Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

(ΑΡΘΡΑ ΜΕΛΩΝ) ΔΗΜ. ΚΑΡΑΜΗΤΣΑΣ: ΤΟ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ, η Ε.Ε. και η συζήτηση στη Βουλή
1.  Η «διαπραγμάτευση» δεν έκλεισε … .
Ο χρόνος βέβαια τρέχει και θα αποκαλύψει πολλά για τις πραγματικές προθέσεις όλων.
Χθες, το Λαϊκό Κίνημα ζήτησε από τον Αλ. Τσίπρα να ξεκαθαρίσει την θέση του, για το, εάν ισχύει η πρόταση – μνημόνιο της ελληνικής κυβέρνησης για τα 8 δις μέτρα, αποσύροντάς την, καθώς  - όπως ο ίδιος δήλωσε - δεν αντικατοπτρίζει την βούληση της ελληνικής κυβέρνησης και είναι προϊόν αφόρητης πίεσης ή απειλής, είναι δηλ. νομικά άκυρη, ενώ παράλληλα είναι αντίθετη στο γράμμα και το πνεύμα των διεθνών συμβάσεων σύστασης και λειτουργίας της Ε.Ε. .   
            Αντιθέτως, ακούσαμε για μία σειρά από «δίκαια» μέτρα που περιλαμβάνει, αλλά δεν ακούσαμε τίποτα για την πλειοψηφία των μέτρων που περιλαμβάνει το «Μνημόνιο ΣΥΡΙΖΑ» που είναι άδικα, οριζόντια και υφεσιακά. Φυσικά, ο «σύντροφος» πρωθυπουργός κατήγγειλε τις διαπραγματεύσεις μόνο των τελευταίων ημερών, λες και οι προηγούμενες ήταν «τίμιες», «δίκαιες» και καθαρές.
            Η απάντηση βεβαίως ότι η πρόταση αυτή (Μνημόνιο ΣΥΡΙΖΑ) αποτελεί την βάση της διαπραγμάτευσης δεν είναι ούτε πειστική, ούτε επαρκής, αφού μήνες τώρα συνδιαλέγονται και η ελεύθερη και πραγματική βούληση της ελληνικής κυβέρνησης έχει εκφραστεί με άλλες προγενέστερες προτάσεις.
            Περίεργη επίσης είναι η σχεδόν σιωπή του υπόλοιπου διεθνούς παράγοντα.   
            Η πρόβλεψή μου είναι ότι σε μερικές ώρες ανοίγει το χρηματιστήριο του Τόκυο και ότι κάποιοι είναι έτοιμοι να εκμεταλλευτούν τον πανικό, ξεφουσκώνοντας την παγκόσμια φούσκα χρήματος και «αξιών» υπέρ τους. Γύρω στο μεσημέρι (ώρα Ευρώπης) της Τρίτης 30/6 θα ανοίξει και πάλι η ουσιαστική «διαπραγμάτευση» για το θέμα της Ελλάδας. Αυτή είναι η βασική πρόβλεψη με εναλλακτική αυτή της ευρύτερης και μακρύτερης διάρκειας ή οποία όμως στο τέλος της (γύρω στις 20 Ιουλίου και μετά) θα βρει χαμένη την Ελλάδα.
            Το ζήτημα του ποιος είναι ο ρόλος Τσίπρα, Βαρουφάκη, κυβέρνησης σε όλα αυτά δεν θα το αναλύσω στην παρούσα φάση, γιατί οι ώρες είναι κρίσιμες για πολλούς ανθρώπους και για ολόκληρη την Ελλάδα. Προς το παρόν ας δεχθούμε τουλάχιστον ότι είναι άδολος … .
           
2.         Η ληστοσυμμορία που αποκαλείται Ε.Ε.
            Ακούσαμε πολλά ωραία και παχιά λόγια χθες στην Βουλή για την Ε.Ο.Κ./Ε.Ε., για «εθνάρχες» και κυρίως για τις «άδολες» και «αγνές» προθέσεις των ιδρυτών της να ιδρύσουν μία «Ευρώπη των λαών και των εθνών». Πρόκειται για μπαρούφες που αποπροσανατολίζουν τον ελληνικό λαό.
Ας μας πουν οι ποιητές αυτού του μύθου της «Ευρώπης των Λαών και των Εθνών», πρώτα από όλα, πότε πρακτικά και που, εμφανίστηκε αυτή η «Ευρώπη των Λαών». Μήπως εμφανίστηκε και έδρασε, όταν διέλυσαν και βομβάρδισαν την Γιουγκοσλαβία ; μήπως όταν σκλάβωναν την Ανατολική Ευρώπη ; μήπως όταν βομβάρδιζαν την Λιβύη ; όταν μετείχαν στα εγκλήματα στο Ιράκ ; όταν προωθούσαν δικτατορίες στην Αφρική ; όταν εξέθρεφαν και συνεχίζουν να εκτρέφουν το Ισλαμοφασιστικό τέρας ; μήπως στην κατεχόμενη Κύπρο ; στις τουρκικές προκλήσεις στο Αιγαίο ;
Και σε ποια έστω συμβατικά κείμενα από την ίδρυση της ΕΚΑΧ/ΕΟΚ/ΕΕ περιλαμβάνεται έστω ο τυπικός (ακόμα και ψευδεπίγραφα) ορισμός της Ευρωπαϊκής Κοινότητας Ανθρακα και Χάλυβα (ΕΚΑΧ), της Ευρωπαϊκής Οικονομικής Κοινότητας (ΕΟΚ) και της Ευρωπαϊκής Ενωσης (Ε.Ε.) ως «Ευρώπης των Λαών … και των Εθνών …» . Ακόμα να μας πουν οι μυθοπλάστες και το πως ορίζεται και λειτουργικά υφίσταται και προστατεύεται στα ίδια αυτά κείμενα αυτή η «Ευρώπη των Λαών» ;
Γιατί ταΐζετε με ψέματα τον Ελληνικό Λαό; γιατί του λέτε τέτοιες μπαρούφες (για να μην το γράψω αλλιώς) ;  Γιατί δεν του λέτε την μόνη αλήθεια: ότι η Ελλάδα σύρθηκε και εντάχθηκε στην ΕΟΚ για να αποκτήσει μία προστασία έναντι της Τουρκίας και ότι από τότε έγινε υποτελής και στο εκάστοτε αφεντικό της.    
            Η αλήθεια είναι ότι πρέπει να καταπέσει ο άθλιος μύθος της «Ευρώπης των Λαών», να σταματήσουν τα χυδαία ψέματα από όλους και από όλες τις πλευρές. Το DNA αυτής της παρέας έχει οικονομικό μόνο σκοπό, που στην πορεία παντρεύτηκε με αυτό της πολιτικής επικυριαρχίας. Αυτή η Ευρώπη της Ε.Ε. δεν φτιάχθηκε, ούτε μπορεί ποτέ να γίνει «Ευρώπη των Λαών». Μόνο αν διαλυθεί και φτιαχτεί μια πραγματική, μια νέα, με πραγματικούς τέτοιους θεσμούς που να εξυπηρετούν αυτό τον σκοπό, μόνο τότε θα μπορούμε να μιλάμε για την «Ευρώπη των Λαών και των Εθνών της».
            Μέχρι τότε να μιλάμε για την πραγματικότητα: την Ευρώπη της μπότας, της επιβολής και των συμφερόντων. Ακόμα και εάν μία στις χίλιες φορές δεν φαίνεται να συμπεριφέρεται ως Ευρώπη της μπότας, της επιβολής και των συμφερόντων, να είσαστε βέβαιοι ότι αυτό δεν είναι καθόλου άδολο και κρύβει πίσω του πάλι την ίδια μορφή, την ίδια καταπίεση, τα ίδια συμφέροντα.
            Πάψτε λοιπόν να παραμυθιάζεστε και να παραμυθιάζετε και τους άλλους. Το τι είναι αυτή η Ε.Ε. το βλέπετε πάνω στο πετσί σας, με το όργιο κερδοσκοπίας και φασιστικής εκμετάλλευσης σε βάρος σας.
            Οσο για τις «βοήθειες» και τα «προγράμματα» φρόντισαν από την αρχή να επιστρέφουν στους ίδιους (στις εταιρείες και στα κράτη τους) ή στις εξαρτημένες ντόπιες ολιγαρχίες (φυσικά το κομπραδόρικο ντόπιο κεφάλαιο τους στήριζε, αφού είχε το μερτικό του) ή στην καλύτερη περίπτωση να μην θίγουν στο ελάχιστο τα δικαιώματά του. Εσείς ως απλοί άνθρωποι, εμείς όλοι ως λαός τι πήραμε ; θα σας απαντήσω: αυτοκίνητα, καλλυντικά, πολυεθνικές,  gourmet τρόφιμα, εισαγόμενα ρούχα και άλλα βραχιολάκια και χάντρες δικής τους πάντα προέλευσης. Ξέχασα: μερικοί μεγαλοαγρότες πήραν και την ευχαρίστηση της αγορασμένης συνουσίας με δύστυχες γυναίκες από το πρώην «Ανατολικό Μπλόκ», μετά την κατανάλωση ευγενών ποτών “MADE IN EU” στα σκυλάδικα και στριπτιζάδικα των μεγάλων κάμπων της χώρας.
            Πονάει η αλήθεια και δεν θα γράψω άλλα (και είναι τόσα πολλά που γεμίζουν εγκυκλοπαίδειες) γιατί σκοπός μου δεν είναι αυτός, αλλά να καταδείξω το απόλυτο ψεύδος και ταυτόχρονα την πραγματικότητα.
            Αν λοιπόν δούμε την πρόταση των δανειστών και αναλύσουμε ένα προς ένα τα μέτρα που περιέχει καθίσταται σαφές στον οποιονδήποτε αναλυτή έχει έστω και λίγο μυαλό και ελάχιστη αναλυτική ικανότητα (ξέρω ότι είναι είδος προς εξαφάνιση στην χώρα) ότι οι δανειστές με όσα πρότειναν σκοπεύουν στην εμπράγματη εναπόθεση των δικαιωμάτων τους στην χώρα υπό καθεστώς χρεοκοπίας.
Να το πω απλά γιατί ξέρω ότι οι περισσότεροι μετράτε με τα δάχτυλα και μέχρι το δύο … : Όλα τα μέτρα στοχεύουν στο να χρεοκοπήσουν άνθρωποι και χώρα, χρωστώντας στο Δημόσιο και στις Τράπεζες (που στην πραγματικότητα αγόρασαν αυτοί με τον μηχανισμό στήριξης και από τις οποίες λαμβάνουν τα εμπραγμάτως ασφαλισμένα δάνεια ως εγγύηση για την ρευστότητα) και να έχουν το δικαίωμα οι δανειστές να τους πάρουν τα ακίνητα (επιχειρήσεις, σπίτια, χωράφια) εφαρμόζοντας το συμφωνηθέν «αγγλικό δίκαιο». Για αυτό προτείνουν τεράστια φορολογία, αύξηση του ΦΠΑ στα τουριστικά (έχουν τα καλύτερα οικόπεδα) και επισιτιστικά. Για αυτό δεν θέλουν ρυθμίσεις στην φορολογία, αλλά περεταίρω επίτασή της, για αυτό θέλουν ενοποίηση των διατάξεων του πτωχευτικού κώδικα και στους ιδιώτες. Για αυτό τον λόγο ο Ντράγκι θα δώσει σήμερα ή εντός των ημερών  «ρευστότητα» στις τράπεζες, με πρόσθετες όμως «εξασφαλίσεις» …, δηλ. με μεταφορά ενυπόθηκων δανείων ιδιωτών …  .
            Να σας γράψω να «ξυπνήσετε» είναι λίγο και κατάντησε γραφικό από τότε που το πρωτοέγραψα ως σύνθημα … .
            Για αυτό και για πολλά άλλα, η απάντηση στο δημοψήφισμα (που μάλλον δεν θα γίνει) πρέπει να είναι ένα τεράστιο ομόφωνο ΟΧΙ στα μέτρα των δανειστών.

3.         Ο ΣΥΡΙΖΑ και οι ΑΛΛΟΙ (αναφορικά με το δημοψήφισμα και την συζήτηση στην Βουλή)
            Θα αρχίσω με τους «άλλους» … .
           
Από τη Νουδούλα του Σαμαρά και των συμφερόντων δεν περιμέναμε καλύτερη στάση. Τι να περιμένει κανείς από συμφέροντα και προδότες ;
Να δηλώσουν ότι τα προτεινόμενα μέτρα είναι καταστροφικά και ότι θα τα καταψηφίσουν ; αφού οι ίδιοι και τα αφεντικά τους είναι αυτά που θα μοιραστούν τις περιουσίες και τα φιλέτα με τους ξένους.  
  Είναι όμως εντυπωσιακό το πώς και πόσο ξεχνούν. Αφού αυτοί μαζί με το ΠΑΣΟΚ είναι οι βασικοί συντελεστές της διαχρονικής καταστροφής: της καταστροφής και της μακρόχρονης πορείας προς αυτή.
Η μνήμη τους μάλλον είναι στιγμιαία για να αποφεύγεται η λειτουργία της συνείδησης. Αν συνειδητοποιούσαν ποιοι είναι και τι έχουν διαπράξει θα έπρεπε να κάνουν παρέα στον Ιούδα πάνω στην ίδια συκιά … . ΑΠΟΛΥΤΟ ΑΙΣΧΟΣ !!!

Τα ίδια ισχύουν και για το ΠΑΣΟΚ … . Τρίζουν τα κόκκαλα του Αντρέα Παπανδρέου από όσα είπε χθες η κόρη Γεννηματά, από όσα είπε ο Βενιζέλος. Ακόμα και ανήμπορος ο Αντρέας Παπανδρέου, μετά τις Κάννες το 1995, είχε καταγγείλει το Ευρωπαϊκό Διευθυντήριο και είχε προβλέψει και την πορεία της Ε.Ε. σε ηγεμονία αυτοκρατορικού τύπου. Ακούσαμε βεβαίως τα ακριβώς αντίθετα, ακούσαμε για την ζοφερή κατάσταση της χώρας λες και προκλήθηκε από την πτώση μετεωριτών και όχι από τις πολιτικές που ακολούθησαν αυτοί … . Ακούσαμε βεβαίως τους γνωστούς ψαλμούς υπέρ ΕΕ και Ευρώ, την ιερότητα των οποίων συγκροτεί από μόνο του, το ίδιο το όνομα τους … . ΦΤΟΥ ΣΑΣ ΡΕ !!!

Το πουλαίν της παρέας, ο πρόεδρος του ΠΟΤΑΜΙΟΥ και οι λοιποί ομιλητές, απέδειξαν (με πρώτο τον αρχηγό τους) γιατί βάσιμα το «Λαϊκό Κίνημα» τους αποκάλεσε «βόθρους». Ο ανηψιός του Σημίτη, ο πλουσιοπάροχα αμειβόμενος κρατικός υπάλληλος, ο κομματάρχης του Μπόμπολα και του Βαρδινογιάννη (ακόμα δεν απάντησε στις καταγγελίες Καμμένου, Καρατζαφέρη για το πώς και πότε δημιουργήθηκε το κόμμα του), ο προνομιακά προβαλλόμενος των ΜΜΕ, με τον ασύνδετο οχετό που εκστόμισε, απέδειξε ότι το φυσικό του ανάστημα είναι ακόμα ψηλότερο από το πολιτικό του ανάστημα. ΑΠΟΛΥΤΟ ΑΙΣΧΟΣ !!!.

Το ΚΚΕ. Είναι από τις λίγες φορές που τίθεται κάτι πολύ συγκεκριμένο στην Βουλή. Είναι από τις πολλές φορές που το ΚΚΕ «πετάει την μπάλα στην κερκίδα».
Καλή και ορθή η ανάλυση περί δύο μνημονίων (Κυβέρνησης – Δανειστών), αλλά το θέμα σύντροφοι ήταν πολύ συγκεκριμένο και έπρεπε να ταχθείτε ανοικτά και αναφανδόν υπέρ του δημοψηφίσματος και υπέρ του ΟΧΙ. Τα υπόλοιπα περί ΕΟΚ/ΕΕ, Ευρώ κλπ. χρόνια τα λέτε και τα λέμε, όμως αυτή είναι η 1η φορά που ο λαός καλείται έστω έμμεσα να εκφραστεί για το τι είναι ΕΕ και Ευρώ … .
Αντί να αδράξετε την ευκαιρία και να δηλώσετε δικαιωμένοι για όσα χρόνια λέει το ΚΚΕ και η πραγματική αριστερά για τους «θεσμούς» αυτούς, αντί να αναλύσετε ξανά και ξανά με το κορυφαίο αναλυτικό εργαλείο του μαρξισμού το τι είναι όλοι αυτοί οι θεσμοί (ΕΕ, ΔΝΤ κλπ) και να σταθείτε στην ιστορική και πολιτική δικαίωσή σας από την στάση τους, εσείς αναλωθήκατε σε πολιτικαντισμό που δεν ταιριάζει σε μαρξιστές και μάλλον θα πείτε στους ψηφοφόρους σας να ρίξουν άκυρο ή να απέχουν, όπως στις εκλογές του 1945. Ο ελεύθερα σκεπτόμενος λαός, οι ελεύθερα σκεπτόμενοι άνθρωποι αναρωτιούνται εδώ και δεκαετίες για το τι ρόλο παίζεται και δεν θα σας το έγραφα αυτό, αν δεν είχατε προβεί σε ένα τεράστιο και οφθαλμοφανές στρατηγικό πολιτικό λάθος: ζητήσατε να μπει στο δημοψήφισμα ερώτημα για την συμμετοχή στην Ε.Ε. και για την συμμετοχή στο Ευρώ … . Είσαστε αλήθεια Μαρξιστές ; πως μπορεί αυτός ο λαός, σε αυτές τις συνθήκες βίας και υποτέλειας να αποφασίσει σωστά και με βάση τα πραγματικά του συμφέροντα;  
Τι θα πετυχαίνατε αν τελικά έμπαινε το ερώτημα ; Να πάμε εμείς και εσείς γύρω στο 15% -20% να ψηφίσουμε κατά Ε.Ε. και γύρω στο 30% -35% κατά του Ευρώ, να κλείσει δημοψηφισματικά το θέμα και να μας το επικαλούνται 100 χρόνια, ότι ο λαός ο ίδιος αποφάσισε … . Σε άλλα ζητήματα λέγατε και λέτε να περιμένουμε να ωριμάσουν οι συνθήκες στο λαό … σε αυτό πως σπεύσατε?
Βγείτε ανοιχτά λοιπόν υπέρ του ΟΧΙ στο ερώτημα του δημοψηφίσματος γιατί έμμεσα ή άμεσα αποτελεί απάντηση για το τι είναι η Ε.Ε. και η συμμετοχή σας μας δυναμώνει όλους και αφήστε τις διαφοροποιήσεις και την αναζήτηση αφορμών.
Εκφραστείτε μαζί μας για να δυναμώσουμε όλοι. 

          ΑΝΕΛ
            Καλοί ήταν και οι δύο Καμμένοι, αν και ο πιο παχύς στηρίχθηκε Καμμένος στον λυρισμό και δεν είχε καμία πραγματικά βαθιά πολιτική ανάλυση (χρήσιμη ιστορικά βέβαια η μαρτυρία του για τα γεγονότα). Βεβαίως και στην περίπτωση του Π. Καμμένου και στην περίπτωση του Ν. Νικολόπουλου, ακούσαμε την γνωστή ιερή δοξολογία στην «Ε.Ε. των λαών» (που κάποτε υπήρχε στα παραμύθια της γιαγιάς), στον «εθνάρχη Καραμανλή», ακόμα και στον δολοφονηθέντα – αυτόχειρα ανηψιό του «εθνάρχη» και στη Ν.Δ. όπως ήταν … . Ακούσαμε δηλαδή πράγματα που αποδυναμώνουν την ουσία του πολιτικού λόγου (ακόμα και αυτή του πλατωνισμού ιδεασμού από την οποία διακατέχεται η δεξιά πτέρυγα του κόμματος) και δείχνουν αφοσίωση στο παρελθόν, κριτική πολιτικολογία, πολιτικαντισμό και απουσία πραγματικής πολιτικής θέσης για το μέλλον. Οσο για την υπουργό τουρισμού, πρέπει να της πω, ότι δεν μιλάς για φτωχούς με μοντελάκι τιμής γύρω στα 1.000 Ευρώ … .
            Προσωπικά δεν θα άφηνα τον Νικολόπουλο να μιλάει και να εκπροσωπεί τους ΑΝΕΛ. Υπάρχουν και καλύτεροι και πιο αθώοι.
            Σωστή παραταύτα η κίνηση με το δημοψήφισμα και η μερική έστω ανάλυση συνεπειών των μέτρων.

ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ      
Εξελίσσεται σε κόμμα του αστικού χώρου (όπου και ανήκει εγκεφαλικά το λούμπεν στοιχείο). Είναι σαφές ότι η μηχανή αναζήτησης της google τους έχει οδηγήσει στο blog του Λαϊκού Κινήματος, από όπου και μορφώνονται με στοιχειοθετημένο λόγο και αναλύσεις, παραγνωρίζοντας και αφαιρώντας όσα αφορούν τον άνθρωπο και τους λαούς … . Τουλάχιστον κάτι ουσιαστικό ανέφεραν στην Βουλή (σε αντίθεση με άλλους), μαζί με δηλώσεις περί σεβασμού άλλων λαών, εθνών και θρησκειών (!!!) θα πρέπει όμως να αρχίσουν να καταλαβαίνουν (από μόνοι τους) ότι άλλο οικονομικός μετανάστης και άλλο πρόσφυγας πολέμου από την Συρία … .  

ΣΥΡΙΖΑ
Αριστερό (λέει) κόμμα που φοβάται να πει την λέξη μαρξισμός ή δεν έχει σχέση με αυτή … .
Καλή η πολιτική κίνηση με το δημοψήφισμα και επανέφερε λίγο τα πράγματα στην θέση τους. Παραμένει όμως η πρόταση των 8 δις με τα οριζόντια μέτρα και όσο παραμένει αποτελεί τεράστιο μελανό σημείο πολιτικά και ουσιαστικά εκμεταλλεύσιμο από κάθε «άλλη πλευρά».
Από «φιλάνθρωπη διάθεση» - καμία σχέση με την αριστερά - πάει καλά ο ΣΥΡΙΖΑ (σε λίγο θα γράψουν μέλος και την γνωστή φιλάνθρωπο κ. Μαριάννα Β. που δείχνει το STAR στα «κοσμικά» πριν την Μύκονο και την αφόρητη ζέστη που εκφράζεται με στρινγκάκια … μετά απορούμε γιατί ο λαός είναι ΧΧΧ;). Από αριστερή ατέρμονη θεωρητικολογία επίσης πηγαίνει καλά ένα μέρος του ΣΥΡΙΖΑ. Συγχωρείται ο ερασιτεχνισμός λόγω απειρίας. Αυτό που δεν συγχωρείται είναι ο κεντροδεξιός αστισμός και ο κυβερνητισμός που εκδηλώνεται μήνες τώρα. Αυτό που δεν συγχωρείται είναι η παντελής έλλειψη πολιτικού και κοινωνικού σχεδίου, οι αντιγραφές ορολογίας, οι συνεχείς συμβιβασμοί (εντός και εκτός Ελλάδας). Αν ήταν λάθος, το πρώτο μεγάλο λάθος του ΣΥΡΙΖΑ ήταν ότι συμφώνησε με τους δανειστές στην «μη λήψη μέτρων μονομερώς». Αυτό αφαίρεσε κάθε έννοια εθνικής κυριαρχίας και κάθε δυνατότητα άσκησης πραγματικής πολιτικής. Δεν ξέρω εάν ήταν συνειδητή πολιτική επιλογή ή άλλοθι για την ανικανότητα, αλλά αποτελεί μια βασική παράμετρο υποτέλειας σε αυτούς που ο ΣΥΡΙΖΑ ονομάτισε και βάφτισε «θεσμούς».
Δεν θα επεκτείνω την κριτική στο τι είναι και που πηγαίνει ο ΣΥΡΙΖΑ. Όπως είναι, το θεωρώ απίθανο να προσφέρει τίποτα περισσότερο από δημοψηφίσματα (είναι η μέχρι σήμερα κορυφαία πολιτική του απόφαση). Ακούγοντας τον Αλ. Τσίπρα και κρίνοντας την σημειολογία του όρων που χρησιμοποιεί ο έμπειρος της αριστεράς ακούει και λέξεις που χρησιμοποιούν μόνο οι veritable αστοί … και που πάντως δεν χρησιμοποιούν οι αριστεροί.
Αρκούνται σε βερμπαλισμούς ανούσιου πολιτικαντισμού παλαιάς κοπής, σε αναφορές σε όρους και είναι εμφανές ότι όχι μόνο δεν έχουν ουσία πολιτικής πρότασης, αλλά και αντίστοιχη πολιτικοφιλοσοφική σκέψη και συγκρότηση. Τα ίδια γευτήκαμε και χθες στη Βουλή, από όπου και έμεινε τελικά μόνο η δίκαιη και επιβεβλημένη απόφαση για την διενέργεια δημοψηφίσματος και η θέση υπέρ του ΟΧΙ. 
Το ό,τι οι περισσότεροι ενόψει ανακοίνωσης του δημοψηφίσματος αναρωτιόμασταν αν θα πάρει θέση ο ΣΥΡΙΖΑ και ποια θα είναι η πρότασή του (ναι ή όχι) αποτελεί χαρακτηριστική απόδειξη της έλλειψης εμπιστοσύνης ως προς τις πολιτικές του θέσεις και της αναξιοπιστίας απέναντι στην κοινωνία.
 Θα ήθελα προς το παρόν, αφού τον συγχαρώ για το δημοψήφισμα που αποφάσισε, να πω στον Αλ. Τσίπρα αλλά και σε όλο τον ΣΥΡΙΖΑ, ότι το όποιο δομημένο σύστημα δεν αλλάζει με τους ίδιους θεσμούς (αποτελούν τους πυλώνες του) και στους ίδιους σκοπούς και αρχές λειτουργίας. Ένα σύστημα αλλάζει μόνο με άλλες αρχές, άλλους σκοπούς και κυρίως άλλους και άλλης φύσης θεσμούς.

            Αφήνω κατά μέρος τις προσωπικές μου θέσεις και ενστάσεις.
 Το αποτέλεσμα της επόμενης Κυριακής πρέπει να είναι ένα ΜΕΓΑΛΟ ΟΧΙ.


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟ ΖΗΤΗΜΑ: ΘΕΛΟΥΜΕ “ΙΔΕΕΣ” ή ΑΛΗΘΕΙΕΣ ? (του Δημ. Καραμήτσα)

Α. ΙΔΕΕΣ ή ΑΛΗΘΕΙΕΣ ?
Είναι τεράστιο πρόβλημα για την ανθρωπότητα το να "αναγνωρίζει" και να αποδέχεται ως υφιστάμενα, πράγματα που δεν υπάρχουν, που δεν ανταποκρίνονται στην αλήθεια. Το ψέμα, το ανύπαρκτο, το διεστραμμένο, ως παραδοχή δημιουργεί μία αντίστοιχα ψευδή, ανύπαρκτη και διεστραμμένη ακολουθία συμπερασμάτων και αποτελεσμάτων. Είναι αρχαιότατη ηδιαμάχη μεταξύ των ανθρώπων που πιστεύουν στο υπαρκτό και αληθές και σε αυτούς που πιστεύουν σε αξιωματικά κατασκευάσματα (ως τα σχηματοποιούμε με την πλατωνική έννοια της “ιδέας” = το ον εκ του μη όντος). Είναι η ίδια η προαιώνια ουσιαστική αντίθεση της ελληνικής φιλοσοφίας και σκέψης ευρύτερα, αφού στην Ελλάδα για πρώτη φορά στην γνωστή ανθρώπινη ιστορία, οι άνθρωποι διέλαθαν και διέφυγαν από τις αξιωματικές ιδέες του τότε κόσμου (όπως αυτή του θεού και των ελέω θεού μοναρχών ή των βασιλέων και αριστοκρατών με “θεϊκή” καταγωγή ή “ ανωτέρων και εξουσιαστών με “θεία βούληση” ή των φυσικών φαινομένων ως αποτέλεσμα της άμε…

“ΑΓΙΟΙ ΕΠΕΝΔΥΤΕΣ” : ΠΩΣ ΟΙ ΗΛΙΘΙΟΙ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΑΚΟΜΑ ΠΙΟ ΗΛΙΘΙΟΙ

Από τότε που γεννήθηκα ακούω συζητήσεις για “επενδυτές” που έφαγαν τα λεφτά και τα έστειλαν στο εξωτερικό. Από το σχέδιο Μάρσαλ, ως τα λεφτά των ασφαλιστικών ταμείων, από τα δάνεια της χούντας στους ημέτερους έως τις κρατικές και κοινοτικές επιδοτήσεις επενδύσεων και από τα “έργα”, το χρηματιστήριο ως τα χαμένα αποθεματικά των τραπεζών και τα θαλασσοδάνεια σε ημέτερους. Για να μην μιλήσω και για πριν τον πόλεμο με τους αντίστοιχους που σκότωναν την εργατιά. Αυτούς καλούν τα υποκείμενα της συμπολίτευσης και της αντιπολίτευσης και οι ρουφιάνοι της δημοσιογραφίας να σώσουν την χώρα ... να “επενδύσουν” ή ορθότερα να “απογδύσουν”. Για τους αγιογδύτες επενδυτές, αυτούς τους εκδοροσφαγείς των Ελλήνων φτιαχτήκαν τα “μνημόνια”, για να γονατίσει και άλλο ο λαός, για να του πιούν το αίμα φτηνά και χωρίς πολλές φωνές και όλοι αυτοί τον βιασμό, την δολοφονία, την ληστεία την αποκαλούν σωτηρία και τον βιαστή, τον δολοφόνο, τον ληστή τον χαιρετίζουν ως επενδυτή, στρώνοντας πορφυρά χαλιά και βάγια και…

ΚΑΜΙΑ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΗΣ ΚΑΤΟΙΚΙΑΣ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ

ΛΑΪΚΟ ΚΙΝΗΜΑ ΚΑΜΙΑ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΗΣ ΚΑΤΟΙΚΙΑΣ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ - ΣΤΟ ΕΛΕΟΣ ΤΩΝ ΤΡΑΠΕΖΩΝ ΟΙ ΟΦΕΙΛΕΤΕΣ

Αυτή την κυβέρνηση δεν μπορεί κανείς να την πιστέψει. Πριν από μέρες ανακοίνωναν ότι θα παραταθεί η προστασία της α’ κατοικίας για τους υπερχρεωμένους και μέσω της διαδικασίας του νόμου για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά (ν. 3869/2010). Για να δοθεί όμως παράταση απαιτείται η ψήφιση από την Βουλή τροπολογίας ή αλλιώς πράξη νομοθετικού περιεχομένου. Η Βουλή κλείνει αύριο και η ΠΝΠ έχει διαδικασία για να εκδοθεί και η κυβέρνηση δεν έχει κάνει τίποτα για το θέμα. Ούτε καν ως είδηση πλέον δεν υπάρχει και, κυρίως, καμία επίσημη ενημέρωση δεν έχει γίνει τις τελευταίες ημέρες. Εκεί που όφειλαν να έχουν ήδη ρυθμίσει το θέμα, τώρα σιωπούν με νόημα. Την ίδια ώρα οι ξεπουλημένες τράπεζες με τα ξεπουλημένα δάνεια, όχι μόνο ακονίζουν τα νύχια τους για να εκπλειστηριάσουν ακίνητα, αλλά και καθυστερούν την παράδοση των αναγκαίων δικαιολογη…