Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

ΟΙ ΠΟΛΛΕΣ ΑΝΑΓΝΩΣΕΙΣ ΕΝΟΣ ΘΡΙΛΕΡ

ΟΙ ΠΟΛΛΕΣ ΑΝΑΓΝΩΣΕΙΣ ΕΝΟΣ ΘΡΙΛΕΡ


Το πάρτυ των αγορών ξεκινάει. Πάρτυ με θύματα και δολοφόνους και θρίλερ με χιτσκοκική πλοκή.
Οι μετέχοντες είναι πολλοί και θα προσπαθήσουμε να πραγματοποιήσουμε μερικές αναγνώσεις, πολλές από τις οποίες μάλλον συντρέχουν παράλληλα.
Ας δούμε μερικές:

Ανάγνωση 1η : Ελλάδα
Η Ελλάδα μπορεί να είναι η Ιφιγένεια της περίπτωσης, το θύμα και ταυτόχρονα και ο θύτης.
Δεν έχουμε καμία αναστολή. Κάποιοι την ευτέλισαν και έκαναν εντελώς αδύναμη μία χώρα και ένα λαό. Κάποιοι ακόμα και στην ύστατη αδυναμία της κοίταξαν να κερδοσκοπήσουν και όχι να στηρίξουν και να βοηθήσουν πραγματικά. Η Ελλάδα δεν έχει τίποτα παραπάνω να χάσει από 10% του ΑΕΠ της (αυτό που θα έχανε με τα μέτρα και στα τέλη του χρόνου). Για τους άλλους, τους κερδοσκόπους ψευτο-εταίρους της ευρωσυμμορίας όμως οι απώλειες θα είναι τεράστιες, ανυπολόγιστες, τραγικές. Η Ελλάδα θα βγεί πιο ισχυρή από την κρίση αυτή. Κάθε τραγωδία απαιτεί μία κάθαρση και ήλθε η ώρα της, Αρκεί οι γραικύλοι, οι ραγιάδες του λαού την να μην φοβηθούν τόσο ώστε να ματαιώσουν την κάθαρση. Αν αυτό συμβεί η τραγωδία μας θα συνεχιστεί και το τέλος θα είναι αισχρό και αιματηρό.

Ανάγνωση 2η : Ε.Ε.
Για τα ευρωκαθάρματα γράψαμε πιο πάνω. Από την Δευτέρα ξεκινάει το μαρτύριο για πολλούς. Πρώτα οι πιο επισφαλείς θα δουν τα επιτόκια των ομολόγων τους να εκτοξεύονται. Πτώσεις και μαζικές πωλήσεις στην αγορά ομολόγων, πτώσεις στα χρηματιστήρια, πτώσεις στις ευρω-ισοτιμίες. Από το μεσημέρι και μετά της Δευτέρας ανησυχια θα πλήξει και τους πιο μεγάλους : Ιταλία, Ισπανία και Γαλλία. Από την Τρίτη θα είναι και αυτοί στο παιχνίδι, γιατί αυτοί είναι στο στόχαστρο. Το βέβαιο είναι ότι κάποτε θα καταλάβουν πόσα πολλά και τεράστια λάθη έκαναν εις βάρος του εαυτού τους ακολουθώντας τους Γερμανούς σε βάρος της Ελλάδας. Το θέμα είναι το πόσο νωρίς θα το αντιληφθούν Γάλλοι, Ιταλοί και οι υπόλοιποι. Αν δεν το καταλάβουν μέχρι την Τρίτη και δεν σπάσουν τα κόκκαλα της Μέρκελ και του Σόιμπλε μάλλον θα τους καταπιεί η Γερμανία.

Ανάγνωση 3η : Γερμανία
Η Γερμανία ως πιο ισχυρή θα είναι ευνοημένη, καθώς όλοι οι “επενδυτές” θα προστρέχουν σε αυτή για ασφάλεια (από Πέμπτη και μετά, αν δεν έχει λύσει τα ζητήματα θα αρχίσει η δική της κατρακύλα ... .. Εδω ξεκινά η ανάγνωση του ζητήματος. Μάθαμε πως ο θλιβερότατος Σόιμπλε ήταν πιο άγριος από τον Νταισενμπλουμ στο τελευταίο Eurogroup. H Γερμανία ώθησε την Ελλάδα να πάρει αυτές τις γενναίες αποφάσεις. Κυριολεκτικά και με βρώμικο τρόπο μας έφερε σε αδιέξοδο.
Αυτό είναι αποτέλεσμα της απόλυτης και άφταστης επικίνδυνης γερμανικής βλακείας. Το ζήτημα είναι εάν η βλακεία αυτή είναι πρωτογενής (είναι απλώς άθλιοι και μας μισούν) ή δευτερογενής. Αν δηλαδή τα προκάλεσαν όλα αυτά έχοντας κάτι στο νου τους. Η Γερμανία μπορεί να τα προκάλεσε όλα αυτά για να γονατίσει τους άλλους εταίρους (και τους Γάλλους που για μία ακόμα φορά τους δούλεψε). Η Γερμανία μπορεί να τα προκάλεσε όλα αυτά για να επιβάλλει την ευρωπαϊκή οικονομική ενοποίηση και κοινή διακυβέρνηση, δηλ για να ελέγξει τους πάντες και τα πάντα και να κάνει το άθλιο όνειρο της απόλυτης κυριαρχίας της στην Ευρώπη πραγματικότητα και μάλιστα χρεώνοντας τον λογαριασμό στους άλλους και την αφορμή στην Ελλάδα. Δεν είναι τυχαίο ότι αυτό ο άθλιος ο Σόιμπλε λίγες μέρες πριν μιλούσε για την αναγκαιότητα υπάρξει οικονομική ενοποίηση κλπ. . Δεν είναι τυχαίο ότι αυτά γίνονται παράλληλα με το έγκλημα και την αλητεία κατά της Ελλάδας. Η Γερμανία δεν ενδιαφέρεται για την Ευρώπη, ούτε ενδιαφέρεται για τους άλλους. Η Γερμανία ενδιαφέρεται πάντοτε μόνο για τον εαυτό της. Αυτό το έχουν πληρώσει όλοι οι ευρωπαϊκοί λαοί και είναι στα πρόθυρα να το πληρώσουν και πάλι. Βέβαια, ο τελικός χαμένος (και δίκαια) θα είναι η ίδια η Γερμανία, που και πάλι δεν θα προλάβει, που και πάλι θα γίνει αντιληπτή ως προς τις άθλιες προθέσεις της, αλλά θα έχει και πάλι καταστρέψει πολλούς. Τελικά οι Γερμανοί είναι ύπουλοι, φοβιτσιάρηδες και καθόλου γενναίοι.

Ανάγνωση 4η: ΗΠΑ
Δεν είναι τυχαία η σιωπή των Η.Π.Α. . Ούτε αυτό που ειπώθηκε ότι οι ΗΠΑ γνώριζαν τις αποφάσεις Τσίπρα. Το κρίσιμο ερώτημα πως και από που το γνώριζαν ίσως κάποτε να μαθευτεί, αλλά τότε η πληροφορία αυτή θα είναι αρχαία ιστορία. Το βέβαιο είναι οτι οι ΗΠΑ δεν θα έβλεπαν με άσχημο μάτι έναν σοβαρό κλυδωνισμό στην Ε.Ε. και μάλιστα με οικονομικά αποτελέσματα.Το κλιμάκιο που στέλνουν στην Ε.Κ.Τ. μπορεί και να μην έρχεται για να βοηθήσει, αλλά για το αντίθετο: να μάθει ποιές είναι οι αντοχές της Ε.Κ.Τ. . Το σίγουρο είναι ότι ΗΠΑ θέλουν να περιορίσουν τους Γερμανούς και τις ορέξεις τους και ταυτόχρονα να αποκομίσουν πολιτικά και οικονομικά οφέλη από τον κλυδωνισμό.

Ανάγνωση 5η : Ρωσία
Εντελως ασφαλής σε αυτό το ζήτημα, η Ρωσία είναι βέβαιο ότι θέλει να πάρουν ένα ηχηρό χαστούκι οι Γερμανοί και οι άλλοι, που προσπάθησαν να την βιάσουν. Είναι σαφές ότι η κυβέρνηση της Ρωσίας θα βρει την ευκαιρία να τσακίσει μερικούς της Ε.Ε. και κυρίως τους Γερμανους.

Ανάγνωση 6η : Κίνα, Ινδία, Ιαπωνία
Μακρινοί αλλά όχι αμέτοχοι. Θα χτυπήσουν με χρήμα τις ώρες που πρέπει.

Τελικά το ζήτημα είναι ποιός ή ποιοί θα τρέξουν πιο γρήγορα προς την πόρτα σε ένα από τα πιο βρώμικα πάρτυ της ιστορίας ... .       

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟ ΖΗΤΗΜΑ: ΘΕΛΟΥΜΕ “ΙΔΕΕΣ” ή ΑΛΗΘΕΙΕΣ ? (του Δημ. Καραμήτσα)

Α. ΙΔΕΕΣ ή ΑΛΗΘΕΙΕΣ ?
Είναι τεράστιο πρόβλημα για την ανθρωπότητα το να "αναγνωρίζει" και να αποδέχεται ως υφιστάμενα, πράγματα που δεν υπάρχουν, που δεν ανταποκρίνονται στην αλήθεια. Το ψέμα, το ανύπαρκτο, το διεστραμμένο, ως παραδοχή δημιουργεί μία αντίστοιχα ψευδή, ανύπαρκτη και διεστραμμένη ακολουθία συμπερασμάτων και αποτελεσμάτων. Είναι αρχαιότατη ηδιαμάχη μεταξύ των ανθρώπων που πιστεύουν στο υπαρκτό και αληθές και σε αυτούς που πιστεύουν σε αξιωματικά κατασκευάσματα (ως τα σχηματοποιούμε με την πλατωνική έννοια της “ιδέας” = το ον εκ του μη όντος). Είναι η ίδια η προαιώνια ουσιαστική αντίθεση της ελληνικής φιλοσοφίας και σκέψης ευρύτερα, αφού στην Ελλάδα για πρώτη φορά στην γνωστή ανθρώπινη ιστορία, οι άνθρωποι διέλαθαν και διέφυγαν από τις αξιωματικές ιδέες του τότε κόσμου (όπως αυτή του θεού και των ελέω θεού μοναρχών ή των βασιλέων και αριστοκρατών με “θεϊκή” καταγωγή ή “ ανωτέρων και εξουσιαστών με “θεία βούληση” ή των φυσικών φαινομένων ως αποτέλεσμα της άμε…

“ΑΓΙΟΙ ΕΠΕΝΔΥΤΕΣ” : ΠΩΣ ΟΙ ΗΛΙΘΙΟΙ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΑΚΟΜΑ ΠΙΟ ΗΛΙΘΙΟΙ

Από τότε που γεννήθηκα ακούω συζητήσεις για “επενδυτές” που έφαγαν τα λεφτά και τα έστειλαν στο εξωτερικό. Από το σχέδιο Μάρσαλ, ως τα λεφτά των ασφαλιστικών ταμείων, από τα δάνεια της χούντας στους ημέτερους έως τις κρατικές και κοινοτικές επιδοτήσεις επενδύσεων και από τα “έργα”, το χρηματιστήριο ως τα χαμένα αποθεματικά των τραπεζών και τα θαλασσοδάνεια σε ημέτερους. Για να μην μιλήσω και για πριν τον πόλεμο με τους αντίστοιχους που σκότωναν την εργατιά. Αυτούς καλούν τα υποκείμενα της συμπολίτευσης και της αντιπολίτευσης και οι ρουφιάνοι της δημοσιογραφίας να σώσουν την χώρα ... να “επενδύσουν” ή ορθότερα να “απογδύσουν”. Για τους αγιογδύτες επενδυτές, αυτούς τους εκδοροσφαγείς των Ελλήνων φτιαχτήκαν τα “μνημόνια”, για να γονατίσει και άλλο ο λαός, για να του πιούν το αίμα φτηνά και χωρίς πολλές φωνές και όλοι αυτοί τον βιασμό, την δολοφονία, την ληστεία την αποκαλούν σωτηρία και τον βιαστή, τον δολοφόνο, τον ληστή τον χαιρετίζουν ως επενδυτή, στρώνοντας πορφυρά χαλιά και βάγια και…

ΚΑΜΙΑ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΗΣ ΚΑΤΟΙΚΙΑΣ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ

ΛΑΪΚΟ ΚΙΝΗΜΑ ΚΑΜΙΑ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΗΣ ΚΑΤΟΙΚΙΑΣ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ - ΣΤΟ ΕΛΕΟΣ ΤΩΝ ΤΡΑΠΕΖΩΝ ΟΙ ΟΦΕΙΛΕΤΕΣ

Αυτή την κυβέρνηση δεν μπορεί κανείς να την πιστέψει. Πριν από μέρες ανακοίνωναν ότι θα παραταθεί η προστασία της α’ κατοικίας για τους υπερχρεωμένους και μέσω της διαδικασίας του νόμου για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά (ν. 3869/2010). Για να δοθεί όμως παράταση απαιτείται η ψήφιση από την Βουλή τροπολογίας ή αλλιώς πράξη νομοθετικού περιεχομένου. Η Βουλή κλείνει αύριο και η ΠΝΠ έχει διαδικασία για να εκδοθεί και η κυβέρνηση δεν έχει κάνει τίποτα για το θέμα. Ούτε καν ως είδηση πλέον δεν υπάρχει και, κυρίως, καμία επίσημη ενημέρωση δεν έχει γίνει τις τελευταίες ημέρες. Εκεί που όφειλαν να έχουν ήδη ρυθμίσει το θέμα, τώρα σιωπούν με νόημα. Την ίδια ώρα οι ξεπουλημένες τράπεζες με τα ξεπουλημένα δάνεια, όχι μόνο ακονίζουν τα νύχια τους για να εκπλειστηριάσουν ακίνητα, αλλά και καθυστερούν την παράδοση των αναγκαίων δικαιολογη…