιέχουν την αναγκαία γνώση (π.χ. στο ανωτέρω θέμα της ιστορίας)." Δεν λέει μόνο αυτό που σχολιάζεις σκεπτόμενος οικονομίστικα.
Η γνώση είναι βασικό βιοτικό αγαθό των ανθρώπων και πρέπει όλοι να έχουν δικαίωμα σε αυτή.
Το πως θα εξελιχθούν τα ΑΕΙ στο μέλλον είναι κάτι για το οποίο σύντομα θα έχεις πρόταση του Κινήματος. Ετσι μπορεί να πανεπιστήμια στο μέλλον να μην είναι τόσο ακριβά σε κόστος χρήματος (βλ. Οικονομία χωρίς κέρδος), αλλά και να έχουν άλλο καθεστώς και λειτουργικό σχήμα.
Το τεράστιο όμως πρόβλημα είναι ότι το σχολείο δεν είναι προσανατολισμένο στην γνώση, αλλά στην εισαγωγή στα ΑΕΙ. Σκέψου τι σημαίνει αυτό για όλους και πόσο λάθος είναι ... .
- Λες "Σήμερα οι διορισμένοι καθηγητές είναι 70.000. Οι αδιόριστοι είναι γύρω στις 150.000
Ωραία τους προσλαμβάνουμε όλους. Ποιός τους πληρώνει. Εδώ σε λίγο δεν θα έχουμε να πληρώσουμε τους υπάρχοντες."
Δηλαδή προτιμάς να παραμείνει το πρόβλημα αχρήστευσης 150.000 νέων κατά τεκμήριο ανθρώπων. Οι παράλληλες λύσεις είναι 2 και τις έχουμε προτείνει λειτουργικά και συνδυαστικά: Παραγωγικές Συλλογικότητες, Οικονομία Χωρίς Κέρδος. Οσοι δεν μπορούν ή δεν υπάρχει δυνατότητα εντάσσονται συνολικά ή παράλληλα σε παραγωγικές συλλογικότητες (ακόμα και ως επιμορφωτές). Η απόφαση ανήκει στην δημοκρατική κοινωνική αρχή. Απλό, λειτουργικό, δίκαιο και κυρίως λύνει προβλήματα. ΑΛΛΕΣ ΛΥΣΕΙΣ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ
Συνεχίζουμε στον IannKorr
Θεωρείς την βαθμολογία μέσο επιβολής πειθούς, πειθαρχίας κλπ. . Καταλαβαίνεις το τεράστιο λάθος που κάνεις; Η βαθμολογία είναι αποκλειστικά μέθοδος αξιολόγησης και δεν διαστρέφεται σε μέσο πειθαναγκασμού.
Με κάτι τέτοια που γράφεις εξηγείται αυτό που λέμε ότι τα παιδιά μισούν το σχολείο. Οτι έχει διαστραφεί ο ρόλος του σε σχολείο καταναγκασμού και όχι γνώσης. Μισούν το σχολείο γιατί δεν τους δίνει γνώση και τα καταπιέζει. Για αυτό και αντιδρούν. Εάν δεν μπορείς να τους κάνεις να αγαπήσουν την γνώση είσαι αποτυχημένος και εσύ και το σχολείο.
Επίσης από ό,τι φαίνεται την λέξη ΠΑΙΔΑΓΩΓΟΣ δεν την γνωρίζεις. Αρκείσαι να κάνεις τον μπαμπούλα στα παιδιά, να τα διαχωρίζεις ανάλογα με τις πολιτικές πεποιθήσεις ή τάσεις τους και να κάνεις το εύκολο : όχι να προσπαθείς για το καλύτερο για όλους, αλλά να αρκείσαι σε όσους παπαγαλίζουν τα άχρηστα σχολικά βιβλία.
Εμείς θέλουμε να σου πούμε πως μπορείς και πρέπει να αλλάξεις για το καλό όλων.
Οσο για το περιεχόμενο των μαθημάτων που αναφέρεις (άλλη είναι η πραγματική ουσία τους). Είναι η δική σου ευθύνη να γίνει το μάθημα θελκτικό, να εννοήσουν και να κατανοήσουν όλοι την αλήθεια και την γνώση, να αναλυθούν οι θέσεις (όχι οι δικές σου σώνει και καλά, αλλά και του μαθητή που δεν πιστεύει στο DNA). Εκεί, εάν πειστεί η τάξη, εσύ πρέπει να υποχωρήσεις.
Σκέψου τι έκαναν οι αρχαίοι σοφοί και φιλόσοφοι... και παρήχθησαν όλες αυτές οι τεράστιες προσωπικότητες.
Αυτό πρέπει να ξαναγίνει και μην αντιδράς.
Οταν το σχολείο γίνει ξανά σχολείο γνώσης, οι μαθητές δεν θα αντιδρούν. Σήμερα το σχολείο είναι ένα καταπιεστικό εργοστάσιο ηλιθιότητας και φταίμε όλοι, όσοι το ανεχόμαστε
Κύριοι γράφετε
-αφού το χάλι της παιδείας το βιώνουμε όλοι πολύπλευρα είτε ως μαθητές, είτε ως νέοι, είτε ως γονείς, είτε ως άνθρωποι που λειτουργούμε σε αυτή την κοινωνία.
Καλή τη πίστη δασκάλους δε βλέπω να βιώνουν κάτι κι ανησυχώ.
Θα ήθελα ωστόσο από τους συντάκτες των προτάσεων να μου αναλύσουν, ποια ακριβώς είναι "τα δεκάδες μαθήματα χωρίς αξία" αυτά δηλαδή που "δίνουν κούφιες και αστείου επιπέδου γνώσεις" τα οποία και προφανώς θα συρρικνωθούν ή θα αφαιρεθούν.
Επίσης θα ήθελα συγκεκριμένους τρόπους αντιμετώπισης της αποκλίνουσας συμπεριφοράς και της παραβατικότητας των μαθητών. Όχι αερολογίες.
Όμως να διατείνεστε πως αν πεισθεί η τάξη πως το DNA δεν υπάρχει πρέπει ο διδάσκων να υποχωρήσει είναι εξωφρενική άποψη κύριοι! Αποτελεί διαστροφή της ποιότητας της αντικειμενικής γνώσης που παρέχεται στα σχολεία. Με τον τρόπο αυτό αφενός μεν τίθενται σε αμφιβολία επιστημονικά θέματα τα οποία έχουν ήδη διαλευκανθεί αφετέρου μπορούν άνετα να παρεισφρήσουν στην εκπαίδευση διάφοροι εξωθεσμικοί κύκλοι (λχ παραθρησκευτικές οργανώσεις) διαχέοντας στους μαθητές λανθασμένες απόψεις και διαστρεβλώνοντας το εκπαιδευτικό έργο.
Με την ίδια λογική αν πεισθεί η τάξη από τον φανατικό Χριστιανό ή τον φανατικό Μουσουλμάνο πως πρέπει να καρατομηθούν όλα τα αρχαία αγάλματα ως άσεμνα, ο διδάσκων θα πρέπει πάλι να υποχωρήσει και να τους στείλει στο γειτονικό μουσειο;
Έχετε ίδιαν άποψη κύριοι για τις στρεβλές εναλλακτικές απόψεις των μαθητών που ενυπάρχουν πριν τη διδασκαλία μιας συγκεκριμένης διδακτικής ενότητας κάποιου μαθήματος, για τις οποίες ο διδάσκων καλείται να προβεί σε εννοιολογική αλλαγή ή απλά μιλάτε για να μιλάτε?
Έχετε ίδιαν άποψη του μεγέθους του επιστημονικά τεκμηριωμένου όγκου της γνώσης που υπάρχει στον πλανήτη αυτή τη στιγμή?
Και τελικά, έχετε μπει πρόσφατα σε σχολική τάξη ιδιαίτερα σε δύσκολες περιοχές όπως εκείνες με μεγάλο ποσοστό μεταναστών;
Φοβάμαι πως όχι.
Επί της ουσίας παρακαλώ.
Ιάκωβος
Ακουσε συνάδελφε, το πρόγραμμα που είδα με έκανε να χαρώ και να συγκινηθώ ως άνθρωπος και ως παλαιός εκπαιδευτικός. Μπράβο στο ΛΑΪΚΟ ΚΙΝΗΜΑ.
Το πρόβλημα της εκπαίδευσης είναι ότι ανοίγεις ένα παιδικό κεφάλι και θέλεις να του πετάξεις μέσα όσα θέλεις εσύ και το υπουργείο.
Η πρόταση που διάβασα, με θαυμάσιο τρόπο επαναφέρει και επανεισάγει το αρχαίο ελληνικό μοντέλο κατάκτησης της γνώσης, την Αριστοτέλεια (και όχι μόνο) "επαγωγή".
Το πρόβλημα δεν είναι το τι θα πουν οι διδασκόμενοι μαθητές, αλλά το να μπορούν να μάθουν να ερευνούν, να συλλέγουν, να κατανοούν και να συνθέτουν. Αυτός είναι ο άριστος μηχανισμός της γνώσης και όσοι είχαμε την σκέψη να το πράξουμε ως διδάσκοντες φτιάξαμε μαθητές σκεπτόμενους ανθρώπους (πολλοί μαθητές μου έχουν ιδιαίτερα διακριθεί και όλοι με ενθυμούνται).
Δεν είναι το πρόβλημα το "στρεβλό" (άλλωστε τα μισά από όσα διδάσκαμε στην εποχή μας έχουν καταρριφθεί), αλλά η ανάπτυξη του μηχανισμού εννόησης του στρεβλού και του ορθού από τον ίδιο τον μαθητή άνθρωπο και αυριανό πολίτη.
Αυτή είναι η κατάκτηση και μην πιστεύεις ότι η γη δεν κινείται επειδή στο είπαν ή το θεωρείς εσύ.
Δεν είσαι εσύ ο σκοπός της εκπαιδευτικής διαδικασίας είναι ο μαθητής.
Οσο για μαθήματα και βιβλία άχρηστα ... μηπως ενθυμείσαι την μεταρρύθμιση Αρσένη με τα 80 μαθήματα ... .
Μπράβο και πάλι στο λαϊκό κίνημα.
Είμαι μαζί σας με όλη μου την ψυχή.
Με εκτίμηση
Ιωάννης Περαχωρίτης
Ευχαριστούμε όσους κατανοούν το πρόβλημα, το πρόγραμμα και την λύση και τους θεωρούμε αδελφούς στην μάχη της Ελλάδας.
Είναι πραγματικά τραγικό να πιάνονται κάποιοι από λέξεις ... . Ο γράφων τις απαντήσεις είναι εκπαιδευτικός και ξέχασε τον κλάδο του. Αυτό αποτέλεσε αφορμή για κακόπιστα σχόλια.
Δεν έχετε καταλάβει κάποιοι ότι η αποκλίνουσα συμπεριφορά ή η παραβατική συμπεριφορά στο σχολείο είναι ευθέως αποτέλεσμα του ρόλου που διαδραματίζει και της κοινωνικής και ουσιαστικής του χρησιμότητας για τους μαθητές.
Φορτώνονται οι μαθητές με ένα σωρό καταπιεστικές δήθεν γνώσεις και εξαναγκάζονται ασκεπτί να τις παπαγαλίσουν.
Αυτά δημιουργούν ένα πλαίσιο αντίδρασης διότι ως άνθρωποι αντιλαμβάνονται το άχρηστο και βίαιο.
Λίγη ψυχολογία συνάδελφε ...
DNA, ΠΟΛΙΤΙΣΜΌΣ, αγάλματα ... .
Μήπως Ιάκωβε συνομολογείς ότι τα μαθήματα ΖΩΗΣ και ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ είναι αναγκαία ...;
Μαρία Μιχ.
"Δεν έχετε καταλάβει κάποιοι ότι η αποκλίνουσα συμπεριφορά ή η παραβατική συμπεριφορά στο σχολείο είναι ευθέως αποτέλεσμα του ρόλου που διαδραματίζει και της κοινωνικής και ουσιαστικής του χρησιμότητας για τους μαθητές."
Συνάδελφε, την αποκλίνουσα και παραβατική συμπεριφορά, την προκαλεί κυρίως η περιβάλλουσα οικογενειακή και κοινωνική κατάσταση που βιώνει ο κάθε μαθητής, όπως παραδείγματος χάριν η σωματική ή συναισθηματική κακοποίηση, η παραμέληση από μέρους των γονέων, η αδυναμία της οικογένειας να οριοθετήσει την συμπεριφορά του ατόμου μέσα σε λογικούς κοινωνικούς κανόνες σε δημοκρατικά πάντα πλαίσια, η ανικανότητα του γονεϊκού σχήματος να περιβάλει με τον δέοντα τρόπο τον ανήλικο στο ξεκίνημα της ζωής του. Στο πλαίσιο αυτό, το άτομο, μην καταφέρνοντας να λάβει την απαραίτητη για την συναισθηματική του ωρίμανση στοργή, στρέφεται σε εξωτερικές πηγές προσφοράς επιβεβαίωσης.
Παραβατικότητα μπορεί επίσης να εκδηλωθεί ως παρενέργεια διαταραχών όπως η υπερκινητικότητα, η διάσπαση προσοχής κλπ.
Για τον λόγο αυτό, τα πρώτα σημάδια εκδήλωσής της εντοπίζονται στα πρώτα ακόμη χρόνια του σχολείου ξεκινώντας συχνά από τις νηπιακές τάξεις!!
Το σχολείο λειτουργώντας ή μη σε ορθά πλαίσια, εκείνο που μπορει να κάνει είναι να την περιορίσει ή να την γιγαντώσει.
Σε κάθε σχολείο θα έπρεπε να βρίσκεται ειδικός παιδοψυχολόγος που να ασχολείται με τις περιπτώσεις αυτές διερευνώντας τα αίτια εμφάνισής της και να παραπέμπει το παιδί αν και εφόσον χρειάζεται σε ειδική κοινωνική υπηρεσία.
Διάβασε λίγη ψυχολογία συνάδελφε. Δε βλάπτει.
Ιάκωβος
Συνιστώ βέβαια εξελικτική ψυχολογία καθώς είναι χρήσιμο να γνωρίζει κανείς την εξέλιξη της γνωστικής και συναισθηματικής δομής του ατόμου κατά την πάροδο των ετών ώστε να κατανοεί καλύτερα τις ανάγκες των μαθητών του σύμφωνα με την ηλικία τους.
Ιάκωβος
Κύριε Ιωάννη, η μέθοδος που περιγράφεται από το παρόν δεν είναι καινούρια. Ως παλιός εκπαιδευτικός θα πρέπει να την γνωρίζετε. Πρόκειται για μια επέκταση-παραλλαγή της μεθόδου του κονστρουκτιβισμού (εποικοδομητισμού) η οποία προτεινεται στη διδασκαλία των μαθημάτων του Γυμνασίου συμπεριλαμβάνοντας και αυτήν ακόμη τη μαιευτική μέθοδο του Σωκράτη.
Συνεπώς δεν πρόκειται για copyright του Λαϊκού κινήματος.
Όπως ίσως θα γνωρίζετε, είναι πολύ δύσκολο να εφαρμοστεί αυτούσια στη σχολική τάξη καθώς απαιτεί πολύ μεγάλο αριθμό διδακτικών ωρών οι οποίες δεν διατίθενται.
Στο εκπαιδευτικό σύστημα εσχάτως έχουν επίσης εισηχθεί εργασίες (Projects), διαθεματική - διεπιστημονική προσέγγιση διαφόρων γνωστικών αντικειμένων και διάφορες άλλες καινοτόμοι παιδαγωγικές μέθοδοι διδασκαλίας, οι οποίες όπως έχω προσωπικά διαπιστώσει, σνομπάρονται (ας μου επιτραπεί ο όρος) από συναδέλφους εκπαιδευτικούς.
Προς ενημέρωση.
Ιάκωβος.
Ένα συμπλήρωμα παρακαλώ, για να μη θεωρηθώ συμπεριφοριστής, καθώς μακράν απέχω.
Στην εκδήλωση της αποκλίνουσας/παραβατικής συμπεριφοράς, δε θα πρέπει να θεωρείται άμοιρο και αμέτοχο το γενετικό προφίλ του ατόμου (το DNA του με λίγα λόγια).
Η εκδήλωση της όποιας συμπεριφοράς και η εν γένει διαμόρφωση του χαρακτήρα είναι αποτέλεσμα αλληλεπίδρασης δύο παραγόντων: των γενετικών-κληρονομικών και των περιβαλλοντικών.
Μετά εκτίμησης
Ιάκωβος.
Ιάκωβε, επειδή επικοινώνησα με τους ανθρώπους του ¨ΛΑΪΚΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ" κατάλαβα πως είναι αυτό που έχει ανάγκη και αναζητεί η κοινωνία μας. Δήλωσα την συμμετοχή μου και θα σε συμβούλευα να πράξεις το αυτό και εσύ.
Το σύστημα που προτείνουν δεν είναι δομιστικό είναι αυτόγνωο ολιστικό και στηρίζεται άμεσα και πολλαπλά στην αρχαία ελληνική φιλοσοφία.
Δεν θεωρούν ότι έχουν κανενός είδους κυριαρχικά πνευματικά δικαιώματα επί του συστήματος.
Απλά επικαιροποιούν και προβάλουν ένα μηχανισμό κατάκτησης της γνώσεως και κυρίως διασπούν την καχεκτική διάσταση του συστήματος.
Αναφέρεσαι στο ζήτημα του χώρου κοινωνικοποίησης και επιρροών. Πρέπει εμείς οι εκπαιδευτικοί να εννοήσουμε ότι το ουσιαστικότερο βήμα κοινωνικοποίησης και διαμόρφωσης συμπεριφορισμών είναι το ίδιο το σχολείο. Οταν το σχολείο είναι ανύπαρκτο ουσιαστικώς, ως ζωντανό κύτταρο πραγματικής διδασκαλίας δεν έχουμε αποτελέσματα.
Την θέση μου για την ψυχολογία την ανασκεύασα πρόσφατα διαβάζοντας κάποια κείμενα καινοτόμου συγκρότησης της ανθρώπινης υπόστασης. Αλλά αυτά είναι αρκετά δυσνόητα.
Προσωπικά συμφωνώ ότι το ζήτημα της τάξης είναι σημαντικό, αλλά άραγε γιατί αδιαφορεί ο μαθητής; μήπως το πρόβλημα είναι ο αποκλεισμός τους μήπως αντιλαμβάνεται ενδόμυχα το άτοπο και άχρηστο των διαδικασιών ; μήπως, εν τέλει, ο τρόπος διδασκαλίας είναι εσφαλμένος και οδηγεί σε αυτά τα φαινόμενα; μήπως η δημιουργία είναι ορθότερη και αποτελεσματικότερη της επιβολής;
Αρκεί να δοκιμάσουμε για να το μάθουμε.
Τέλος, έθεσα και εγώ το ζήτημα του χρονοβόρου. Οι απαντήσεις που μου δόθηκαν με έπεισαν ότι υφίσταται και ακριβής πρόταση επί του συστήματος, μη χρονοβόρος. Αλλωστε, ως εκπαιδευτικοί καλώς γνωρίζουμε ότι τούτο εξαρτάται από εμάς τους ίδιους και βεβαίως μία γόνιμη και ουσιαστική συζήτηση μέσα στην τάξη δεν την διακόπτει ούτε ο κώδων του διαλείμματος.
Με τιμή
Ι. Περαχωρίτης
Φιλοι, καλημερα, διαβασα με ενδιαφερον τα σχολια ολων, και πραγματικα χαρηκα που υπαρχουν και οι αντιθετες φωνες. Χωρις αυτες δεν υπαρχει βαση και στοχος για οποιαδηποτε εξελιξη, θα πω δυο πραγματα σαν παλαιος (μετριος) μαθητης του δημοτικου, του γυμνασιου, του λυκειου, και τελος των τει. Ο βασικος λογος που ημουν μετριος μαθητης,ηταν οτι δεν εβρισκα κανενα ενδιαφερον στα περισσοτερα μαθηματα, δεν βρεθηκε κανεις δασκαλος να δει την ελαφριας μορφης δυσλεξια που ειχα,και την δυσκολια μου στο να συγκεντρωθω στην αναγνωση και στην γραφη. Ισως τοτε που πηγαινα δημοτικο να μην ειχε ανακαλυφθει ακομα στην Ελλαδα σαν ασθενεια. Οπως και ναχει εφτασα στην δευτερα γυμνασιου για να μαθω μαθηματικα μαζι με αριθμητικη που ειχα σαν κενο απο το δημοτικο, και αυτο γιατι βρεθηκε ενας Δασκαλος που μου εδειξε τον τροπο σκεψης γι αυτα. Επτα διδασκαλικα ετη κυριοι και απο τυχη εμαθα μαθηματικα.!!! Οπως και νεα Ελληνικα οπως λεγαμε τοτε σε μια αλλη ταξη του Λυκειου,λογω μιας καθηγητριας,που και εκεινη με τον τροπο της εκανε 20 παιδια να σκεφτονται διαφορετικα,ως προς τα κειμενα,που υποχρεωνε το υπουργειο να διαβαζουμε,παρενθετοντας οτι μοιραζε βιβλια απο την προσωπικη της συλλογη εξωσχολικα κυριοι ναι! η τρομοκρατισσα!!! και για "κακη" μας τυχη διαβασαμε τον Ιωναθαν γλαρο, τομ Σωγιερ κλπ. Δε χρειαζεται να αναφερω οτι σε καμια περιπτωση δεν καλυψαμε την υλη του υπουργειου.!!!! Αλητεια..... Μετα απο χρονια λοιπον και μαθητιας εφτασα να καταλαβω οτι οι Δασκαλοι που αξιζουν να λεγονται ετσι ηταν μετρημενοι στα δαχτυλα.
Αλλο ενα που θα ηθελα να αναφερω ηταν οτι παντα ηθελα να καψω το σχολειο μου,και τωρα και του γιου μου.(γιατι αραγε..!!!),καθως την εισοδο των ΤΕΙ,(που για να δεις τα προγραμματα επρεπε να περασεις πανω απο αναρτησεις των κομματων,της κυρα Σουλας που νοικιαζει διαμερισματα σε τρελες τιμες, και διαφορων αλλων αναρτησεων).Γι αυτο λοιπον τα παρατησα. εκει δεν βρηκα καποιον δυστυχως να με μαθει οσα επρεπε να ξερω για να γινω μηχανολογος. Η ουσια λοιπον κυριε ιαν (που μπορει να εισασταν ενας απο τους δασκαλους μου),ειναι οτι δεν γνωριζετε οπως και αρκετοι αλλοι δημοσιοι υπαλληλοι, οτι εκτελειται λειτουργημα οπως και οι αστυνομικοι, και οι δικαστες και αρκετοι ακομα, που δε φτανει να παρουσιαζεστε στο σχολειο 7 με 2, και να αντι να διαβαζετε και να βρισκετε τροπους να ΔΩΣΕΤΕ στα παιδια να καταλαβουν αυτα που λετε,να κανετε ιδιαιτερα για συμπληρωμα του ισοδηματος σας(αποδεκτο γιατι τα χρηματα ποτε δε φτανουν)το συμπληρωμα οχι τα ιδιαιτερα....και αντι να κανετε σεμιναρια διδασκαλιας, ψυχολογιας κλπ για να γινετε δασκαλος βλεπετε τα παιδια σαν μπαμπουλες, αλητες, μεταναστες, χαμηλου επιπεδου, δουλεια σας ηταν και δεν ξερω αν ειναι ακομα να τους ανεβασετε το επιπεδο, να τους κανετε να αγαπησουν να μαθαινουν τα παντα, απο το ποσο κανουν οι ντοματες στην λαϊκη αγορα, μεχρι γιατι οι λαοι εχουν διαφορετικες θρησκειες, και γιατι ειναι ο κοσμος ετσι οπως ειναι σημερα,αν ξερετε!! Οσο για τις οικογενειες με τις πορνες τους μαχαιροβγαλτες και τα υπολοιπα βγαλμενα απο ταινιες του χολυγουντ, ενας λογος παραπανω να κανετε αυτα τα παιδια να σας δουν σαν γονιο... Ξερω θελει δουλεια και γιατι να ασχοληθω? εγω θα σωσω την Ελλαδα?τον κοσμο? ασε τωρα παω για ψαρεμα.....αυτη η κοινωνια νομιζω θελει αλλαγη, ευχαριστω για την ανοχη...
με εκτιμηση σε ολους...
Κύριε Ιωάννη η ολιστική προσέγγιση της εκπαίδευσης προϋποθέτει σφαιρική διαθεματική και διεπιστημονική προσέγγιση κάθε θέματος που αντιμετωπίζει μέσα από εργασίες (projects). Είναι πολύ σημαντικός σε αυτήν ο όρος της διεπιστημονικότητας-διαθεματικότητας και γι' αυτό τον τονίζω.
Στο συγκεκριμένο κείμενο λοιπόν, ενώ τονίζεται το σημαντικό της εργασίας (project), από την άλλη μεριά δεν δίνεται ανάλογος χώρος στη σφαιρικότητα της αντιμετώπισης.
Επίσης ο τρόπος που προτείνεται για διάλογο στη σχολική τάξη παραπέμπει σε κονστρουκτιβισμό ο οποίος επίσης χρησιμοποιεί projects, επίσης μεταθέτει το κέντρο βάρους στο μαθητή, επίσης προτείνει απαλοιφή της βαθμολογίας ως τρόπου αξιολόγησης. Ουσιαστικά λοιπόν εκείνο που βλέπω εγώ εδώ είναι η ανάλυση του τρόπου διεξαγωγής ενός πρότζεκτ με κάποιους αμυδρούς κονστρουκτιβιστικούς όρους και όχι μια ολιστική προσέγγιση διδασκαλίας αυτή καθαυτή.
Για τον λόγο αυτό και μίλησα για παραλλαγή-επέκταση του κονστρουκτιβισμού και όχι για κονστρουκτιβισμό αυτό καθαυτό.
Όπως και να έχουν τα πράγματα οι θεωρίες μάθησης αλληλοεπικαλύπτονται συχνά, για αυτό και πρέπει τα άρθρα που αφορούν σε αυτές να είναι ακριβή κι εμπεριστατωμένα και όχι ασαφή όπως το παρόν.
Πέραν τούτου επισημαίνω το γεγονός πως μιλάμε για θεωρίες μάθησης και για θεωρίες στο πεδίο της ψυχολογίας οι οποίες έχουν μεταβληθεί όπως γνωρίζετε κατά καιρούς.
Για το λόγο αυτό και πριν κάνουμε για άλλη μια φορά τα παιδιά μας πειραματόζωα καλό θα ήταν να συζητήσουμε επί του πρακτέου. Συγκεκριμένους τρόπους δηλαδή να πραγματοποιηθεί το σύστημα που προτείνεται και για συγκεκριμένα μαθήματα.
Παρατήρησα λόγου χάρη πως στο παρόν κείμενο δε δίνεται καθόλου χώρος στο εργαστήριο φυσικών επιστημών και στην παρατήρηση. Και φοβούμαι, μήπως μιλώντας για Αριστοτέλεια μέθοδο κατάκτησης της γνώσης, παραγκωνιστεί.
Συγκεκριμένες απαντήσεις δεν βλέπω πουθενά. Μόνο γενικολογίες. Όμως η εκπαίδευση βασίζεται τόσο σε πρακτικά όσο και σε θεωρητικά πράγματα.
Συνεπώς ξανά:
-Ποια μαθήματα θεωρείτε κύριοι πως πρέπει να αφαιρεθούν ή να περιοριστούν. Και
-Πώς μπορεί να εφαρμοστεί ένα τόσο χρονοβόρο μοντέλο διδασκαλίας χωρίς να παραταθεί το σχολικό έτος.
Ιάκωβος
Φίλε Σπύρο έχοντας κάνει αρκετά σεμινάρια περί των μαθησιακών δυσκολιών καταλαβαίνω απολύτως το θυμό σου που είναι κοινός με το θυμό όλων των μαθητών που αντιμετωπίζουν παρόμοια με εσένα προβλήματα.
Δυστυχώς το ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα περιορίζεται αυτή τη στιγμή στην προφορική εξέταση μαθητών με μαθησιακές δυσκολίες χωρίς να προχωράει σε ουσιαστικά μέτρα. Κάποιες τάξεις ένταξης που υπάρχουν αφορούν μόνο σε σχολεία με μεγάλο αριθμό μαθητών και μόνο.
Οποιαδήποτε και αν είναι η παιδαγωγική πρακτική που εφαρμόζεται στην εκπαίδευση, η λογοθεραπεία είναι απαραίτητη έτσι ώστε να μπορέσει το άτομο να αντιπαρέλθει τις δυσκολίες του.
Η δομή των σχολικών βιβλίων δε βοηθάει, το γνωρίζω. Ούτε η απομνημόνευση και στείρα παράθεση γνώσεων. Όμως από την πείρα μου γνωρίζω πως μαθητές με αντίστοιχες δυσκολίες είναι αρνητικοί στην έρευνα και τη σύνθεση εργασιών (όπως αυτή προτείνεται παραπάνω) διότι καταλήγουν πολύ χρονοβόρες για αυτούς διαδικασίες και καταλήγουν και πάλι απλοί συμμετέχοντες και όχι παραγωγοί γνώσης ενώ προτιμούν τη συμμετοχή τους σε πρακτικές δραστηριότητες όπως το σχολικό εργαστήριο ή η τεχνολογία.
Μην αγνοείτε επίσης το γεγονός πως και οι δάσκαλοί σας όπως κι εσείς έχουν εκπαιδευτεί με την παραδοσιακή μέθοδο διδασκαλίας που δεν περιελάμβανε ούτε διάλογο, ούτε εργασίες. Δεν είναι θέμα διαβουλεύσεων και συζητήσεων επί του αέρος να αλλάξει η παγιωμένη ελληνική νοοτροπία αλλά της θέσης στο τραπέζι συγκεκριμένων, σαφών, πρακτικών εκπαιδευτικών θεμάτων.
Ιάκωβος
Να τοποθετηθούμε και εμείς ως συντάκτες της πρότασης.
Χαιρόμαστε πρώτα από όλα για το βάθος και το επίπεδο που παίρνει η συζήτηση. Τέτοιους Ελληνες πολίτες χρειαζόμαστε και θα πρέπει όλοι να γίνετε μέλη του κινήματος.
Θεωρούμε πως το πρόβλημα της εκπαίδευσης δεν υφίσταται μόνο στο πεδίο του περιεχομένου της γνωστικής βάσης. Μην απάγουμε την συζήτηση στο επίπεδο αυτό. Εάν θέλετε, το τι θα διδαχθεί είναι δευτερεύον. Εδώ υφίσταται ένα πρώτιστο ζήτημα. Είναι το ζήτημα του τρόπου διδασκαλίας, της μεθόδου.
Η μέχρι σήμερα εμπειρία δείχνει την πλήρη αποτυχία του συστήματος. Πρόκειται για σύστημα καταπιεστικό που με βίαια μέσα προσπαθεί να εμφυτεύσει στον εγκέφαλο του μαθητή και αυριανού πολίτη συγκεκριμένα πράγματα - "γνώσεις".
Δεν ασχολείται το σύστημα με την κατάκτηση του μηχανισμού της γνώσης από τον ίδιο τον μαθητή. Δεν τον θέλει αυριανό ελεύθερο πολίτη με την δυνατότητα ο ίδιος να ερευνά, να κατανοεί, να κρίνει. Τον προετοιμάζει να είναι απλός κατευθυνόμενος δέκτης.
Για τον λόγο αυτό το σύστημά μας κατευθύνεται όχι προς το περιεχόμενο της γνώσης, αλλά προς την κατάκτηση του μηχανισμού της από όλους.
Ας πάρουμε ως παράδειγμα τα Θρησκευτικά. Σήμερα ένας μαθητής δημοτικού πρέπει να μάθει ψιττακίζοντας τα ονόματα κάποιων αμφίων και σκευών !!!. ΔΕΝ ΜΑΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΙ.
Εάν ο δάσκαλος στο αντίστοιχο επίπεδο έθετε ως θέμα συζήτησης - εισήγησης το θέμα "Βασικές αρχές της θρησκείας του Χριστιανισμού" και κάποιος μαθητής ετοίμαζε μία εισήγηση, θα ήταν υπερεπαρκείς στο επίπεδο αυτό δύο ώρες για να καταλήξουν οι μαθητές. Αντίστοιχα στο γυμνάσιο με ποιό εξειδικευμένο θέμα. Δεν θα ενδιέφερε τόσο το αποτέλεσμα από την άποψη της επιστημονικής του εγκυρότητας (αν και πιστεύουμε ότι θα ήταν και επιστημονικά έγκυρο) αλλά η διαδικασία κατάκτησης της γνώσης, τα αναγκαία βήματα για την συγκρότηση της εισήγησης, η συμμετοχή, ο διάλογος, ο προβληματισμός, η αιτιολόγηση και η εμπέδωση του δημοκρατικού διαλόγου.
Στην φυσική για παράδειγμα, ας πούμε ότι το θέμα ήταν "η βαρύτητα και οι συνέπειές της". Τόσο εργαστηριακά όσο και κατά την εισήγηση και συζήτηση τα ζητήματα και οι θέσεις θα ήταν επιστημονικά κατά βάση ορθές, αλλά το κύριο ζητούμενο θα ήταν η διαδικασία που θα επέτρεπε στους μαθητές την κατανόηση της ύπαρξης της δύναμης, ακόμα και μέσα από εμπειρική αντίληψη.
Σήμερα οι μαθητές απλώς λαμβάνουν έναν ορισμό που πρέπει να τον μάθουν, χωρίς να έχουν την δυνατότητα αντίληψης, προβληματισμού και κοινής θέσης - συναντίληψης. Ο καθένας μαθαίνει τον ορισμό, τον επαναλαμβάνει και τον εννοεί ατομικά όπως μπορεί ή αντιλαμβάνεται ως μονάδα. Το "μάθημα" τελειώνει κάπου εκεί.
Η δική μας πρόταση τέμνει τα ζητήματα αυτά. Λύνει το πρόβλημα και δεν χρειάζονται πάνω από δύο ώρες εισήγησης και διαλόγου για το θέμα αυτό (ακόμα και εάν η βαρύτητα είναι μία άγνωστη δύναμη). Είναι σίγουρο ότι το αποτέλεσμα θα είναι διαφορετικό και καλύτερο για όλους.
Μην είμαστε φοβικοί. Απλοποιούμε τις διαδικασίες και αφήνουμε τον μαθητή να κατακτήσει μόνος του την γνώση.
Ας πάρουμε ως παράδειγμα τα Θρησκευτικά. Σήμερα ένας μαθητής δημοτικού πρέπει να μάθει ψιττακίζοντας τα ονόματα κάποιων αμφίων και σκευών !!!. ΔΕΝ ΜΑΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΙ.
Noμίζω ότι αυτό τα λέει όλα!! Εκεί στηρίζεται σήμερα η παιδεία μας, στον "ψιττακισμό" άχρηστων γνώσεων και στην μαζική αποχαύνωση και αποπροσανατολισμό των παιδιών μας!
Πρέπει ν' αλλάξουμε και αυτες εδώ οι προτάσεις μας δείχνουν ότι μπορούμε να το κάνουμε!
@IonnKorr
Δεν ήξερα ότι αυτό το μπλογκ είναι του Άνεμου?!!!
:))))
Δημοσίευση σχολίου