Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

ΛΑΪΚΟ ΚΙΝΗΜΑ : Η αναγκαιότητα πραγματικής λύσης του προβλήματος των απορριμμάτων ή πως ένα πρόβλημα μετατρέπεται σε λύση !!!

ΛΑΪΚΟ ΚΙΝΗΜΑ : Η αναγκαιότητα πραγματικής λύσης του προβλήματος των απορριμμάτων ή πως ένα πρόβλημα μετατρέπεται σε λύση !!!
ΟΙ “ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΙ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΕΣ” ΚΩΦΕΥΟΥΝ ?

Το κείμενο με τις προτάσεις του Λαϊκού Κινήματος δημοσιεύτηκε τον Ιούλιο του 2011
εδώ στο blog του κινήματος: http://laikometopo.blogspot.gr/2011/07/blog-post_15.html και σε άλλα bloggs και μέσα ελεύθερης έκφρασης. Το ιδρυτικό μέλος του κινήματος Δημήτρης Καραμήτσας το παρουσίασε και στην τηλεόραση.
Η πρόταση που περιέχει αποτελεί μία ιδιαίτερα ουσιαστική και πραγματικά ουσιώδη πολιτική πρόταση κοινωνικού ριζοσπαστισμού που ενσωματώνει ουσιώδεις πολιτικές κοινωνικής και οικονομικής ανάπτυξης και ανακτά το χαμένο έδαφος σε σχέση με την φύση της Ελλάδας. Ουσιαστικά έρχεται να δημιουργήσει ένα ελληνικό μοντέλο παραγωγής, ζωής και ανάπτυξης.
Το ζήτημα είναι ότι τα συστημικά συμφέροντα γύρω από τα απορρίμματα είναι πολλά.
Ο λόγος της επανάληψης της πρότασης δεν είναι μόνο η υπενθύμιση, αλλά και η προτροπή προς τα αποκαλούμενα ριζοσπαστικά, προοδευτικά, ανεξάρτητα και εναλλακτικά κινήματα να υιοθετήσουν και να αγωνιστούν για την πραγμάτωση της πρότασης.
Στην περίληψη που ακολουθεί θίγονται όλες οι σημαντικές πτυχές της αναλυτικής πρότασης. Οι πρώτοι 3 άξονες είναι αυτονόητοι, ο 4ος άξονας περιέχει την πιο ριζοσπαστική συνολική πρόταση.
1ος άξονας:
Ο πρώτος άξονας έχει να κάνει με την συνειδητοποίηση από την κοινωνία του προβλήματος των απορριμμάτων. ... Τα σκουπίδια είναι χαρακτηριστικό σημείο για να εννοήσουμε τον ίδιο τον παραγωγικό πολιτισμό που βιώνουμε, την τυχοδιωκτική, ληστρική, εφήμερη και καταστροφική του κουλτούρα, τις άθλιες επιδιώξεις του.Σε λίγες δεκαετίες ολόκληρος ο πλανήτης κινδυνεύει να είναι καλυμμένος από σκουπίδια. ...
Η αξία της πλήρους και σφαιρικής ενημέρωσης μέσα από τα σχολεία, τα Μ.Μ.Ε., τους δήμους και κοινωνικές συλλογικότητες, όπως οι ενώσεις καταναλωτών είναι αναγκαία για να εννοήσουμε όλοι το τεράστιο πρόβλημα απορρίμματα και να αποφασίσουμε να πάρουμε σαφή θέση.

2οςάξονας :
Ο παλιός ελληνικός παραγωγικός πολιτισμός, όπως και οι πολιτισμοί άλλων λαών, δεν παρήγαγε σκουπίδια. Είχε μια σοφή αειφόρο διαχείριση των οικιακών και παραγωγικών υπολειμμάτων. Ισως αυτός να ήταν και ένας βασικός συντελεστής της επιβίωσης της φύσης και του ανθρώπινου είδους για πολλές χιλιάδες χρόνια. Σήμερα παράγονται στον πλανήτη εκατονταπλάσια αγαθά και οι παραγωγικές και εμπορικές πρακτικές έχουν επιβάλλει την δημιουργία καθημερινά εκατοντάδων χιλιάδων τόνων απορριμμάτων. Σύμφωνα με τις στατιστικές μελέτες (εκεί που υπάρχουν) ο μέσος αμερικανός «δημιουργεί» 2 κιλά σκουπίδια την ημέρα (726 κιλά τον χρόνο). Τα σκουπίδια που παράγονται στις Η.Π.Α. είναι ικανά ώστε να καλύψουν ετησίως 2,5 την τεράστια πολιτεία του Τέξας !!!, σε ύψος περίπου 2 μέτρα !!!. Οι λόγοι παραγωγής απορριμμάτων συνδέονται άμεσα με τις επιδιώξεις του παγκόσμιου οικονομικού συστήματος που θέλει τα δικά του προϊόντα να ταξιδεύουν σε όλο τον πλανήτη και να κυριαρχούν σε αυτόν. Επειδή και για το θέμα αυτό πάρα πολλά θα μπορούσαν να γραφτούν θα μείνουμε στην λύση. Ένα τεράστιο μέρος των σκουπιδιών είναι άχρηστες και αχρείαστες συσκευασίες.

Ο 2ος άξονας αφορά την ατομική συμπεριφορά και την πίεση στους παραγωγούς και συσκευαστές προϊόντων να μειώσουν την αναγκαστική παραγωγή απορριμμάτων. ... Η ελληνική κοινωνία είχε παλαιότερα και για αιώνες επινοήσει και χρησιμοποιούσε αειφόρους τρόπους διαχείρισης των απορριμμάτων. Ο καπιταλιστικός καταναλωτισμός ήλθε να αχρηστεύσει και να εξαφανίσει τις μεθόδους αυτές, που αποτελούσαν ένα ουσιαστικό στοιχείο του παραγωγικού πολιτισμού της χώρας. ... Στον άξονα αυτό το πρώτο άμεσο βήμα (γιατί υπάρχουν και άλλα αντίστοιχα) συνδέεται άμεσα με τις συσκευασίες: Πρέπει να απαγορευτούν και μέχρι τότε να απαιτήσουμε και καταναλωτικά να επιβάλλουμε την απαγόρευση και μη χρήση μικρών συσκευασιών. Δεν χρειαζόμαστε τις συσκευασίες σε δεκάδες χιλιάδες προϊόντα το συστήματος, οφείλουμε να προστατεύσουμε τους εαυτούς μας και τα παιδιά μας. ... Αντίστοιχα: πρέπει να επιβληθούν κανόνες, ώστε όσες συσκευασίες κυκλοφορούν να είναι φτιαγμένες από φυσικά εύκολα ανακυκλώσιμα αγαθά. Όχι από μέταλλα ή πλαστικά. Τα τελευταία ευθύνονται για μία σειρά από σοβαρότατες ασθένειες και θανάτους. Τα τελευταία κατασπαταλούν τις φυσικές πηγές του πλανήτη και αποτελούν ένα ακόμα κομμάτι της άθλιας κληρονομιάς που θα αφήσει το «σύστημα – σκουπίδι της σημερινής ανθρωπότητας» στις επόμενες γενιές.


Ο 3ος άξονας:
Εχει να κάνει με την οικιακή συμπεριφορά του καθενός. Όπως και να έχει ο άνθρωπος της πόλης θα δημιουργήσει σκουπίδια. Αυτά τα σκουπίδια δημιουργούν ένα τεράστιο κόστος σε όλους και σε όλα. Η λύση για την μετατροπή των οργανικών σκουπιδιών σε χρήσιμο οργανικό – βιολογικό λίπασμα (κομπόστα) υπάρχει. Είναι συγκεκριμένες μηχανές που τα μετατρέπουν σε οργανικό λίπασμα και δεν έχουν μεγάλο κόστος. Η Ελλάδα μέσα από τις παραγωγικές συλλογικότητες και την οικονομία χωρίς κέρδος μπορεί να παράξει τέτοιες συσκευές, ποιοτικές και με χαμηλότατη τιμή. Μία τέτοια συσκευή πρέπει να έχει κάθε πολυκατοικία και όποιος άλλος θέλει. Οι υπάλληλοι του δήμου θα περνούν λιγότερες φορές και αντί για σκουπίδια θα μαζεύουν οργανικό βιολογικό λίπασμα, ικανό να χρησιμοποιηθεί !!!.

Ο 4ος άξονας:
είναι ο άξονας της διαχείρισης των υπόλοιπων απορριμμάτων. Το ΛΑΪΚΟ ΚΙΝΗΜΑ έχει και εδώ την λύση. Πρέπει και στον τομέα αυτό να επιλέξουμε την τεχνολογικά προσφορότερη και οικολογικά προτιμότερη λύση με στόχο από τα σκουπίδια που θα απομένουν και θα συλλέγονται να παράγεται βιολογικό λίπασμα για τις καλλιέργειες. Αυτό με ένα όρο, εάν χρειαστεί εισαγόμενη τεχνολογία καλυπτόμενη από ευρεσιτεχνία, θα πρέπει να συμφωνηθεί ότι μετά από λίγα χρόνια θα είναι στην κυριότητα της χώρας, για να μπορεί να δημιουργηθεί από Ελληνες. .... Το κόστος για 100 τέτοιες μονάδες είναι λιγότερο από 300 εκατομμύρια Ευρώ (σ.σ. με σημερινές τιμές ίσως να φτάνει τα 500 εκατ. Ευρώ).
Για την λύση της αυτονομίας και της βελτίωσης της ποιότητας ζωής είναι αναγκαία και επιβεβλημένη η αυτόνομη κατασκευή στον Δήμο ενός τέτοιου εργοστασίου.
Τι θα προσφέρει ;
- ελάχιστους και ελεγχόμενους ρύπους (εξυπακούεται ότι θα προτιμηθεί η καλύτερη τεχνολογικά πρόταση)
- διαχωρισμό των ανακυκλώσιμων υλικών και πώληση τους (έσοδα)
- υποδιπλάσιο κόστος για τους δημότες, ήτοι μείωση των εξόδων του Δήμου και των δημοτικών τελών.
- παραγωγή βιολογικού λιπάσματος, το οποίο θα μπορεί να προσφέρεται στους αγρότες της χώρας δωρεάν για την ενίσχυση της βιολογικής καλλιέργειας και την εν γένει προστασία της φύσης και την κατακόρυφη άνοδο της ποιότητας ζωής, της αειφορίας και όλων των συνυφασμένων με τις έννοιες αυτές δυνατοτήτων (π.χ. άριστης ποιότητας φθηνά αγαθά, εξαγωγές, τουρισμός). Σ.σ. στην πρόταση αυτή υπάρχει ουσιαστική ανάπτυξη ... .
- την δυνατότητα παροχής δωρεάν θέρμανσης τον χειμώνα.
- εκατοντάδες άλλες άμεσες και έμμεσες ευεργετικές συνέπειες στον άνθρωπο, την κοινωνία, τις συλλογικότητες, τους θεσμούς.
Χρηματοδότηση:Πέρα από τους κρατικούς πόρους οι δημότες ενός δήμου, όπως οι σημερινοί ή ενότητες δήμων μπορούν να χρηματοδοτήσουν εύκολα τις λύσεις.. Με την επιβολή ενός έκτακτου τέλους μ.ο. 10 Ευρώ μηνιαίως και επί 5 ή 6 μήνες μπορεί να συγκεντρωθεί το ποσό αυτό. Η επιβολή του τέλους πρέπει να γίνει αναλογικά με βάση τα εισοδηματικά κριτήρια. Η υπόσχεση προς τους πολίτες που θα πρέπει να υλοποιηθεί από τον Δήμο είναι αυτή της μείωσης των τελών με την λειτουργία του εργοστασίου, αφού θα μειωθεί το κόστος διαχείρισης των απορριμμάτων. Οι μονάδες θα πρέπει να ανήκουν άμεσα στην κοινωνία και να διοικούνται από αυτές με εκλεγμένες δημοκρατικές κοινωνικές αρχές (όχι από το κράτος, όχι από τους δημάρχους !!!).
Υ.Γ. Οι 100 μονάδες δεν αποτελούν τυχαίο αριθμό. Τα μέχρι σήμερα σχέδια της κερδοσκοπίας περιλαμβάνουν μία ιδιωτική μονάδα ανά διοκητική περιφέρεια. Σκεφτείτε το κόστος συγκέντρωσης και μεταφοράς, αλλά κυρίως σκεφτείτε το οικολογικό κόστος της μεταφοράς, το κόστος μόλυνσης και το κόστος σε ανθρώπους που θα σπαταλούν τη ζωή τους κουβαλώντας τα απορρίμματα.


Καλούμε όσους σκέφτονται στοιχειωδώς σε αυτή την χώρα να υιοθετήσουν την πρόταση.


Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

“ΑΓΙΟΙ ΕΠΕΝΔΥΤΕΣ” : ΠΩΣ ΟΙ ΗΛΙΘΙΟΙ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΑΚΟΜΑ ΠΙΟ ΗΛΙΘΙΟΙ

Από τότε που γεννήθηκα ακούω συζητήσεις για “επενδυτές” που έφαγαν τα λεφτά και τα έστειλαν στο εξωτερικό. Από το σχέδιο Μάρσαλ, ως τα λεφτά των ασφαλιστικών ταμείων, από τα δάνεια της χούντας στους ημέτερους έως τις κρατικές και κοινοτικές επιδοτήσεις επενδύσεων και από τα “έργα”, το χρηματιστήριο ως τα χαμένα αποθεματικά των τραπεζών και τα θαλασσοδάνεια σε ημέτερους. Για να μην μιλήσω και για πριν τον πόλεμο με τους αντίστοιχους που σκότωναν την εργατιά. Αυτούς καλούν τα υποκείμενα της συμπολίτευσης και της αντιπολίτευσης και οι ρουφιάνοι της δημοσιογραφίας να σώσουν την χώρα ... να “επενδύσουν” ή ορθότερα να “απογδύσουν”. Για τους αγιογδύτες επενδυτές, αυτούς τους εκδοροσφαγείς των Ελλήνων φτιαχτήκαν τα “μνημόνια”, για να γονατίσει και άλλο ο λαός, για να του πιούν το αίμα φτηνά και χωρίς πολλές φωνές και όλοι αυτοί τον βιασμό, την δολοφονία, την ληστεία την αποκαλούν σωτηρία και τον βιαστή, τον δολοφόνο, τον ληστή τον χαιρετίζουν ως επενδυτή, στρώνοντας πορφυρά χαλιά και βάγια και…

ΛΑΪΚΟ ΚΙΝΗΜΑ, ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΛΕΙΔΑΡΑΣ: ΒΑΣΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΕΚΤΑΚΤΩΝ ΑΝΑΓΚΩΝ

Επειδή έρχονται δύσκολες μέρες σας δίνουμε ένα πολύπλευρο σχέδιο δράσης, πόνημα του μέλους μας Γιώργου Κλειδαρά                                                  ΒΑΣΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΕΚΤΑΚΤΩΝ ΑΝΑΓΚΩΝ
ΟΡΓΑΝΩΣΗ-ΔΙΑΦΥΓΗ Πρόνοια και μέτρα για κρίσιμα γεγονόταΤα τρία πράγματα που προσέχουμε είναι τα εξής: πρόγνωση προμηθειών, μετακίνησης και καταφυγίων.Έχετε πάντοτε φυλαγμένο κοντά στην έξοδο του σπιτιού σας ή στο μεταφορικό σας μέσο ένα αδιάβροχο σακίδιο πλάτης εφοδιασμένο όπως αναφέρεται παρακάτω ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ ΕΦΟΔΙΑΣΜΟΥ Ατομική ένδυση ·Φοράμε ρούχα γερά, όχι έντονα χρώματα, παντελόνι με τσέπες (στρατιωτικού τύπου), ·Μποτάκια ειδικού τύπου αδιάβροχα ·Μπανάνα με μπλοκ, στυλό, δίπλωμα, ταυτότητες,διαβατήριο, πιστωτικές κάρτες, λίγα χρήματα, τηλεκάρτες, κινητό, κάρτα κινητού, μίνι τηλεφωνικό κατάλογο και χρήσιμα τηλέφωνα, χαρτομάντιλα, κλειδιά, ρολόι, σφυρίχτρα, χρήματα, πυξίδα, μικρός χάρτης.
Βασικές αρχές επιβίωσης -Προφυλάξεις ατόμου, ομάδας Θα αντιμετωπίσετε: ανησυχία, φόβο, πόνο, ασθένεια, τραυματ…

ΛΑΪΚΟ ΚΙΝΗΜΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ή ΟΛΙΓΑΡΧΙΑ ?

ΛΑΪΚΟ ΚΙΝΗΜΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ή ΟΛΙΓΑΡΧΙΑ ?
Επειδή κάποιοι υπερασπίζονται ένα πολίτευμα που οι ίδιοι αποκαλούν “Δημοκρατία” ...
Οι πολιτειολογικοί ορισμοί και τυπικές διακρίσεις είναι τόσο αρχαίες και σαφείς που δεν χωρούν αμφισβητήσεις. Ανήκουν, βέβαια, στον λαό που εφηύρε το τελευταίο ιστορικά πολίτευμα και ίσως το τελειότερο: την Δημοκρατία – Λαοκρατία. Από τον δημοκράτη Ηρόδοτο στον επιστήμονα Αριστοτέλη ... . Η διάκριση των πολιτευμάτων είναι σαφής και αναφέρεται κυρίως στο πλήθος των ανθρώπων που ασκούν τις πολιτειακές εξουσίες: Μοναρχία – Ολιγαρχία/Αριστοκρατία – Δημοκρατία (με τις επιμέρους αριστοτελικές διακρίσεις και όσες μπορεί να προσθέσει κάποιος στο διάβα της ιστορίας και με την σύγχρονη επικυριαρχία του καπιταλισμού). Αφήνοντας παράμερα τις εκτιμήσεις των μελετητών του Αριστοτέλη περί του “καλύτερου πολιτεύματος” (γιατί για εμάς ο αρχαίος φιλόσοφος δεν λαμβάνει σαφή θέση, αλλά, ως συνήθως, μελετά και ορίζει), ένα είναι βέβαιο: ότι χωρίς πολλή σκέψη τόσο ο Αριστοτέλης, όσο…